اهمیت حقوق قراردادها

مبادلات اقتصادی در جامعه بر پایه قرارداد استوار است و کمتر روزی است که تک تک اشخاص با قرارداد سروکار نداشته باشند. این قراردادها از خرید مایحتاج عمومی مثل شیر، ماست، میوه، نان وگوشت شروع می‌شود تا انعقاد قراردادهای مهم‌تر و پیچیده‌تر مثل ثبت نام در مؤسسه زبان، اجاره منزل، فروش ملک، قرارداد کار، قراردادهای پیمانکاری و قراردادهای سنگین توسعه میادین نفت و گاز. قراردادها همانند یک شبکه بسیار گسترده و درهم تنیده باعث گردش و توزیع ثروت در جامعه می‌شوند. هرچند هر قرارداد در ظاهر از قراردادهای دیگر مستقل است ولی همه به نوعی در این شبکه اجتماعی به یکدیگر متصل اند و بروز اشکال در یکی از آنها می‌تواند روی سایر قراردادها تأثیر بگذارد و تولید و توزیع ثروت را در جامعه مختل نماید. قرارداد به عنوان یک نهاد اجتماعی مورد حمایت قانونی قرار دارد تا افراد جامعه بتوانند آزادانه برای گذران زندگی خود با دیگران قرارداد منعقد و روابط خود با دیگران را تعریف و تنظیم کنند.

حقوق قراردادها یکی از بنیادی‌ترین مباحث حقوق است و میزان تسلط بر مباحث آن نشان دهنده توانایی علمی حقوقدان است. حقوقدانی که قرارداد را نشناسد و بر مباحث آن تسلط نداشته باشد، اطلاعات وی از حقوق سطحی است و حقوق را فقط در ظاهر و پوسته آن درک کرده و از فهم عمق آن عاجز است. حقوق قراردادها بستری است برای اینکه حقوقدان بتواند با ظرائف حقوقی آشنا شود و روش تفسیر قانون و قرارداد را یاد بگیرد و شم حقوقی پیدا کند. کسی که از مباحث حقوق قراردادها گریزان است، هیچ تمایلی به فهم صحیح حقوق ندارد و در سطح باقی می ماند و از عمق محروم می شود.

گرایشهای گوناگون حقوق در مقاطع تحصیلات تکمیلی هرگز نباید باعث شود که اهمیت مباحث حقوق قراردادها برای دانشجویان حقوق کم اهمیت جلوه کند و چنین تصوری ایجاد شود که حقوق قراردادها تنها برای کسانی است که تمایل دارند در رشته حقوق خصوصی ادامه تحصیل دهند. تنظیم روابط بین الملل از طریق معاهدات، کنوانسیونها و موافقتنامه های بین المللی بر پایه اصول حقوق قراردادها استوار است و هنوز اصل وفاداری به قراردادها، بیش از هر جا در روابط بین الملل نمود پیدا می‌کند. در حقوق عمومی نیز قرارداد جایگاه مهمی در روابط بین دولت و مردم ایفا می‌ کند. دولت به عنوان بزرگترین و ثروتمندترین و پر نیازترین تاجر برای رفع نیازهای خود سالانه قراردادهای بیشماری را برای فروش، خرید، اجاره و امثال آن با اشخاص منعقد می‌ کند که این قراردادها تحت حاکمیت حقوق قراردادها هستند. دولت سالیانه میلیاردها دلار قرارداد فروش نفت و گاز و سایر مواد اولیه منعقد می‌کند و متقابلا میلیاردها دلار کالا از قبیل دارو، گندم، برنج، گوشت، مواد اولیه، ماشین آلات صنعتی و غیره خریداری می‌ کند. علاوه بر آن، دولت بزرگترین کارفرما است و علاوه بر داشتن بیشترین کارمند و مستخدم، طرحها و پروژه های زیادی را اجرا می‌ کند که همه اینها بر اساس قرارداد استوار است. در حقوق کیفری نیز بسیاری از جرائم به مبحث قراردادها گره خورده است. مثلا انتقال مال غیر، تصرف مال غیر، خیانت در امانت و بسیاری از جرائم اقتصادی به نحوی با موضوع قراردادها گره خورده است و اگر حقوقدان از قرارداد اطلاع نداشته باشد نمی تواند به نحو صحیحی مباحث مربوط به جرائم مرتبط را پیگیری نماید.

علاوه بر حقوقدانان، بسیاری از اشخاص اعم از کارشناسان و مدیران در سمتهای حسابداری، حسابرسی، مدیریت، بازرسی، نیاز به اطلاع از اصول قراردادها دارند و در سطوح مدیریتی کمتر کسی است که نیاز به فهم قرارداد نداشته باشد. حتی مردم کوچه و بازار علاقه زیادی به درک مسائل قراردادی دارند.

حقوق قراردادها از مقوله امر و نهی نیست که به کسی امر و نهی‌کند که چه قراردادی منعقد کرده، چه قراردادی منعقد نکنند. حقوق قراردادها به ما نمی‌گوید که صبح نان تازه سنگک بخریم یا سرشیر و عسل خریداری کنیم. حقوق قراردادها به ما می‌گوید که اگر خواستید نان خرید و فروش کنید چه ضوابطی را باید رعایت کنیم تا از حمایتهای قانونی برخوردار شویم. هرگاه قرارداد صحیحی منعقد گردد، حقوق قراردادها مقرر می‌دارد که طرفین از چه حقوق و تکالیفی برخوردارند. چنانچه یکی از طرفین از انجام تعهدات قراردادی خود امتناع کند، حقوق قراردادها به ما نشان می‌دهد که طرف دیگر چه اقداماتی می‌تواند علیه متعهد انجام دهد.

قرارداد به عنوان یک نهاد اجتماعی باید مورد حمایت قانونی قرار گیرد. انعقاد قرارداد باید تسهیل شود تا افراد جامعه بتوانند آزادانه برای گذران زندگی خود با دیگران قرارداد منعقد و روابط خود با دیگران را تعریف و تنظیم کنند. بر این اساس، حقوق قراردادها در وهله اول درصدد است تا آزادی افراد در انعقاد قرارداد را تضمین نماید و بستری فراهم نماید تا افراد جامعه بتوانند آزادانه با یکدیگر عهد و پیمان ببندند.

در مرحله دوم، حقوق قرارداد به دنبال آن است که اطمینان حاصل کند که اشخاص با آگاهی و اختیار وارد رابطه قراردادی شده‌اند و از این جهت اولاً دارای قصد و رضا بوده‌اند و ثانیاً برای متعهد شدن اهلیت قانونی دارند. به این جهت حقوق قراردادها با اجبار، اکراه و اشتباه در معاملات مقابله می‌نماید و از اشخاص صغیر و محجور و آسیب پذیر حمایت می‌کند.

هنگامی که طرفین در مورد مفاد و محتوی قرارداد اختلاف پیدا می‌کنند، حقوق قراردادها معین می‌کند که حقوق و تعهدات طرفین کدام است و حدود و ثغور آن چیست. بنابراین، شروط مندرج در قرارداد را واکاوی می‌کند و با توجه به کلیه اوضاع و احوال شروط ضمنی و بنایی قرارداد را معین می‌نماید. چنانچه در قرارداد ابهام وجود داشته باشد، معیارهایی را برای تفسیر قرارداد مقرر می‌کند.

وفاداری به عهد و پیمان از بستن عهد و پیمان نیز بیشتر اهمیت دارد که به قول سعدی «عهد نابستن از آن به که ببندی و نپایی». به موجب آیه شریفه «وَ أَوفُوا بِالعَهدِ إنَّ العَهدَ کانَ مَسئُولـاً» باید به عهد و پیمانها وفا کرد و به آنها پایبند بود. حقوق قراردادها با نقض قرارداد مقابله می‌کند و به طرف دیگر اجازه می‌دهد که از طریق نظام قضایی اجبار متعهد را به انجام تعهد مطالبه کند و چنانچه اجبار ممکن نباشد، به طرف دیگر اجازه می‌دهد که قرارداد را فسخ کند و از انجام تعهدات متقابل خود را آزاد نماید. شناسایی مسئولیت قراردادی و الزام ناقض قرارداد به پرداخت خسارت از دیگر راهکارهایی است که در حقوق قراردادها برای مقابله با نقض قرارداد مقرر شده است.

در نهایت، حقوق قرارداد شرایط انحلال قرارداد و آثار و تبعات آن‌را مشخص می‌کند. انحلال قرارداد ممکن است با توافق طرفین انجام شود یا یک‌جانبه به تجویز قانون توسط یکی از طرفین حاصل گردد. حقوق قراردادها همچنین متکفل بیان مواردی است که یکی از طرفین به استناد شرط ضمن عقد، قرارداد لازم را یک‌جانبه فسخ می‌کند.

کتاب حقوق قراردادها نتیجه مطالعات گسترده در حقوق اسلامی، حقوق ایران، حقوق سایر کشورها به خصوص حقوق کامن لو است که با خود سالها تجربه تدریس، مذاکره و تنظیم قراردادها را به همراه دارد. این کتاب به دنبال افزایش ادبیات حقوقی کشور و تنوع بخشیدن به منابع حقوق قراردادها با توجه به نیازهای روز است. در این کتاب تلاش شده است تا مسایل پیچیده حقوق قراردادها به زبان ساده بیان گردد و بیشتر بر مباحثی تمرکز پیدا نماید که جنبه عملی و کاربردی دارد. مخاطبان اصلی این کتاب دانشجویان کارشناسی‌ حقوق و رشته‌های مرتبط‌اند که دروسی تحت عنوان «قواعد عمومی قراردادها»، «حقوق قراردادها» و «حقوق تعهدات» دارند. در این کتاب نکات و ملاحظات عملی فراوانی مطرح شده است که برای مذاکره کنندگان و تنظیم کنندگان قراردادها سودمند خواهد بود و بنابراین کلیه کسانی که به نحوی با مذاکرات، تنظیم، تفسیر و اختلافات قراردادی مرتبط‌اند، می‌توانند از این کتاب بهره‌مند شوند.

کتاب حقوق قراردادها درصدد بیان مسائل حقوقی قراردادها به صورت ساده، دقیق و به روز است. به این جهت مباحث این کتاب در هشت فصل سازماندهی شده است. در فصل اول که جنبه کلیات دارد، ابتدا مفاهیم رایج در حقوق قراردادها از قبیل قرارداد، عقد و معامله و سپس تمایز حقوق قراردادها از حقوق تعهدات بیان می‌گردد. در نهایت برخی از مهم‌ترین انواع عقود و قراردادها توضیح داده می‌شود.

در فصل دوم تشکیل قرارداد و شرایط اساسی صحت معاملات بررسی می‌شود و بنابراین لزوم قصد و رضا، عیوب اراده، تبادل ایجاب و قبول، موضوع قرارداد و جهت معامله بررسی می‌شود. فصل سوم به اطراف قرارداد اختصاص دارد و ابتدا قراردادهای دوطرفه و چندطرفه بیان می‌شود و سپس اهلیت اطراف قرارداد از جمله بلوغ، عقل و رشد بحث می‌گردد. در ادامه تعهد به نفع یا ضرر ثالث مورد بررسی قرار می‌گیرد. در آخر، انتقال دین و طلب و قرارداد بیان می‌گردد. در فصل چهارم، نمایندگی و فضولی بحث می‌شود. در این فصل ابتدا انواع نمایندگی، رابطه بین اصیل و نماینده و رابطه بین اصیل و شخص ثالث و رابطه بین نماینده و شخص ثالث بررسی می‌شود. در بخش فضولی، ابتدا مفهوم آن بیان می‌شود و سپس وضعیت معامله فضولی قبل از اجازه یا رد، وضعیت معامله فضولی بعد از اجازه یا رد بررسی می‌گردد.

در فصل پنجم، ابتدا مفاد قرارداد از حیث دلالت لفظی، عرفی و قانونی بررسی می‌شود و سپس شروط ضمن عقد بحث می‌گردد و در آخر تفسیر قرارداد و معیارهای آن بیان می‌گردد. در فصل ششم، لزوم اجرای قرارداد و شرایط ایفای تعهدات بیان و سپس زمان و مکان و مخارج اجرای قرارداد مقرر می‌گردد. اجرای تعهد توسط ثالث در ادامه این فصل بررسی می‌شود و نهایتا سایر طرق سقوط تعهدات قراردادی از قبیل ابرا، تبدیل تعهد، تهاتر و مالکیت مافی‌الذمه بحث می‌گردد.

در فصل هفتم، ضمان اجراهای مقابله با نقض قرارداد بررسی می‌گردد. در این فصل ابتدا حق حبس و تعلیق تعهدات متقابل بیان می‌شود. در ادامه امکان فسخ قرارداد در صورت نقض قرارداد بیان می‌گردد. در آخر شرایط ایجاد مسئولیت قراردادی و نحوه مطالبه خسارت قراردادی بیان می‌گردد. در فصل هشتم، طرق انحلال و زوال عقد بحث می‌شود. به این جهت ابتدا فسخ بررسی و سپس موارد قانونی و قراردادی فسخ و احکام و آثار آن بیان می‌گردد. در قسمت بعد، انفساخ عقد و تفاوتهای آن با فسخ از جهت احکام و آثار بحث می‌گردد. در آخر اقاله و احکام و آثار آن مطرح می‌شود.

 

فهرست مطالب کتاب حقوق قراردادها

 

پیشگفتار 

مقدمه 

فصل اول: مفاهیم و انواع قراردادها

گفتار اول: قرارداد، ایقاع و تعهد

الف) قرارداد، عقد و معامله

ب) ایقاع 

ج) تعهد

گفتار دوم: حقوق قراردادها و حقوق تعهدات

الف) حقوق قراردادها

ب) حقوق تعهدات  

ج) امتزاج حقوق قراردادها و حقوق تعهدات  

د) تلفیق احکام فقهی و قوانین اروپایی در حقوق قراردادها

گفتار سوم: انواع عقود و قراردادها

الف) عقد لازم، جایز و خیاری 

ب) عقد معین و نامعین 

ج) عقد عهدی و تملیکی

د) عقد معلق و منجز 

ﻫ) عقد معوض و مجانی 

و) عقد مدنی و تجاری 

ز) عقد اداری و دولتی 

فصل دوم: انعقاد قرارداد

گفتار اول: قصد انعقاد قرارداد

گفتار دوم: عیوب اراده

الف) اشتباه

۱. اشتباه در نوع قرارداد
۲. اشتباه در خود موضوع قرارداد
 ۳ . اشتباه در اوصاف و شروط معامله
 ۴ . اشتباه در شخصِ طرف معامله
 ۵ . اشتباه درآثار و تبعات قرارداد

ب) اکراه

۱. شرایط تحقق اکراه
 ۲ . تأثیر اکراه بر قرارداد

گفتار سوم: تبادل ایجاب و قبول

الف) ایجاب  

ب) قبول      

ج) وسیله ابراز ایجاب و قبول      

د) زمان و مکان تشکیل عقد     

گفتار چهارم: موضوع قرارداد

گفتار پنجم: جهت معامله

فصل سوم: اطراف قرارداد     

گفتار اول: قراردادهای دو طرفه و چند طرفه

گفتار دوم: اهلیت اطراف قرارداد

الف) بلوغ و معاملات صغیر      

ب) عقل و معاملات مجنون       

ج) رشد و معاملات افراد غیررشید      

د) غیر هوشیار، ورشکسته و ممنوع المعامله      

گفتار سوم: تعهد به نفع یا ضرر ثالث

الف) ایجاد تعهد به نفع ثالث      

ب) ایجاد تعهد به ضرر ثالث       

گفتار چهارم: انتقال طلب، دین و قرارداد

الف) انتقال قهری      

ب) انتقال قضایی قرارداد     

ج) انتقال توافقی قرارداد      

فصل چهارم: نمایندگی و فضولی       

گفتار اول: نمایندگی

الف) انواع نمایندگی       

۱ . نمایندگی واقعی
۲ . نمایندگی ظاهری
۳ . نمایندگی اقتضائی

ب) رابطه بین اصیل و نماینده      

۱. تعهدات نماینده
۲ . تعهدات اصیل

ج) رابطه بین اصیل و شخص ثالث        

د) رابطه بین نماینده و شخص ثالث        

گفتار دوم: فضولی

الف) مفهوم فضولی       

ب) وضعیت معامله فضولی قبل از اجازه یا رد      

ج) وضعیت معامله فضولی بعد از اجازه      

د) وضعیت معامله فضولی بعد از رد      

۱. رابطه مالک و اصیل
۲ . رابطه مالک و معامل فضولی
۳ . رابطه اصیل و معامل فضولی

فصل پنجم: مفاد، شروط و تفسیر قرارداد      

گفتار اول: مفاد قرارداد

الف) دلالت لفظی       

ب) لوازم عرفی       

ج) لوازم قانونی       

گفتار دوم: شروط ضمن قرارداد

الف) انواع شروط ضمن عقد      

۱. شرط صفت
۲. شرط فعل
۳. شرط نتیجه
 ۴ . سایر شروط

ب) وابستگی شرط به عقد      

ج) فرعی بودن شرط نسبت به عقد      

د) شرایط صحت شرط ضمن عقد     

۱. مقدور بودن شرط
۲. فایده‌دار بودن شرط
 ۳ . مشروع بودن شرط
 ۴ . معلوم بودن شرط
 ۵ . عدم مخالفت شرط با مقتضای عقد

ﻫ) انضمام شرط به عقد      

و) الحاق بعدی شرط ضمن عقد      

گفتار سوم: تفسیر قرارداد

الف) قصد مشترک طرفین       

ب) معانی عرفی       

ج) تمامیت قرارداد      

د) اصل صحت        

ﻫ) حسن نیت        

و) هم‌سازی بین شروط       

ز) منطوق و مفهوم      

ح) فرمهای استاندارد      

فصل ششم: اجرای قرارداد      

گفتار اول: لزوم اجرای قرارداد

گفتار دوم: شرایط ایفای تعهدات قراردادی

الف) تسلیم عین معین       

ب) ایفای تعهدات کلی        

گفتار سوم: زمان، مکان و مخارج اجرای قرارداد

الف) زمان اجرای قرارداد      

ب) مکان اجرای قرارداد      

ج) مخارج اجرای قرارداد       

گفتار چهارم: اجرای قرارداد توسط ثالث

گفتار پنجم: طرق جایگزین اجرای قرارداد

الف) ابرا       

ب) تبدیل تعهد       

ج) تهاتر        

د) مالکیت مافی‌الذمه       

فصل هفتم: ضمانت اجرای قرارداد       

گفتار اول: تعلیق اجرای تعهدات متقابل (حق حبس)

گفتار دوم: فسخ قرارداد

الف) موارد قانونی فسخ        

۱. تخلف از شروط ضمن عقد
۲  . تأخیر در پرداخت ثمن‌
 ۳ . عدم پرداخت ثمن‌ به دلیل افلاس یا ورشکستگی
 ۴ . تخلف در تسلیم عین مستأجره و پرداخت اجاره بها
 ۵ . خودداری زارع از انجام زراعت
 ۶ . تسلیم کالای معیوب
 ۷ . تسلیم کالای غیر مطابق با قرارداد

ب)  قاعده کلی        

۱ . توسل به شروط ضـمن عقد
۲. توسل به عـرف و عادت
 ۳ . توسل به تعهدات متقابل

گفتار سوم: مطالبه خسارت

الف) شرایط مسئولیت قراردادی       

۱. وجود رابطه قراردادی
۲  . نقض قرارداد
 ۳ . ورود ضرر

ب) خسارات قابل جبران        

۱. خسارات غیر مستقیم
۲  . خسارات عدم نفع
۳  . خسارت تأخیر تأدیه (خسارت دیرکرد)
۴. خسارات معنوی

ج) توافق در مورد خسارت         

۱. وجه التزام
 ۲ . تحدید مسئولیت یا شرط عدم مسئولیت

د) موارد رافع مسئولیت         

۱. قوه قاهره (فورس ماژور)
۲. مشارکت زیان‌دیده در ورود خسارت
۳. عدم تقصیر در ورود خسارت

ﻫ) جمع بین مطالبه خسارت و ضمانت‌اجرای دیگر        

فصل هشتم: انحلال قرارداد       

گفتار اول: فسخ

 الف) مبنای فسخ        

۱. شرط حق فسخ در قرارداد
۲. حق فسخ به حکم قانون‌گذار

ب) احکام فسخ        

۱. قصد انشاء
۲. اظهار اراده
۳. ابلاغ فسخ به طرف دیگر
۴. رسیدگی قضایی
۵. ثبت فسخ
۶. اهلیت فسخ‌کننده
۷. فسخ بخشی از قرارداد     

ج) آثار فسخ        

۱. صحت اعمال حقوقی قبل از فسخ       
 ۲ . سقوط تعهدات         
 ۳ . استرداد عوضین        
 ۴ . استرداد منافع
۵. تسویه حساب       
 ۶ . تأثیر فسخ روی شروط قرارداد       

گفتار دوم: انفساخ

الف) انفساخ به موجب قانون        

۱. تعذر انجام تعهدات قراردادی
۲. منتفی شدن موضوع قرارداد
۳. لغو مجوز فعالیت
۴. فوت، جنون و سفه یکی از طرفین در عقود جایز

ب) انفساخ به موجب قرارداد       

ج) احکام و آثار انفساخ        

گفتار سوم: اقاله

الف) ماهیت اقاله      

ب) قراردادهای موضوع اقاله      

ج) احکام اقاله      

۱. قصد و رضا
۲. اهلیت طرفین
 ۳ . اقاله ورثه
۴. اقاله توسط نماینده
۵. اقاله بخشی از قرارداد
۶. اقاله در صورت تلف یکی از عوضین

د) آثار اقاله       

کتابنامه        

الف) منابع فارسی و عربی        

ب) منابع انگلیسی         

ج) اسناد بین‌المللی        

فهرست موضوعی

 

 

  1. Nima
    پاسخ

    جنا استاد سلام.
    بنده دارای دانشنامه کارشناسی حقوق از دانشگاه آزاد واحد تهران شمال و کارشناسی ارشد ح.جزا و جرم شناسی از دانشگاه آزاد واحد قم هستم. لذا به دلایلی علاقه مند به تحصیل در رشته حقوق نفت وگاز در مقطع دکتری می باشم. حال اینکه اولا زبان انگلیسی بسیار ضعیف(صفر) دارم و دوما به دلایل شغلی و مغایرت زمانی کلاسها تمایل به قبولی و پذیرش در دانشگاه آزاد دارم ولیکن ظاهرا این رشته در این مقطع در دانشگاه آزاد وجود ندارد.
    بنظر شما با توجه به توصیف فوق :
    * آیا زبان خارجه تاثیر زیاد در ادامه تحصیل ، اتمام و اخذ دانشنامه برای این رشته دارد؟
    * آیا حقوق خصوصی در دانشگاه آزاد را بخوانم و در کنار آن کتاب‌های مرتبط با ح.نفت و گاز ( از جمله کتاب‌های شما) را بخوانم جهت کسب علم و تخصص کفایت دارد ؟ یا تلاشم را جهت قبولی در رشته حقوق نفت و گاز دانشگاه های سراسری و دولتی داشته باشم؟
    تشکر از جنابعالی و آرزومند سلامتی شما و خانواده محترم

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام احتمال اینکه قبول شوید خیلی کم است چون شما نه اطلاعات لازم را برای این رشته دارید و نه در رقابت با فارغ التحصیلان رشته های مرتبط در جایگاه برابری قرار دارید. پیشنهاد می شود که ارشد مرتبط با این رشته را ابتدا بخوانید و بعد دکتری شرکت کنید.

  2. فاطمه
    پاسخ

    باسلام وعرض ادب
    موضوع رساله بنده(تحلیل حقوقی واقتصادی نقش اطلاعات درقرارداها)اسنت.لطفا درصورت امکان درموردمنابع راهنمایی بفرمایید.متشکرم

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام در همه کتابهای مربوط به حقوق اقتصادی مبحثی تحت عنوان ناترازی اطلاعات وجود دارد که می توانید مراجعه کنید asymmetry of information in law and economics

  3. فاسم
    پاسخ

    سلام استاد بزرگوار
    موضوع رساله دکتری بنده آثار تصدی گری دولت در تجارت بین الملل میباشد و این در حالیست که گرایش من حقوق خصوصی است در زمینه ارتباط موضوع با حوزه حقوق خصوصی از طرف داوران به مشکل برخوردم دنبال منابعی هستم که هم موضوع تصدی گری را پوشش دهد هم به جنبه حقوق خصوصی مربوط باشد در صورت امکان از تجارب و الطاف آن بزرگوار استفاده نماییم و منابعی را معرفی فرمایید.

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام کتاب حقوق اقتصادی را به دقت مطالعه کنید. این بحث تحت عنوان حقوق اقتصادی بین المللی مطرح می شود. به هر حال می توانید اینطور استدلال کنید که انجام فعالیت بخش خصوص منوط به رعایت آن ضوابطی است که حاکمیت مقرر می کند مثل تحریم ها یا مقررات محدود کننده صادرات و واردات و امثال آن.

  4. محمد علی امینی
    پاسخ

    دکتر گرامی موضوع رساله من در مورد مطالعه تطبیقی قرارداد لیزینگ مالی در حقوق افغانستان و اسناد بین المللی است، در صورت امکان منابعی در این مورد معرفی بفرمایید.

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام می توانید به کتاب حقوق تجارت بین الملل اینجانب مراجعه کنید و همچنین به کنوانسیون لیزینگ موسسه unidroit

  5. علی
    پاسخ

    سلام استاد خدا قوت
    دانشجوی حقوقی که قصد ادامه تحصیل در رشته تجارت بین الملل را دارد با کتاب حقوق قرار دادها و صوت های تدریس شما در کانال دستش جلو می افتد یا صرفا یک اشنایی میدهد؟

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام گوش کنید برکات آن را پس از گوش دادن به تمام فایل ها به دست خواهید آورد. وقتی بچه بودیم به ما می گفتند که یکی از دانه های انار از بهشت است و برای اینکه آن را از دست ندهید باید مراقبت کنید که تمام دانه های انار را بخورید و حتی یک دانه هم ضایع نشود. قس علی ذلک

  6. حسین فرخی hf
    پاسخ

    سلام استاد
    آیا با قرارداد های هوشمند دیگر نیازی به متخصص حقوقدان قراداد ها نیست؟

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام خب همین حالا هم بسیاری از قراردادها بدون نیاز به حقوقدان منعقد می شود. قراردادهایی که نیاز به حقوقدان دارد فعلا نیاز هست

  7. حسین فرخی hf
    پاسخ

    سلام استاد خسته نباشید
    ببخشید میشه درباره قرارداد های هوشمند یک توضیحی دهید
    و آیا قرارداد های هوشمند تا چه حد بازار حقوقی را دگرگون میکند؟

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام فراردادهایی هستند که از طریق سامانه های هوشمند منعقد می شوند و سامانه به جای افراد تصمیم می گیرند.

  8. ح عسکری
    پاسخ

    با سلام آقای دکتر در کتاب شما در مورد قراردادهای دولتی هم توضیح داده شده ؟

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام در کتاب حقوق اقتصادی اینجانب در مورد قراردادهای دولتی مفصل صحبت شده است.

  9. سیدعباس
    پاسخ

    سلام و احترام خدمت استاد گرامی و بزرگوار. بنده دانشجوی دکترای حقوق کیفری هستم و از جهتی هم به مباحث حقوق قراردادها و انعقاد قراردادها بسیار علاقه مند هستم، میخواستم از محضرتون بپرسم که با توجه به اینکه گرایش حقوقی ام کیفری میباشد آیا اگر در زمینه ی حقوق قراردادها و مباحث مرتبط هم فعالیت و مطالعه کنم، از نظر بازار کار و پیشرفت در این حیطه امیدی هست به نظرتان که بتوانم خبره شوم با توجه به اینکه گرایش بنده کیفری هست؟

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام اشکالی ندارد که در حوزه قراردادها ورود پیدا کنید و در این زمینه کار کنید.

  10. طهوری
    پاسخ

    با سلام و تشکر از مطالب مفید شما
    یک سوال داشتم از شما ممنون میشم پاسخ بدید
    اگر زمان و مکان تشکیل قرارداد را نتوانیم تعیین کنیم ، حکم قضیه چیست ؟
    و یا نسبت زمان و مکان تشکیل قرارداد ، با زمان و مکان انجام تعهد چیست ؟

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام زمان مهم است که نشان دهنده شروع عقد است و مکان خیلی اهمیت ندارد که کجا منعقد شده در شیراز یا اصفهان. اما در مورد زمان اگر هیچ قرائنی نباشد، استحصاب عدم وجود قرارداد را انجام می دهیم تا برسیم به زمانی که مسلما قرارداد در آن زمان منعقد شده است.

  11. محمدی
    پاسخ

    با سلام
    انشاالله که عذاداری ها قبول باشه
    میخواستم ببینم نظر جناب دکتر شیروی در مورد آسیب شناسی قراردادهای ورزشی در نظام حقوقی ایران چیست؟
    آیا جای کار دراد؟
    تشکر
    التماس دعا

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام چه آسیبی را می خواهید مطالعه کنید یک. به چه قراردادی دسترسی دارید که بتوانید بررسی کنید دو. معیار اینکه چیزی آسیب هست یا نه چیست سه.

      • محمود
        پاسخ

        با سلام
        از آنجا که اکثر دعاوی قراردادی مرتبط با مربیان و بازیکنان خارجی تیم‌ها ی ورزشی ما در مراجع بین المللی صالح به نفع طرف خارجی تمام می‌شود
        میخواستم ببینم برای جلوگیری از تکرار چنین محکومیت‌های چه آسیب شناسی می‌توان کرد که آیا مشکل از نحوه تنظیم قراردادها است یا نحوه طرح دعوا و…
        به پرونده ها هم فعلا دسترسی ندارم
        منظور از آسیب نیز پرداخت محکوم به از جیب دولت یا همان بیت المال
        تشکر

        • دکتر شیروی
          پاسخ

          سلام بلاخره باید بدانید که چه چیزی را می خواهید بررسی کنید. اگر دسترسی به چند نمونه داشتید خب مقایسه ای می کردید و می گفتید این ضعف ها را دارد. البته مبنای ضعف می تواند عدم قدرت چانه زنی باشد نه اینکه قرارداد ذاتا مشکل دارد.

  12. محمود
    پاسخ

    با سلام
    خدمت استاد بزرگوار
    در مورد موضوع
    نقش محاکم قضایی در تعدیل و دخالت در قراردادها و مقابله با شروط ناعادلانه
    میخواستم ببینم به نظر جنابعالی جای کار و تحقیق و وقت گذاشتن دارد
    تشکر

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام در این خصوص پایان نامه های متعددی کار شده است و حتی کتاب منتشر شده است

  13. مهدی میری
    پاسخ

    عرض سلام خدمت آقای دکتر
    من برای پایان نامه ارشدم می خواستم در مورد تأثیر عقد و شرط بر یکدیگر در حقوق مصر اطلاعاتی به دست بیارم.می خواستم در این زمینه راهنماییم بفرمایید.چه منابعی می تونه من رو به مقصودم نزدیک تر کنه.

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام کتابهای دکتر سنهوری در حقوق مصر بسیار منبع عظیمی است.

  14. شراره ضرابى
    پاسخ

    شراره ضرابى
    استاد بزرگوار ضمن عرض سلام و تبریک به خودم من باب آشنایی باشما دانشمند فرهیخته،من یک حقوقدان در زمینه جرم و جزا هستم،مدتیست بدلالیل روشن کارم را معلق کرده ام؛دعوت به کار شده ام براى بستن قراردادهاى یک شرکت واردات و صادرات و رسیدگى به امور حقوقى افرادیکه در شرکت و فروشگاهها مشغول به کارند،لذا از آنجناب خواستارم که راهنمایی بفرمایید در مورد موارد مذکور که بتوانم به لطف خدا و به درستى و حق اعمال بنمایم،شدیدا محتاج راهنمایی و مشورتتان هستم ،بى نهایت تشنه دانش حقوقم؛ارادتمندتان:ضرابى

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام کتابهای من به خصوص همین کتاب حقوق قراردادها و همچنین کتاب حقوق تجارت بین الملل و کتاب حقوق نفت و گاز و کتاب قراردادهای بی او تی منابع مناسب و مفیدی است که می توانید از آن بهره بگیرید. برخی از سخنرانی ها و دروس نیز در کانال تلگرامی زیر قابل دسترسی است:
      https://telegram.me/dr_shiravi

  15. سیدمحمدحسن خلخالی
    پاسخ

    جناب آقای دکتر شیروی استاد عزیزم
    سلام علیکم
    در کتاب حقوق قراردادها ص ۱۵ فرمودید طلاق اگر با تراضی و توافق باشد در این صورت نمی توان آن را جز ایقاعات تلقی کرد.
    جسارتاً این برداشت اشتباه است طلاق در هر صورت ایقاع است و زوجه در این میان حقی ندارد. در این مقال فرصتی برای ارائه ادله بیشتر نبود.
    با عرض ارادت

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام ممنون که کتاب را با دقت مطالعه کردید. ولی خب خیلی هم پسندیده نیست به این محکمی گفت که این برداشت صحیح نیست. طبیعتا اگر بیشتر مطالعه کنید متوجه دیدگاه اینجانب خواهید شد. توصیه می کنم کتاب حقوق خانواده اینجانب را مطالعه کنید. طلاق توافقی غیر از موردی است که مرد با زن توافق می کند که او را طلاق دهد که در این صورت مرد حتی بعد توافق هم می تواند طلاق ندهد.

  16. علی باقری
    پاسخ

    سلام. ادبیات و سبک نگارش جنابعالی بسیار عالی است. امیدوارم آثار دیگری هم به جامعه حقوق ارائه نمایید

  17. سلیمان صالح
    پاسخ

    با سلام عرض ادب خدمت جناب عالی
    چگونه و از کجا میتوانم آثار جناب عالی را بدست بیاورم
    چون خارج ایران هستم

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام انتشارات سمت کتاب را به صورت الکترونیکی نیز ارائه می کند که می توانید به سایت سمت مراجعه کنید.

  18. حمیدحسینی
    پاسخ

    سلام اقای دکتر
    حقیر موضوع پایان نامه ای با عنوان (تحلیل فقهی مساومه و مقایسه ی آن با قراردادهای رایج ) دارم.
    ایا ممکن است کتابی معرفی بفرمایید یا به گونه ای کمکم کنید.

    بسیار ممنون

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام بیع مساومه یعنی بیعهای رایج که فرونشده قیمت خرید خود را ذکر نمی کند. من متوجه نمی شوم که هدف از این موضوع پایان نامه چیست.

  19. محمد رجائی پور
    پاسخ

    سلام آقای دکتر در مورد حفظ وبقای قرارداد در حقوق اروپا ونیز کنوانسیون بیع بین المللی می خواستم منابعی اگر ممکنه معرفی بفرمائید. برای رساله دکتری نیاز دارم. باتشکر محمد-رجائی پور

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام منابع زیادی هست. بنظرم یکی دو تا پایان نامه یا رساله هم کار شده است. ولی امکان معرفی در اینجا نیست.

  20. علی دادمهر
    پاسخ

    با سلام و عرض ادب. خدمت استاد محترم جناب آقای دکتر شیروی.سوال بنده این است با توجه به اینکه قانون مدنی ایران مرض متصل بر موت را از اسباب حجر ندانسته است و سکوت اختیار نموده است. بر فرض اینکه مرض متصل به موت را از اسباب حجر بدانیم و آیا این سبب حجر می تواند از اسباب انفساخ عقود جایز مثل عقد وکالت، عاریه یا ودیعه باشد یا خیر؟ مثلاً شخصی در دوران مرض متصل به موت یک عقد جایز تبرعی منعقد بکند تکلیف چیست و چه رابطه ای بین اسباب حجر و اسباب انفساخ وجود دارد.
    با تقدیم احترام – علی دادمهر.

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام مرض متصل به موت یعنی منجر به فوت شود والا اثر ندارد. بنابراین وقتی کسی می میرد کلیه عقود جایز وی منفسخ و باطل می شود و نیازی نیست که به حجر ناشی از مرض متصل به موت استفاده کنید.

  21. حاج علیرضا
    پاسخ

    با عرض سلام و خسته نباشید خدمت استاد ارجمند، باتوجه به گستردگی موضوع قرار دادها، بنده در گزینش مفهوم صحیح، معطل هستم، عنوان کتاب حضرتعالی contract law هست و کتب بسیاری با اصطلاح the law of contract بیان گردیده، درصورت امکان، از محضر جنابعالی تفاوت این دو را پرسش داشتم؟
    باتشکرفراوان

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام، کلامنا شتّی و حسنک واحد

  22. فاطمه مهدی برزی
    پاسخ

    سلام و عید شما مبارک
    آرزو داشتم دانشجوی شما باشم
    فقط خواستم تشکر کنم از واژه نامه بسیار ارزشمندتون

  23. علی دادمهر
    پاسخ

    با سلام و تبریک ولادت حضرت ولی عصر( عج) خدمت استاد محترم جناب آقای دکتر شیروی و با عرض پوزش بابت مزاحمت های مکرر.
    استاد محترم لطفاً اینجانب در خصوص این دو سوال راهنمایی فرمایید.
    ۱- مبنای تقسیم عقود جایز به عقود جایز اذنی و عقود جایز غیر اذنی چه چیز است؟
    ۲- مبنای تقسیم عقود جایز به عقود جایز عهدی و عقود جایز تملیکی چه چیز است؟
    برخی نویسندگان برای هر دو تقسیم مبنا را اثر ذاتی عقد دانسته اند؟

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام، ۱- این یک تقسیم بندی است که برخی فقها مطرح کرده اند و معتقدند که عقود اذنی صرفا بیان اذن است که در قالب تبادل ایجاب و قبول اعطا می شود و متضمن تعهد نیست. ۲- از دیدگاه بسیاری از فقها، عقود جایز محلی برای ایجاد تعهد نیست که بتوان آن را به عهدی یا تملیکی تقسیم کرد. احتمالا شما به نظریه برخی از حقوقدانان اشاره دارید که دقیق نیست.

  24. علی دادمهر
    پاسخ

    با سلام و عرض ادب خدمت استاد محترم جناب آقای دکتر شیروی و ضمن تبریک عید نوروز. بنده یک سوالی داشتم به نظر حضرتعالی بهترین اصطلاح معادل انفساخ عقد( منظور انفساخ قهری عقد جایز در اثر عواملی مثل جنون و فوت) در حقوق خارجی کدام یک از اصطلاحات زیر می باشد یا چه اصطلاح دیگر مناسب می باشد
    ۱-automatically cancelled
    ۲-automatically cancelltion
    ۳-nullification

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام، سوم که درست نیست ولی از لفظ termination استفاده کنید: automatic termination

  25. صادق
    پاسخ

    با سلام
    آقای دکتر شیروی
    پیشنهاد می کنم یک دوره کمال حقوق مدنی ینویسید.

  26. علی علیزاده
    پاسخ

    سلام استاد
    جناب دکتر در مورد تلف موضوع قرارداد چه منابعب پیشنهاد می فرمایید؟
    با تشکر

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام مقاله ای تحت عنوان تعذر تسلیم دارم که می تواند شروع خوبی برای شما باشد. مقاله در همین سایت در بخش مقالات قابل دانلود است.

  27. حسن اکبرنژاد
    پاسخ

    از اینکه موضوعات کاربردی و تخصصی را برای تدوین مقالات و نشرکتب استفاده می فرمایید به عنوان یک دانشحوی حقوق تشنه یادگیری سپاسگزارم.
    ازخداوند منان برای جنابعالی سلامتی و سعادت آرزومندم.

  28. کیمیا
    پاسخ

    با سلام

    استاد در این کتاب مبحث (سقوط تعهدات) هم بحث شده یا خیر؟

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام بله به اختصار.

  29. زهرا کشاورز
    پاسخ

    استاد سلام
    ببخشید میدونم موضوع این نوشته با موضوع سوالم متفاوته ولی لطف میکنید اگه به سوالم جواب بدین
    خواهرم لیسانس غیر انتفاعی در مازندران
    لیسانس دانشگاه اصفهان دولتی روزانه
    و دکتری دانشگاه اصفهان دولتی روزانه (سال آخر) هستن
    آیا بعلت لیسانس غیر انتفاعی درس خوندن نمیتونن هیچوقت هئیت علمی بشن در دانشگاهای دولتی
    رشته ایشون مهندسی عمران….ارشد و دکتری گرایش زلزله…

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام امکان هیات علمی دارند. ممکن است دانشگاه های دولتی قدری سخت گیری شود.

  30. علی دادمهر
    پاسخ

    با سلام و عرض خدمت استاد محترم جناب آقای دکتر شیروی. سوال بنده این است آیا در حقوق مصر هم اصل بر لزوم عقود است یا خیر؟ چر ا که دکتر عبدالرزاق سنهوری در کتاب مصادر الحق فی الفقه الاسلامی ج ۶ ص ۱۹۰ در باب اسباب انحلال عقود، گفته است عقود به ذات و طبیعت خود غیر لازم است. با این گفته آیا در حقوق این کشور در مقام شک و تردید در لزوم و جواز اصل بر لزوم عقود هست یا جواز؟

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام، اولا کتاب مورد اشاره در مورد فقه اسلامی است نه حقوق مصر. ثانیا در آنجا گفته شده است که در فقه اسلامی عقود به دو قسم لازم و جایز تقسیم می شود که فقهای شیعه از آن به اصل لزوم تعبیر می کنند که اصل در عقود لزوم است مگر اینکه به دلیل عقدی جایز باشد

  31. سارا
    پاسخ

    با سلام و تشکر از مطالبب ارزشمند شما
    جهت تسلط کامل بر قراردادها و تنظیم ان ها چه منابعی را معرفی می کنید؟
    با تشکر مجدد

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام اول خواندن کتاب حقوق قراردادهای خودم را توصیه می کنم. بعد مطالعه کتاب حقوق تجارت بین الملل و بعد کتاب بی او تی و بعد خواندن نمونه قراردادها مثل شرایط عمومی پیمان.

  32. علی دادمهر
    پاسخ

    سلام.دکتر جان. وقت بخیر.آیا در حقوق سایر کشورها هم عقد جایز وجود دارد یا خیر؟ مثلاً در کشورهای عربی مثلاً در حقوق مصر عقود از یک حیث به دو دسته عقود لازم از دو طرف و عقود لازم از یک طرف تقسیم می شود آیا همان یک طرف لازم و یک طرف جایز ایران است؟

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام، ممکن است این اصطلاح نباشد ولی این مفهوم وجود دارد که برخی از قراردادها جنبه الزام آور ندارند.

  33. فرزاد
    پاسخ

    سلام آقای دکتر من کارشناسی پردیس فاربی بودم و الان ارشد حقوق نفت پردیس مرکز هستم آیا برای ازمون های حقوقی مانند وکالت کتاب شما را مطالعه کنم و سراغ کتاب های دیگر نروم امکان گرفتن نتیجه مطلوب هست از حیث اختلاف نظر هایی که با سایر منابع مرجح وجود داره

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام هیچ کس نمی تواند بگوید که خواندن یک منبع کفایت می کند و اختلاف نظر در تمام کتابها هست.

  34. فاطمه ستایا
    پاسخ

    با سلام و تشکر از مقاله و کتاب جامع و کامل جنابعالی ،بنده فارغ التحصیل رشته حقوق هستم و جویای یادگیری حقوق قراردادها و یادگیری از تجربیات جنابعالی و هر آنچه که در زمینه حقوق است.خوشحال می شوم بتوانم شاگرد جنابعالی بشوم .امیدوارم بتوانید وققتان را در اختیام قرار دهید .
    با تشکر فراوان
    شماره تماس: ..

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام متاسفانه من دفتر کار وکالتی ندارم که خدمت اتان باشم.

  35. حمیدرضا فیالی
    پاسخ

    جناب آقای دکتر شیروی عزیر
    با سلام و احترام
    با اینکه رشته تحصیلی و تخصصی من حقوق نیست ولی به دلیل نیاز حرفه ای حدود یک ماه پیش کتاب فاخر و ناب حقوق قراردادها را از انتشارات سمت تهیه کردم و از همان آغاز همانند یک کتاب رمان عاشقانه، در هر فرصت ممکن ولو اندک و با حرص و ولع مطالعه نمودم.
    از اثر خیر انفاس جنابعالی بعد از سالها کار و تدریس در رشته تخصصی خودم بسیار مشتاق تحصیل در رشته حقوق شدم.
    اخیرا کتاب حقوق تجارت بین الملل حضرتعالی را هم تهیه کرده ام.
    خداوند متعال به جنابعالی جزای خیر بدهد انشاالله.

  36. سیدجواد حسینی
    پاسخ

    با سلام و تحیت
    بنده فارغ التحصیل کارشناسی حقوق هستم و در صدد گذراندن یک دوره کامل , انعقاد قرارداد ها را بصورت حرفه ای در محضر حضرتعالی تلمذ و تجربه اندوزی نمایم. کتاب انعقاد قراردادهای استاد محترم و بزرگوار را نیز تهیه نموده ام.
    لطفا ” افتخاری شاگردی بنده را پذیرا باشید.
    ارادتمند سیدجواد حسینی

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام، خب من چنین دوره هایی را ارائه نمی کنم.

  37. انسان ایرانی
    پاسخ

    با سلام و عرض ادب و ارادت

    لحظاتی که صرف مطالعه کتاب ها و مقالات شما کردم بخشی از لذت بخش ترین و مفیدترین ایام عمرم بوده است. بابت نگارش یک کتاب دیگر از شما ممنونم.

نظر دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *