مراتب علمی استادان دانشگاه

بسیاری از افراد علاقه مند هستند که در مورد مرتبه علمی و استخدامی مدرسین دانشگاه و اعضای هیأت علمی اطلاع بیشتری داشته باشند. این نوشته کوتاه به اختصار مراتب علمی و استخدامی کسانی را که در دانشگاه ها تدریس می کنند، بیان می کند.

کسانی که در دانشگاه تدریس می کنند از حیث رابطه استخدامی با دانشگاه محل تدریس به دو گروه «مدعو» و «عضو هیأت علمی» تقسیم می ­شوند. مدرسین مدعو به موجب قرارداد حق التدریس در دانشگاه مورد نظر تدریس می کنند. مدرسین مدعو ممکن است در دانشگاه دیگری عضو هیأت علمی باشند ولی در دانشگاه مورد نظر به صورت حق التدریسی به امر تعلیم اشتغال داشته باشند. بسیاری از مدرسین مدعو، در هیچ دانشگاهی عضو هیأت علمی نیستند و فعالیت آنها در دانشگاه صرفا به صورت حق التدریسی انجام می شود.

«عضو هیأت علمی» دانشگاه به کسانی اطلاق می­شود که به موجب قرارداد پیمانی، رسمی آزمایشی یا رسمی قطعی در دانشگاه خاصی استخدام شده و در آنجا به فعالیت آموزشی و یا پژوهشی مشغول هستند. بر حسب وظایف محوله، عضو هیأت علمی ممکن است «عضو هیأت علمی آموزشی» یا «عضو هیأت علمی پژوهشی» باشد. اکثریت قاطع اعضای هیأت علمی دانشگاه آموزشی هستند که وظیفه آنها در درجه اول آموزش است در حالی که تعداد کمی نیز پژوهشی هستند که عمده فعالیت آنها انجام فعالیت های پژوهشی است.

اعضای هیأت علمی از حیث مرتبه به ترتیب از مرحله پایین تر به مرحله بالاتر به «مربی (Instructor)»، «استادیار(Assistant Professor) »، دانشیار(Associate Professor)» و «استاد (Professor)» تقسیم می شوند.

کسانی که فاقد مدرک دکتری (PhD) هستند اما دارای مدرک کارشناسی ارشد هستند و عضو هیأت علمی دانشگاه می شوند به عنوان مربی استخدام می شوند (امروزه به ندرت دانشگاه ها حاضر می شوند کسی را به عنوان مربی استخدام کنند). معمولا ارتقای یک مربی به مرتبه بالاتر منوط به اخذ مدرک دکتری است ولی در برخی موارد استثنایی مربیان با داشتن امتیازات پژوهشی لازم و دفاع از یک رساله به مرتبه بالاتر ارتقاء می یابند بدون این که ضرورتا مدرک دکتری اخذ کنند. مربیانی که در طول استخدام مدرک دکتری اخذ می کنند، با چاپ یک یا دو مقاله علمی پژوهشی به مرتبه استادیاری ارتقاء پیدا می کنند.

کسانی که دارای مدرک دکتری (PhD) هستند در بدو استخدام به عنوان استادیار عضو هیأت علمی می شوند. ارتقای استادیاران به مرتبه دانشیاری منوط به گذشت حداقل چهار سال و کسب امتیارات لازم آموزشی و پژوهشی و اخیرا فرهنگی طبق آیین نامه ارتقای اعضای هیأت علمی به تشخیص هیأت ممیزه دانشگاه مربوط است. اعضای هیأت علمی دانشگاه های فاقد هیأت ممیزه باید تقاضای خود را به هیأت ممیزه مرکزی در وزارت علوم ارسال کنند. هیچ استادیاری نمی تواند مستقیما و بدون اخذ درجه دانشیاری به مرتبه استادی ارتقاء یابد.

دانشیاران در صورتی می توانند به مرتبه بالاتر یعنی استادی یا استاد تمامی نایل شوند که حداقل چهار سال (در اکثر موارد عملا بیش از پنج سال) در مرتبه دانشیاری توقف داشته و حداقل امتیارات لازم آموزشی و پژوهشی و فرهنگی را به تشخیص هیأت ممیزه دانشگاه مزبور طبق آیین نامه ارتقای اعضای هیأت علمی کسب کرده باشند. هیات ممیزه ها معمولا در اعطای درجه استادی دقت بیشتری انجام می دهند تا مطمئن شوند که فرد مورد نظر واقعا شایسته درجه استادی است.

هر عضو هیأت علمی موظف است در هفته حداقل تعداد واحدی را تدریس کند که این امر حسب مرتبه علمی فرد متفاوت می باشد. طبق آخرین دستورالعمل، تعداد واحدهای موظفی اعضای هیأت علمی آموزشی در دانشگاه محل خدمت به شرح زیر است: استاد: ۸ واحد؛ دانشیار: ۹ واحد؛ استادیار: ۱۰ واحد؛ مربی ۱۲ واحد.

اعضای هیأت علمی دانشگاه در صورت انجام فعالیت های آموزشی و پژوهشی لازم هر سال می توانند یک پایه ترفیع کسب کنند. مثلا کسی که «دانشیار پایه ۱۵ دانشگاه تهران» است، این بدین معنا است که فرد مزبور اولا عضو هیأت علمی دانشگاه تهران است، ثانیا رتبه علمی وی دانشیار است که توانسته تاکنون ۱۵ پایه ترفیع کسب کند. معمولا بین تعداد پایه های کسب شده یک عضو هیأت علمی و سال های استخدام وی رابطه وجود دارد. در موارد خاص، فرد ممکن است پایه تشویقی و یا یک یا چند پایه ایثارگری دریافت کرده باشد.

اصولا هر کسی که عضو هیأت علمی است باید در معرفی خود در نوشته های خود یا در سایر مجامع، مرتبه دانشگاهی خود را بیان نماید. اما امروزه کتابها یا نوشته های زیادی وجود دارد که وقتی روی جلد آنها را نگاه می کنی نویسنده خودش را «استاد دانشگاه» نامیده است. در کنفرانس ها، مصاحبه های رادیو و تلویزیونی و مطبوعات نیز این گونه عبارات مبهم به وفور توسط خود افراد یا مجریان برای معرفی افراد بکار گرفته می شود.

وقتی کسی خود را «استاد دانشگاه» معرفی می کند، معلوم نیست که وی اولا عضو هیأت علمی کدام دانشگاه است و ثانیا مرتبه وی چیست؟ به عبارت دیگر آیا فرد واقعا عضو هیأت علمی دانشگاهی هست و آیا وی واقعا دارای درجه استادی است؟ اگر این فرد واقعا استاد دانشگاه خاصی است، چرا دانشگاه خود را معرفی نمی کند که مخاطبین بدانند که وی استاد کدام دانشگاه است. مسلما اگر کسی خود را «استاد دانشگاه تهران» خطاب کند، باید واقعا دارای درجه استادی و عضو هیأت علمی دانشگاه تهران باشد والا زود موضوع تکذیب می شود. یک راه برای فرار از این مخمصه، استفاده از عبارت مبهم «استاد دانشگاه» یا «استاد دانشگاه های تهران» است که هم به فرد هویت می دهد و هم امکان تکذیبش به راحتی ممکن نیست. چطور همه دانشگاه ها جمع بشوند و ادعای وی را تکذیب کنند!؟

برخی از افراد خود را تحت عنوان «پروفسور» معرفی می کنند یا در رسانه­ها بدین عنوان معرفی می شوند که معلوم نیست که منظور چیست. اگر منطور این است که فرد مزبور در خارج از کشور عضو هیأت علمی دانشگاهی است و رتبه آن professor است، این همان است که معادل آن در فارسی «استاد» یا «استاد تمام» است. البته این عنوان در برخی از کشورها بعضا به اساتید دانشگاه که دارای کرسی هستند، اطلاق می­شود. در هر حال برای ما معلوم نشد که چه کسی پروفسور هست و چه کسی نیست و فرد برای کسب این درجه چه مراحلی را باید طی کند. بنظرم این لقب را رسانه ها به هر که دوست دارند می دهند و از هر که دوست دارند دریغ می دارند. البته در دانشگاه تهران، این امکان برای یک استاد تمام وجود دارد که عنوان «استاد ممتاز» را کسب کند که این منوط به گذشت ده سال از زمان اخذ مرتبه استادی و کسب امتیازات آموزشی و پژوهشی زیادی است.

برای طرح سوال مراجعه کنید به بخش «پرسش و پاسخ: مسایل دانشگاهی»

  1. سجاد
    پاسخ

    با سلام من یک معلول هستم که می توانم در سن ۴۹ سالگی دکترا بگیرم می خواستم بدانم آیا در آن سن به صورت حق التدریس در دانشگاهای سطح پایین شهرستانها به من کار می دهند یا نه ؟

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام حق التدریس محدودیت سن ندارد بلکه باید به خدمات شما نیاز باشد.

  2. فراهانی
    پاسخ

    با سلام و احترام
    ۱. دانشجوی کارشناسی ارشدی که استاد راهنمای دوم خود را از دانشگاه دیگری انتخاب میکند ایا امکان استفاده از شرایط اون دانشگاه مثل ازمایشگاه را دارد؟
    ۲. چگونه میتوانیم مقالات خودمون را در ژورنالهای معتبر به چاپ برسانیم؟همین کنفرانس های داخلی یا بین المللی سطح کشور این امکان را برای ما فراهم میکنند
    ۳.اصلا به نظر شما چیکار باید بکنیم تا در مجلات معتبر مقالمون چاپ بشه؟حتما کار ازمایشگاهی باید انجام بدیم
    ممنون میشم راهنماییم کنید

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام، ۱- معمولا نه مگر اینکه آن استاد مساعدت کند. ۲- باید موضوع خوبی انتخاب کنید و زبان هم در حدی باشد که بتوانید ارائه خوبی داشته باشید.

  3. فاطمه
    پاسخ

    باسلام وتقدیم احترام
    خیلی ممنون میشم نظرات ارزندتون رودررابطه باسوالاتم بدانم
    بنده رشته میکروبیولوژی دانشگاه ازادفلاورجان بامعدل۱۶.۸۰وارشدبامعدل ۱۷.۷۰
    بنظرتون ادامه تحصیل درهمین دانشگاه وانجام موضوع پایانه قوی آینده خوبی دارد؟میشودبرای تدریس وکارهای تحقیقاتی جذب شوم؟؟

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام اولا همه مراحل تحصیل خودتان را در یک دانشگاه طی نکنید حتی اگر آن دانشگاه درجه یک باشد. دوم اینکه خیلی نمی توانید روی هیات علمی حساب باز کنید. ممکنه برای همون دانشگاه شانس جذب داشته باشید.

  4. فائزه
    پاسخ

    سلام من تو دانشگاه جغرافیا خوندم و لیسانس دارم اما میخوام برای ارشد روانشناسی بخونم امکانش هست؟؟؟؟؟؟

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام بله امکانش هست ولی فایده اش را نمی دانم.

  5. کریمی
    پاسخ

    درود و عرض ادب
    من فارغ‌التحصیل دوره دکتری هستم. تاکنون هر مقاله‌ای که نوشتم با عنوان دانشجوی دکتری بوده است. با توجه به اینکه جایی هیات علمی نیستم و در چند دانشگاه به صورت حق‌التدریس مشغولم، پایه علمی ندارم، در مقالاتی که می‌نویسم چه عنوانی را باید قید کنم؟ با سپاس از پاسخ شما

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام، بنویسید دارای دکتری از کجا یا در چه رشته ای. لازم نیست اسم موسسه ای را بکار ببرید مگر اینکه کار پژوهشی با همکاری آن موسسه بوده یا شما استخدام آنجا هستید.

  6. zahra
    پاسخ

    سلام وقتتون بخیر استاد
    میشه وظایف عضو هیات علمی پژوهشی رو توضیح بدین؟
    من تجربی میخونم و علاقه زیادی به پژوهش و تحقیق دارم…میخواستم بدونم که امکانش هست که تو همین رشته بتونم دانشگاه تربیت مدرس قبول شم ولی تدریس نکنم و فقط عضو پژوهشی دانشگاه باشم؟یا نه حتما باید تعدادی واحد رو آموزش بدم؟
    خیلی ممنون خسته نباشین🌹

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام، پژوهش و حضور در محل کار و انجام و مدیریت طرحهای پژوهشی. همه عاشق تدریس چند واحدی هستند شما هم از آن استقبال خواهید کرد. اصولا هیات علمی پژوهشی در مراکز پژوهشی استخدام می شوند و دانشگاه ها به ندرت کسی را برای صرف کار پژوهشی استخدام می کنند مگر در مورد مراکز پژوهشی خودشان که در دانشگاه هست.

  7. صفا
    پاسخ

    سلام و درود خدمت دکتر شیروی

    بنده از خدمت شریف شما چند سوال داشتم.

    ۱.چطور میشود شخصی که که اکنون ۵۰ سال دارد (متولد ۱۳۴۹ میباشد) در سال ۹۱ (در سن ۴۳ سالگی) مجاز به مصاحبه ی دکتری نیمه دوم زبان انگلیسی دانشگاه آزاد رشت میشود، قبلا با مدرک ارشد در دانشگاه برای تدریس به دانشجویان حضور داشته است؟

    ۲.این شخص اکنون استادیار و هیئت علمی رشته زبان انگلیسی در دانشگاه رشت میباشد. اگر از سال ۹۱(نیمه دوم آن) شروع به گرفتن دکتری خود کرده باشد و پس از سه سال، در سال ۹۵ دکتری خود گرفته باشد، آیا اکنون استادیار پایه ۴ میباشد؟

    ۳.لطفا میزان حقوق تقریبی این شخص توضیح داده شده در مورد ۱ و ۲ را به صورت تقریبی عرض فرمایید[ ⬅* لطفا برای عرض تقریبی میزان حقوق ها این نکته را در نظر بگیرید که اکنون یک استادیار پایه یک در دانشگاه آزاد ۵.۵ تا ۶ تومان دریافتی در ماه دارد]

    ۴.استاد یار و دانش یار و استاد، هر کدام چند پایه میتوانند داشته باشند؟

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام، این سوال شبیه سوالات بازجو ها است یا آنها که بیست سوالی جواب می دهند که علم من به آنها قد نمی کشد.

  8. بهرام
    پاسخ

    سلام و وقت بخیر جناب آقای دکتر، اینجانب دانش آموخته مقطع دکترای حقوق خصوصی و وکیل پایه یک دادگستری هستم و اهل یکی از شهرستان های استان مازندران هستم . دو سوال از خدمت جنالعالی داشتم. اولین سوال :۱-من قراره به زودی در یکی از دانشگاه های غیر انتفاعی شهرستان های استان مازندران به عنوان عضو هیئت علمی و با درجه استادیاری پایه یک فعالیتم را شروع کنم. وقتی حکم استادیاری پایه یک رابرای امضاء مشاهده کردم و در قسمت حقوق و مزایا جمعش حدودا دو میلیون و چهارصد هزار تومان درج شده بود ، آیا واقعا حقوق یک استادیار پایه یک در دانشگاه غیرانتفاعی حدودا دو میلیون و چهارصد هزار تومان است ؟ دومین سوال :۲- استاد عزیر به من در تهران هم پیشنهاد کار در یک شرکت بیمه معتبر فعلا به عنوان کارشناس حقوقی آن شرکت بیمه ای شده است و احتمالا در آینده نزدیک به عنوان مدیر حقوقی این شرکت بیمه فعالیت می کنم. به نظر شما عضویت در هیات علمی یک دانشگاه غیرانتفاعی آن هم در یکی از شهرستان های مازندران را قبول کنم ؟ یا کلا قید عضویت در هیات علمی این دانشگاه غیر انتفاعی در شهرستان را بزنم و کلا بیایم تهران و در همان شرکت بیمه در قسمت مدیریت حقوقی فعالیت کنم؟ ممنون میشم به این دوسوال پاسخ دهید.
    با تشکر

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام، ۱- خیلی پایین زده اند و من واقعا دلیلش را نمی دانم. ۲- بنظرم با این حقوق خیلی نمی صرفه. ولی خب تهران هم گران و باید هزینه مسکن بیشتری بدهید. روی هم حساب کنید. اگر تهران هستید نمی صرفد بروید شهرستان، اگر شهرستان هستید ممکن است بصرفه باشد همانجا بروید.

  9. فاطمه
    پاسخ

    سلام . استاد گرامی
    من ارشد زبان و ادبیات فارسی علوم تحقیقات با معدل الف هستم چطور میتونم عضو هیئت علمی باشم

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام اول دکتری بگیر بعد برو تو صف بلندی شاید شانس شما بگوید.

  10. حامد
    پاسخ

    با سلام
    در دانشگاه دولتی به عنوان حق التدریسی در رتبه استادیاری میباشم. متاسفانه شورای دانشکده، گرایش ما را برا جذب در فراخوان عمومی در قسمت اعلام ظرفیت، ذکر نمیکند. و با توجه به سن ۳۹ ساله ام، چگونه می توانم با گرایش متفاوت با رشته، جذب هیات علمی شد یا ارتقاء رتبه شغلی پیدا کرد.
    باتشکر.

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام گروه باید این مشکل را حل کند. راهکاری ندارد.

  11. خسرو
    پاسخ

    با سلام خدمت استاد گرامی
    درای مدرک کاردانی شیمی دانشگاه علمی کاربردی با معدی ۱۴.۸۸ ، کارشناسی مهندسی شیمی همان دانشگاه با معدل ۱۵.۷۲ و ارشد دانشگاه آزاد با معدل ۱۴.۲ و پایان نامه ای که منجر به ساخت دارویی گردید درحال حاضر بیماران سرطانی آن را استفاده می کنند ، و نیز دانشجوی P.Hd می‌باشم در دانشگاه آزاد می‌خواهم جهت هیئت علمی شدن اقدام نمایم(سن = ۳۳ )،راهنمایی می‌فرمایید ، ممنون

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام، ظاهرا حداقل معدل مورد نیاز در مقطع ارشد را ندارید.

  12. محمود
    پاسخ

    سلام و عرض ادب
    آیا بین هیات علمی پژوهشی ( در پژوهشکده هایی که در فراخوان وزارت علوم ارایه شده ) و هیات علمی آموزشی تفاوتی وجود دارد؟ از حیث ارتقائ رتبه علمی… حقوق و مزایا…
    ممنون

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام بلاخره کار اصلی یکی آموزش و کار اصلی دیگری پژوهش است و پژوهش امری غیر ملموس و آموزش امری ملموس است. از حیث مزایا فرقی ندارد. معمولا حضور اعضای پژوهشی زیادتر است چون نتیجه ملموس نیست با حضور سعی می کنند به آن عینیت بدهند که معلوم باشد که چه کسی وظایف خود را انجام می دهند و کدام انجام نمی دهند.

  13. پریا
    پاسخ

    با سلام
    با توجه به اینکه رشته شیمی با معدل کارشناسی ۱۲/۴۰ وارشد ۱۸ و دکترا ۱۹/۱۳ با ده مقاله isi ایا امکان جذب دارم؟ سن ۳۵
    هر سه مقطع در دانشگاه دولتی بودم. و ارشد و دکترا نفر اول بودم. دکترا ده درصد برتر و بدون آزمون قبول شدم

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام، اگر سوال شما در مورد جذب هیأت علمی هست، شرط معدل لیسانس را ندارید.

  14. امیرعباس پرتو
    پاسخ

    سلام بنده دانش آموز کلاس دوازدهم هستم
    و قصد دارم سال آینده در رشته زبان و ادبیات فارسی دانشگاه تهران تحصیل کنم و پس از تحصیل در دانشگاهی هیبت علمی شوم میخواستم بدونم سوابق تحصیلی دوره دبیرستان هم در جذب هیبت علمی تاثیر دارد؟

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام، تأثیر آنچنانی ندارد.

  15. الهه
    پاسخ

    سلام . من میخوام به این مطلب شما در پایان نامه ام استناد کنم. این مطلب رو بصورت مکتوب و غیر الکترونیکی دارید؟

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام خیر.

  16. اکرم
    پاسخ

    سلام آقای دکتر من کاردانی رو در دانشگاه علمی کاربردی در رشته شهرسازی با معدل ۱۹.۴۴ و کارشناسی رو در رشته عمران در دانشگاه آزاد بامعدل۱۷ و ارشد رو در دانشگاه دولتی بهشتی در محیط زیست با معدل ۱۸.۳۴ تموم کردم سنم ۳۴ ساله به نظرتون شانسی برای پذیرفته شدن و تدریس در دانشگاه نسبتا خوب برام وجود داره
    ممنون از راهنماییتون

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام، احتمال زیادی ندارد.

  17. ناشناس
    پاسخ

    با عرض سلام،
    در یکی از پاسخها فرمودید،
    “انتقال از کارمندی به هیات علمی تقریبا غیر ممکن است.”
    امکانش هست لطفا ایین نامه (اگر امکانش هست شماره تبصره) مربوط به این تبصره را معرفی بفرمایید؟
    اگر تجربیات شخصی خودتان را نیز در این مورد بفرمایید متشکرم.

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام نه که نیاز به تبصره ندارد. برای اینکه شما از کارمندی به هیات علمی تبدیل وضعیت پیدا کنید اولا باید کارمند جایی باشید که هیات علمی هم دارد مثل دانشگاه. دانشگاه هم مقررات برای تبدیل دارد که هفتاد درصد رتبه دانشیاری است که خیلی سخت است کسی که هیات علمی نیست آنها را کسب کند. به اضافه اینکه اگر این راه ساده شود، تمام کارمندان دانشگاه هیات علمی می شوند و اساسا جا دیگر برای دیگران نخواهد بود.

  18. علی
    پاسخ

    سلام
    من کاندیدای دکتری هستم. کارهای تحقیقاتی انجام داده ام که قابلیت ثبت به عنوان اختراع را دارند یکی را جهت ثبت ارسال کرده ام(مربوط به پایان نامه ام نیستند). هنوز شاغل نیستم. اگر بخواهم به تدریس در دانشگاه بپردازم بهتر است به ثبت اختراع داخلی چندین تحقیقم بپردازم یا نتایج آنها را در مقالاتی درج نمایم؟ نمی دانم که بتوانم سرمایه گذار برای عملی کردن آنها بیابم یا اینکه بخواهم اینکار را انجام دهم.بعد از ثبت اختراعات می توانم مقالاتی به چاپ برسانم ولی می دانید که ثبت اختراع زمانبر است. با توجه به اینکه نمی خواهم از ایران خارج شوم، ثبت اختراع خارجی برایم مفید خواهد بود؟(جهت رزومه علمی) . برای تقویت رزومه علمی برای اشتغال چه به عنوان مدرس دانشگاه و چه در موارد دیگر، با این شرایط چکار باید بکنم؟
    در ادامه باید بگویم که موضوع پایان نامه ام هم جدید و قابل ثبت به عنوان اختراع هست ولی نمی خواهم اینکار را انجام دهم. این موضوع تاثیری در رزومه شغلیم دارد؟
    با تشکر

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام با ظرافت هم اختراع خود را ثبت کنید و هم در حدی که کلی تر باشد مقاله اش را منتشر کنید اینطوری هر دو را به دست می آورید.

  19. میثم
    پاسخ

    سلام آقای دکتر
    من کارشناسی دانشگاه شهید بهشتی خوانده ام ولی با معدل پایین فارغ التحصیل شدم ۱۴.۱
    سنم ۲۷
    میخواهم ادامه تحصیل بدهم ایا امیدی در آینده برای جذب هیئت علمی شدن دارم؟

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام، کمی

  20. مهسا
    پاسخ

    باسلام
    میشه درمورد حقوق مربی استادیار دانشیار و استادتمام هم بگین؟

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام حقوق افراد بر اساس پایه و رتبه تعیین می شود مثلا حقوق یک استادیار پایه یکم با پایه بیستم فرق دارد. من لیست حقوق رتبه ها و پایه ها را ندارم.

  21. علی
    پاسخ

    سلام و عرض ادب جناب استاد ،
    واقعاً از زندگی جاموندم ولی نامامید نیستم ، کارشناس دانشگاه ایت الله بروجردی با معدل ۱۶.۵۰، ارشد آزاد قم با معدل ۱۷.۱۳ و امیدوار به قبولی امسال دانشگاه سراسری دوره دکتری . دو مقاله علمی پژوهشی دارم و رشته حقوق خصوصی هستم. تخصصم و علاقه ام مباحث بنیادین فقهی و حقوقی هست و الان دارم یک کتاب که محتوای اون غنی ولی نظرات بلندپروازانه به جهت مکتوم بودن از دید نویسندگان حقوقی هست می نویسم. سنم ۲۹ سال و با فرض قبولی در ۳۰ سالگی دانشجو میشم. مطمئناً می تونم سه سال و نیم مدرکمو بگیرم چون رساله دکتری برای دیگران زیاد نوشتم.
    چطور می تونم به علاقه ام که تدریس در دانشگاه و کسب مراتب علمی دست پسدا کنم در حالی که چند سال جا موندم به جهت مشکلات خانوادگی. البته سه سال خدمت سربازیم طول کشید چون غیبت داشتم و الانم ماه آخر خدمتم هست. لطفا حقیقت زندگی و این که یه راه خوب جلوی من بگذارید. هیچ کس در اطرافم نیست که از نصیحتهاش استفاده کنم.

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام، سن ات که مشکل جدی ندارد و معدل ات هم خوب است ولی یادتان باشد که با توجه به سوابق تحصیلی خودتان، شانس کمی برای جذب شدن در دانشگاه های دولتی دارید.

  22. محمد
    پاسخ

    با سلام خدمت آقای دکتر و تشکر از زحماتتان. آقای دکتر بنده فارغ التحصیل کارشناسی ارشد دانشگاه دولتی هستم. مقطع لیسانس هم دانشگاه دولتی دوره شبانه بودم . ۲۹ سال دارم دارای هفت مقاله همایشی داخلی و یک مقاله همایشی خارجی و مولف یک کتاب تخصصی رشته خودم هستم میخواسنم بدونم اگه دکتری ادامه بدم میتونم هیات علمب بشم . معدل لیسانس ۱۵/۹۷ نفر سوم … معدل ارشد ۱۸/۲۵ نفر اول .

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام، خوبه، امکان هیات علمی هست ولی خیلی هم نمی شود این روزها روی هیات علمی حساب کرد به دلیل کثرت فارغ التحصیلان و قلت پذیرش.

  23. امیر
    پاسخ

    بسبار ممنون

  24. امیر
    پاسخ

    سلام اقای دکتر
    بنده نظامی در ناجا خدمت می کنم مدر ک ارشد ودکترا اینجانب ازاد ومقطع کارشناسی دولتی در رشته مدیریت ورزشی دارم دارای ۴۲ سال سن می باشم ایا شانسی برای عضو هیات علمی شدن دارم؟ضمنا معدل کارشناس ۱۵.۵. ارشد ۱۷.۵۰ دکترا ۱۹.۵۵میباشد.

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام خیر چون سن شما از ۴۰ رد شده است.

  25. علی اکیر
    پاسخ

    با سلام و عرض احترام خدمت سرور گرامی جناب آقای دکترشیروی
    از پاسخ و سعه صدر شما، همگی متشکریم و برای شما آرزوی بهترین ها را داریم!
    استاد گرامی، ببخشید در صورت اخذ حکم هیئت علمی از دانشگاه تحت نظارت وزارت علوم، امکان جابجایی به دانشگاهی تحت نظارت وزارت مخابرات یا آموزش و پرورش موجود هست؟ بنده قدری میدانم که نیاز هست دو وزارت خانه موافقت کنند. آیا در عمل، ممکن هست؟
    ضمنا ماموریت گرفتن چطور؟ از منظر واقعا عملی بودن منظور من هست؟
    – واقعیتش بنده احتمالا انشالله در یکی از دانشگاه های سراسری قم پذیرش می گیریم. بدلیل شرایط خانوادگی یا تهران و یا شهرستان دیگر باید بروم – ممنون میشم راهنمایی بفرمائید.
    بسیار متشکرم از راهنمایی های شما

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام، تو فکر انتقال نباشد. واقعا سخت است که دو طرف را راضی کنید.

  26. محنا
    پاسخ

    سلام استادبزرگواردرموردرشته کارشناسی ارشدحقوق عمومی سوالی داشتم درارتباط بامنابع درس حقوق اساسی ومتون فقه میشه لطفاراهنماییم کنین درزمینه حقوق اساسی کتاب دکترابوالفضل قاضی بهترهست یادکترسیدمحمدهاشمی ودرموردمتون فقه لطفاکتابی که بتونم بامطالعه کردنش ۵۰درصدبزنم معرفی کنین باتوجه به سوادوتجربه بالایی که دارین وهمچنین ازصبروحوصله شمابزرگواربسیارممنونم

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام، سعی کنید دو تا کتاب را مطالعه کنید. واقع امر راحت نیست منابعی را معرفی کرد که بیشتر سوالات از آنها طرح شده باشد.

  27. کمک
    پاسخ

    سلام آقای دکتر
    من دارای دو استاد راهنما هستم.
    یکی از استاد راهنماهای من هیچ کمکی به من نکرده. حتی من الان یکسال ندیدمش. موضوع کاریم هیچ ربطی به کار خودش نداره. و وقتی حتی موضوعم مشخص شد و خودم با کمال میل و خوشحالی رفتم پیشش گفت به من چه ربطی داره. متاسفانه در عین اینکه من خیلی دلم میخواست در کارم مشارکت کنه. هیچ مشارکتی نکرد. و تمام کارهام با اون یکی استاد راهنما انجام شد. الان رسیدم به چاپ مقاله. حالا باید چیکار کنم. باید اسمشو تو مقاله بیارم یانه؟ تصمیم درست چیه؟ (آوردن اسمش حقیقت نیست چون هیچ نقشی داشته…..)

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام، اسمش را بگذار در مقاله. خیلی خودت را برای این مسائل عذاب نده

  28. علی
    پاسخ

    سلام ب دکتر شیرودی بزرگوار
    دکتر یک استاد ادعا کرده رتبه ۲۱ دارد.میخواستم بدونم یعنی چی و رتبه بر اساس چی میباشد

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام هر هیات عملی که استخدام می شود در پایه یک استخدام می شود و به تدریج با انجام فعالیتهای اموزشی و پژوهشی سالانه حداکثر یک پایه می گیرد. علاوه بر آن بعضی ها برای ایثارگری پایه تشویقی می گیرند یا اگر کار علمی آنها خیلی برجسته باشد، پایه تشویقی می گیرند. بنابراین رتبه ۲۱ نشان می دهد که این استاد حدود بیست سالی در دانشگاه بوده است. با افزایش پایه حقوق و درآمد آن عضو هیات علمی کمی افزایش پیدا می کند.

  29. شیدایی
    پاسخ

    سلام
    با داشتن مدرک دکترای تخصصی از دانشگاه سراسری و رزومه خوب میتونم استاد مشاور دانشجوی دکتری دانشگاه آزلد شوم؟ بنده بیکارم و تازه درسم تمام شده

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام، اگر قبول کنند و به شما نیاز داشته باشند، از حیث مقررات مشکلی ندارد حتی می توانید استاد راهنما هم بشوید.

  30. فرامرز
    پاسخ

    سلام
    لطف می کنید اگر توضیح دهید که : رتبه استاد افتخاری ، در دانشگاه به چه معنایی است؟ و این گونه اساتید از چه مزایایی در دانشگاه برخوردار هستند؟ و اصولا آیا مانند یک استاد رسمی که در دانشگاه تدریس دارد و حقوق و مزایا می گیرد و به عبارتی کارمند رسمی محسوب می شود ، آیا استاد ِ افتخاری نیز این گونه است ؟ یا فقط یک عنوان است که ارزش خاصی ندارد . با تشکر

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام، استاد افتخاری فقط یک عنوان افتخاری است و هیچ اثر استخدامی یا درامدی یا صلاحیت علمی ندارد.

  31. سپیده
    پاسخ

    با سلام و ادب
    بنده هیأت علمی رسمی آزمایشی دانشگاه دولتی هستم. چند سوال از خدمتتان داشتم:
    ۱. آیا همان اجباری که برای تبدیل از پیمانی به رسمی آزمایشی بود (حداکثر ۵ سال)، برای تبدیل به رسمی قطعی هم هست؟ یا فرد می تواند تا پایان دوره ی خدمت رسمی آزمایشی بماند؟
    ۲. آیا تبدیل وضعیت از استادیاری به دانشیاری اجباری است؟ اگر اجباری است فرد تا چند سال می تواند استادیار بماند؟

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام، ۱- بله باید قطعی شود که مشکلی ایجاد نشود. البته گاهی بیشتر از پنج هم شده است. ولی ممکن است فرد به پیمانی برگردانده شود. ۲- خیر. فقط برخی از دانشگاه ها در صورتی شما را قطعی می کنند که دانشیار شوید.

  32. سمیه
    پاسخ

    سلام آقای دکتر .من دانشجوی دکتری تخصصی روزانه شیمی تجزیه هستم . کارشناسی در دانشگاه آزاد با معدل ۱۷.۳۳ و ارشد دانشگاه آزاد با معدل ۱۹ ودارای مقاله IsI میباشم آیا شانسی برای هیات علمی دارم در ضمن من ۲۹ سال سن دارم

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام، بعد از فارغ التحصیلی امکان جذب در دانشگاه آزاد دارید.

  33. کاظم
    پاسخ

    سلام
    موضوعی که جدیدا مرا ناراحت کرده برخورد مقرورانه برخی از اساتید دانشگاهی مخصوصا هیات علمی دانشگاه ها است. بنده مدرک کارشناسی ارشد رشته مکاترونیک دارم و به شدت در مباحث عملی و کاربردی و حتی مباحث تئوریک رشه خودم کار انجام داده ام. تا الان ۴ کتاب تخصصی خاص نیز تالیف کرده ام که ادامه دارد. حتی اختراعاتی نیز داشته ام. موضوع جالب این که حتی در بحث رساله دکترای برخی از دانشجویان دکترا کار مشاوره را به صورت غیر رسمی انجام می دهم. هر شخصیت علمی که از رزومه بنده اطلاع دارد از این که هنوز ایران هستم به شدت متعجب هستند. حرفی که داشتم این است که اگر شخصی حتی رتبه علمی بالایی داشته باشد اما از نظر اخلاقیات مشکل داشته باشد. شاید از نظر رتبه دانشگاهی استاد یا دانشیار و … باشد اما نام استاد برازنده او نیست. شخصی که مقرورانه نسبت به رتبه خود برخورد می کند و اخلاقیات نمیفهمد برازنده نام استاد نیست.
    با آرزوی موفقیت برای همه اندیشمندان با اخلاق.

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام، رعایت اخلاق و ادب در هر مرتبه ای لازم است. در مورد استاد و ایضا در مورد دانشجو.

  34. پرسشگر
    پاسخ

    سلام وقت بخیر
    یکی از اساتید من عضو هیئت علمی هستن و مشخص نیست چه درجه‌ای دارند،با توجه به اینکه خودشون یکبار گفتن امکان داره چندوقته دیگه بعد از بازنشستگی استادیار بشم،درصورتی که دکتری دارند،طبق گفته ایشون کارشناسی و کارشناسی ارشد رو از دانشگاه ملی اخذ کردند و دکتری از هند،میخواستم بدونم باتوجه به مطالب بالا چطور ممکنه یک نفر با مدرک دکتری، عضو هیئت علمی باشه ولی هنوز به درجه استادیاری نرسیده باشه؟؟؟
    ممنون از پاسخگویی شما

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام، کسی که عضو هیات عملی در مرتبه مربی است، اگر دکتری بگیرید به صورت اتوماتیک استادیار نمی شود. بلکه باید شرایطی داشته باشد که اگر آن استاد شرایط را نداشته باشد، در همان مرتبه مربی می ماند.

  35. سلمان جنادله
    پاسخ

    با عرض سلام
    می خواستم بدونم فرق بین استاد،استادیار،دانشیار،متخصص و فوق تخصص چیست؟
    با تشکر

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام، در رشته پزشکی، طبیبان حسب تحصیلات و دوره های خرفه ای به عمومی، متخصص و فوق تخصص دسته بندی می شوند. چنانچه طبیبی در عین حال عضو هیات علمی باشد، حسب رتبه آن در دانشگاه به استادیار، دانشیار و استاد دسته بندی می شوند.

  36. مرتضی
    پاسخ

    با سلام و ادب
    اینجانب امسال در گروه معارف یک دانشگاه دولتی و با درجه استادیاری جذب شدم. لطفا مرا راهنمایی فرمایید که برای کسب درجه دانشیاری، به طور متوسط سالیانه چه تعداد مقاله پژوهشی یا ISI باید بنویسم؟ سپاس فراوان از شما.

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام، اگر بخواهید سر چهار سال دانشیار شوید، حتما ۴ تا ۵ مقاله را سالیانه نیاز دارید.

      • مرتضی
        پاسخ

        سپاس فراوان جناب استاد
        فکر می‌کنم قبلا در دانشکده الهیات دانشگاه تهران (شاید هم جای دیگر) خدمت شما بوده‌ام و از راهنمایی‌های شما استفاده کرده و خواهم کرد.

  37. يوكابد مشتاقيان
    پاسخ

    با عرض سلام خدمت شما .
    یکى از نزدیکان ما ، فارغ التحصیل کارشناسی حقوق دانشگاه آزاد – با معدل ١٨ ، کارشناسی ارشد دانشگاه تهران ( سراسری ) با معدل ١٧.۴٠ و دکتری از همان دانشگاه با معدل ١٨ هستند، چندین مقاله هم دارن ، ایا با توجه به دوره کارشناسی ایشون در دانشگاه ازاد ، شانسی برای ورود به دانشگاه های سراسری به عنوان استاد هست ؟

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام، بلاخره سخت است و بسیاری از دانشگاه ها نمی پذیرند. برخی در شهرستانها خیلی سخت گیر نیستند.

  38. سحر
    پاسخ

    سلام اقای دکتر
    من امسال در ازمون دکترا صنایع چوب شرکت کردم…. کارشناسی و کارشناسی ارشد هم همین رشته بودم..میخواستم بدونم وضعیت استخدامی طوری هست که به عنوان استاد بتونم جایی تدریس کنم؟ یا اگه خوب نیست ادامه ندم؟

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام، تقاضا برای هیات علمی کم است و عرضه زیاد ولی نمی توان هم کلا ناامید شد. باید توکل کرد و به پیش رفت.

  39. مهدی
    پاسخ

    با سلام
    جناب دکتر من فارغ التحصیل کارشناسی ارشد_رشته علوم اقتصادی یک از دانشگاه ایران و جز تبعه افغانستان هستم. معدل دوره کارشناسی ۱۷ و ارشد ۱۹ و همچنین ۶ مقاله پژوهشی، ۴ مقاله ترویجی و ۶ مقاله همایشی دارم. فعلا دانشجوی دوره دکتری و عمرم ۳۰ سال است.
    میخواستم بیدونم شرایط شو دارم و ممکن است بعد از اخذ مدرک دکترا به عنوان عضو هیئت علمی در ایران انتخاب بشم؟

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام، امکانش نیست چون شما ایرانی نیستید.

  40. الی
    پاسخ

    سلام. من دوره کارشناسی را در رشته مدیریت درر یکی از دانشگاههای سراسری تهران با معدل ۱۷.۷۰ گدراندم. ارشد را د علوم و تحقیقات تهران با معدل ۱۹ و دکتری را در دانشگاه آزاد تهران مرکز با معدل ۱۸.۳۰. ایا شانس هییت علمی شدن را دارم.

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام، احتمالا دانشگاه آزاد و برخی از دانشگاه های غیر انتفاعی.

  41. طاها
    پاسخ

    سلام استاد/وقت بخیر/
    یک سوال:
    کارشناسی پیام نور معدل ۱۴/۱۱
    ارشد سراسری روزانه ۱۸/۲۵ – رتبه برتر
    پایان نامه ۱۸
    یک مقاله علمی پژوهشی
    امکان هیئت علمی شدن وجود داره؟
    متشکرم

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام، اولا باید دنبال دکتری باشید ولی بعید است با توجه به کارشناسی پیام نور خیلی شانس زیادی حتی با اخذ دکتری داشته باشید.

  42. محسن
    پاسخ

    سلام آقای دکتر. من ۴۱ سال سن دارم و دو ماه دیگه دفاع رساله دکتری دارم. معدل کارشناسی ام ۱۳.۶۵ است و ارشد ۱۵.۵۹ و دکتری ۱۸.۸۸
    .آیا من میتوانم هیات علمی شوم؟با سپاس از شما

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام، بعید می دانم. شما دو مشکل دارید. معدل کارشناسی و گذشت سن.

  43. نگین
    پاسخ

    سلام عرض میکنم خدمتتون.
    ببخشید من دانش آموز سال نهم و امسال انتخاب رشته دارم علاقه ی شدیدی به رشته ریاضی دارم ولی متاسفانه به دلیل اینکه دخترم خانوادم کمی مخالفن هدفم استادی در دانشگاه است اگر میشه کمی راهنمایی کنین من و و اینکه استادی دانشگاه ساعتی چه مقداره حقوقش در رشته دبیری ریاضی خیلی ممنون

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام، استادی دانشگاه پول توش نیست عزیزم. بهتر است اگر دنبال پول هستید بروید بنگاه معاملاتی باز کنید.

  44. اسماعیل
    پاسخ

    سلام و عرض ادب جناب دکتر
    ممنون از مطالب مفیدتون
    من خارج از کشور مشغول تدریس هستم و اینجا از ما خواستند که عنوان علمی خود را از کشور خود یعنی ایران ارائه دهیم، خواستم بدونم من چطور میتونم لقبی علمی در ایران کسب کنم؟ بنده فارغ التحصیل دکتری هستم.
    باتشکر

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام، لقب علمی قابل کسب نیست. شما اگر مدرک دارید می توانید مثل دکتری بگویید دکتر و اگر هیات علمی هستید می توانید رتبه دانشگاهی خود را بیان کنید و اگر قبلا جایی تدریس کرده اید، می توانید به عنوان مدرس خودتان را معرفی کنید.

  45. حسین
    پاسخ

    سلام جناب دکتر
    بنده در سن ۵۰ سالگی تازه امسال وارد دوره دکتری شیمی دانشگاه ازاد شده ام البته حدود ۲۰ سال تجربه عملی در صنعت دارم.
    خواستم بدانم مثلا در سن ۵۵ یا ۵۶ سالگی و پس از فراغت از تحصیل هیچ شانسی برای استخدتم و تدریس در دانشگاه دارم ؟ و اینکه سن تا چه حد در استخدام مهم هست ؟

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام، خیلی بعید است که اخذ مدرک دکتری برای شما فرصت شغلی خاصی ایجاد کند.

  46. راهنمایی
    پاسخ

    سلام آقای دکتر ضمن عرض خسته نباشید و تشکر بابت پاسخگویی به سوالات
    بنده دانشجوی سال آخر دکتری از دانشگاه سراسری (روزانه) می باشم که مقاطع قبلی خود را نیز در دانشگاه های سراسری (روزانه) گذرانده ام که در مقاطع ارشد و دکتری دانش آموخته رتبه اول و دانشجوی رتبه اول بوده ام ولی معدل لیسانس بنده پایین است حدود ۱۴ و خورده ای آیا با این شرایط امیدی برای هیئت علمی شدن در دانشگاه های دولتی یا مراکز تحقیقاتی (به عنوان هیئت علمی) وجود دارد؟ البته هم اکنون در دانشگاه دولتی نیز به عنوان حق التدریس مشغول هستم
    و سوال بعدی این که در آزمون استخدامی نیز به عنوان کارمند پذیرفته شده ام همین را ادامه بدهم آیا در آینده فرصتی برای جذب به عنوان هیئت علمی می توانم داشته باشم یا به موسسات تحقیقاتی انتقال بگیرم یا امید چندانی نیست؟
    با احترام و تشکر

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام ۱- شانس دارید. ۲- انتقال از کارمندی به هیات علمی تقریبا غیر ممکن است.

  47. مهشید
    پاسخ

    سلام.خسته نباشید.
    با مدرک تخصص(نه phd) داروسازی بالینی،میشه از همون اول استاد ب شمار بیاییم یا به عنوان استاد یار فعالیت میکنیم؟
    ممنون

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام استادیار باید عضو هیات علمی شوید نه دارای مدرک. اما استخدام شما به عنوان هیات علمی منوط به شرکت در فراخوان هیات علمی و پذیرش و حکم است.

  48. لیلا
    پاسخ

    سلام و احترام
    آیا چاپ مقاله در ژورنال های معتبر(Q1,Q2 )، پروژه های تحقیقاتی وابسته به دانشگاه و نگارش و ترجمه کتاب طی دوران تحصیل در مقطع دکترا، هم در رابطه با پایان نامه و هم موضوعات تحقبقاتی دیگر، بعد از جذب هیئت علمی شدن (در دانشگاه فعلی و یا دانشگاهی دیگر ) تاثیری در ارتقای رتبه و بالا بردن امتیاز دارد؟
    سپاسگزار خواهم بود اگر نظرتان را دریافت کنم.
    با احترام مجدد

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام، برای جذب هیات علمی خوب است ولی کارهای قبلی را که نمی شود بعدا برای دوره های بعدی استفاده کرد.

  49. یلدا
    پاسخ

    سلام وقتتون بخیر من دانشجو دوره کارشناسی رشته روانشناسی یک دانشگاه غیرانتفاعی در مشهد هستم و میخوام استادیار بشم ولی نمیدونم تحت چه شرایطی میتونم اینکارو بکنم لطفا راهنماییم کنید

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام، اگر به دنبال هیات علمی و به قول خودتان استادیار شدن هستید، باید از ابتدا در دانشگاه های درجه اول دولتی تحصیل کنید که شانس شما زیاد شود. اینطوری شانس خود را کم می کنید.

  50. فاطمه
    پاسخ

    باعرض سلام و وقت بخیر خدمت شما آقای دکتر ..یه سوال داشتم من دانشجوی کارشناسی حسابداری دانشگاه دکتر شریعتی ام وشاگرد اول و برای کنکور ارشد ازالان تلاش میکنم کا انشالله دانشگاه تهران قبول شوم ولی شنیدم که اگر دانشگاه تربیت مدرس درس بخوانم در مقطع ارشد به راحتی میتوانم جذب دانشگاه شوم وتدریس کنم وخیلی پرسجو کردم وجواب قطعی عایدم نشد ممنون میشم منو راهنمایی کنید دراین زمینه که چه دانشگاهی اولویت اولم باشد سپاس گزارم.

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام، تربیت مدرس دیگر امتیاز خاصی برای هیات علمی شدن ندارد و فرقی با دیگر دانشگاه ها از این حیث ندارد.

نظر دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *