مراتب علمی استادان دانشگاه

بسیاری از افراد علاقه مند هستند که در مورد مرتبه علمی و استخدامی مدرسین دانشگاه و اعضای هیأت علمی اطلاع بیشتری داشته باشند. این نوشته کوتاه به اختصار مراتب علمی و استخدامی کسانی را که در دانشگاه ها تدریس می کنند، بیان می کند.

کسانی که در دانشگاه تدریس می کنند از حیث رابطه استخدامی با دانشگاه محل تدریس به دو گروه «مدعو» و «عضو هیأت علمی» تقسیم می ­شوند. مدرسین مدعو به موجب قرارداد حق التدریس در دانشگاه مورد نظر تدریس می کنند. مدرسین مدعو ممکن است در دانشگاه دیگری عضو هیأت علمی باشند ولی در دانشگاه مورد نظر به صورت حق التدریسی به امر تعلیم اشتغال داشته باشند. بسیاری از مدرسین مدعو، در هیچ دانشگاهی عضو هیأت علمی نیستند و فعالیت آنها در دانشگاه صرفا به صورت حق التدریسی انجام می شود.

«عضو هیأت علمی» دانشگاه به کسانی اطلاق می­شود که به موجب قرارداد پیمانی، رسمی آزمایشی یا رسمی قطعی در دانشگاه خاصی استخدام شده و در آنجا به فعالیت آموزشی و یا پژوهشی مشغول هستند. بر حسب وظایف محوله، عضو هیأت علمی ممکن است «عضو هیأت علمی آموزشی» یا «عضو هیأت علمی پژوهشی» باشد. اکثریت قاطع اعضای هیأت علمی دانشگاه آموزشی هستند که وظیفه آنها در درجه اول آموزش است در حالی که تعداد کمی نیز پژوهشی هستند که عمده فعالیت آنها انجام فعالیت های پژوهشی است.

اعضای هیأت علمی از حیث مرتبه به ترتیب از مرحله پایین تر به مرحله بالاتر به «مربی (Instructor)»، «استادیار(Assistant Professor) »، دانشیار(Associate Professor)» و «استاد (Professor)» تقسیم می شوند.

کسانی که فاقد مدرک دکتری (PhD) هستند اما دارای مدرک کارشناسی ارشد هستند و عضو هیأت علمی دانشگاه می شوند به عنوان مربی استخدام می شوند (امروزه به ندرت دانشگاه ها حاضر می شوند کسی را به عنوان مربی استخدام کنند). معمولا ارتقای یک مربی به مرتبه بالاتر منوط به اخذ مدرک دکتری است ولی در برخی موارد استثنایی مربیان با داشتن امتیازات پژوهشی لازم و دفاع از یک رساله به مرتبه بالاتر ارتقاء می یابند بدون این که ضرورتا مدرک دکتری اخذ کنند. مربیانی که در طول استخدام مدرک دکتری اخذ می کنند، با چاپ یک یا دو مقاله علمی پژوهشی به مرتبه استادیاری ارتقاء پیدا می کنند.

کسانی که دارای مدرک دکتری (PhD) هستند در بدو استخدام به عنوان استادیار عضو هیأت علمی می شوند. ارتقای استادیاران به مرتبه دانشیاری منوط به گذشت حداقل چهار سال و کسب امتیارات لازم آموزشی و پژوهشی و اخیرا فرهنگی طبق آیین نامه ارتقای اعضای هیأت علمی به تشخیص هیأت ممیزه دانشگاه مربوط است. اعضای هیأت علمی دانشگاه های فاقد هیأت ممیزه باید تقاضای خود را به هیأت ممیزه مرکزی در وزارت علوم ارسال کنند. هیچ استادیاری نمی تواند مستقیما و بدون اخذ درجه دانشیاری به مرتبه استادی ارتقاء یابد.

دانشیاران در صورتی می توانند به مرتبه بالاتر یعنی استادی یا استاد تمامی نایل شوند که حداقل چهار سال (در اکثر موارد عملا بیش از پنج سال) در مرتبه دانشیاری توقف داشته و حداقل امتیارات لازم آموزشی و پژوهشی و فرهنگی را به تشخیص هیأت ممیزه دانشگاه مزبور طبق آیین نامه ارتقای اعضای هیأت علمی کسب کرده باشند. هیات ممیزه ها معمولا در اعطای درجه استادی دقت بیشتری انجام می دهند تا مطمئن شوند که فرد مورد نظر واقعا شایسته درجه استادی است.

هر عضو هیأت علمی موظف است در هفته حداقل تعداد واحدی را تدریس کند که این امر حسب مرتبه علمی فرد متفاوت می باشد. طبق آخرین دستورالعمل، تعداد واحدهای موظفی اعضای هیأت علمی آموزشی در دانشگاه محل خدمت به شرح زیر است: استاد: ۸ واحد؛ دانشیار: ۹ واحد؛ استادیار: ۱۰ واحد؛ مربی ۱۲ واحد.

اعضای هیأت علمی دانشگاه در صورت انجام فعالیت های آموزشی و پژوهشی لازم هر سال می توانند یک پایه ترفیع کسب کنند. مثلا کسی که «دانشیار پایه ۱۵ دانشگاه تهران» است، این بدین معنا است که فرد مزبور اولا عضو هیأت علمی دانشگاه تهران است، ثانیا رتبه علمی وی دانشیار است که توانسته تاکنون ۱۵ پایه ترفیع کسب کند. معمولا بین تعداد پایه های کسب شده یک عضو هیأت علمی و سال های استخدام وی رابطه وجود دارد. در موارد خاص، فرد ممکن است پایه تشویقی و یا یک یا چند پایه ایثارگری دریافت کرده باشد.

اصولا هر کسی که عضو هیأت علمی است باید در معرفی خود در نوشته های خود یا در سایر مجامع، مرتبه دانشگاهی خود را بیان نماید. اما امروزه کتابها یا نوشته های زیادی وجود دارد که وقتی روی جلد آنها را نگاه می کنی نویسنده خودش را «استاد دانشگاه» نامیده است. در کنفرانس ها، مصاحبه های رادیو و تلویزیونی و مطبوعات نیز این گونه عبارات مبهم به وفور توسط خود افراد یا مجریان برای معرفی افراد بکار گرفته می شود.

وقتی کسی خود را «استاد دانشگاه» معرفی می کند، معلوم نیست که وی اولا عضو هیأت علمی کدام دانشگاه است و ثانیا مرتبه وی چیست؟ به عبارت دیگر آیا فرد واقعا عضو هیأت علمی دانشگاهی هست و آیا وی واقعا دارای درجه استادی است؟ اگر این فرد واقعا استاد دانشگاه خاصی است، چرا دانشگاه خود را معرفی نمی کند که مخاطبین بدانند که وی استاد کدام دانشگاه است. مسلما اگر کسی خود را «استاد دانشگاه تهران» خطاب کند، باید واقعا دارای درجه استادی و عضو هیأت علمی دانشگاه تهران باشد والا زود موضوع تکذیب می شود. یک راه برای فرار از این مخمصه، استفاده از عبارت مبهم «استاد دانشگاه» یا «استاد دانشگاه های تهران» است که هم به فرد هویت می دهد و هم امکان تکذیبش به راحتی ممکن نیست. چطور همه دانشگاه ها جمع بشوند و ادعای وی را تکذیب کنند!؟

برخی از افراد خود را تحت عنوان «پروفسور» معرفی می کنند یا در رسانه­ها بدین عنوان معرفی می شوند که معلوم نیست که منظور چیست. اگر منطور این است که فرد مزبور در خارج از کشور عضو هیأت علمی دانشگاهی است و رتبه آن professor است، این همان است که معادل آن در فارسی «استاد» یا «استاد تمام» است. البته این عنوان در برخی از کشورها بعضا به اساتید دانشگاه که دارای کرسی هستند، اطلاق می­شود. در هر حال برای ما معلوم نشد که چه کسی پروفسور هست و چه کسی نیست و فرد برای کسب این درجه چه مراحلی را باید طی کند. بنظرم این لقب را رسانه ها به هر که دوست دارند می دهند و از هر که دوست دارند دریغ می دارند. البته در دانشگاه تهران، این امکان برای یک استاد تمام وجود دارد که عنوان «استاد ممتاز» را کسب کند که این منوط به گذشت ده سال از زمان اخذ مرتبه استادی و کسب امتیازات آموزشی و پژوهشی زیادی است.

برای طرح سوال مراجعه کنید به بخش «پرسش و پاسخ: مسایل دانشگاهی»

  1. مینا
    پاسخ

    سلام من لیسانس روانشناسیم و دارم تو دانشگاه شهیدمدنی تبریز میخونم، برای ارشدم دانشگاه های وزارت علوم قبول شم به نفعمه برای آینده ی هیئت علمی شدن یا دانشگاه های وزارت بهداشت؟
    چون بااینکه قبول شدن از دانشگاه های وزارت بهداشت سخته،اما رتبه دانشگاهشون خوب نیس

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام بستگی دارد که مد نظر شما دانشگاه های زیر نظر وزارت علوم یا بهداشت است. هر کدام هست از همین جا همان مسیر را بروید

  2. مریم
    پاسخ

    عرض سلام و احترام خدمت استاد بزرگوار.
    بنده کارشناسی پیام نور رشته حسابداری بودم. ارشد علوم تحقیقات. دکتری دانشگاه ملی روزانه.
    چند سال هم سابقه تدریس به عنوان مدرس مدعو دارم. به نظر شما شانس جذب در هییت علمی دارم؟ چه اقداماتی باید در این راستا انجام دهم؟

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام باید در فراخوان شرکت کنید سایت جذب هیات علمی را مرتب چک کنید ولی به خاطر لیسانس احتمالا پذیرش نشوید.

  3. ابراهیم
    پاسخ

    با سلام.
    آیا دانستن زبان خارجی برای هیئت علمی شدن همه رشته‌ها حتا آنها که کلا بی‌ارتباط‌اند الزامی است؟

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام به چی بی ارتباط هستند؟ زبان خارجی که بتوانید از آن استفاده کنید خب لازمه همه رشته ها است. اساتید دانشگاه باید زبان بین المللی بدانند که بتوانند با دنیا مرتبط شوند. امروزه بچه ها هم انگلیسی بلدند چه شود به یک استاد دانشگاه که حداقل آگر رفت تو یک فرودگاه راهش را پیدا کند گم نشود.

  4. سارا نقدی
    پاسخ

    با سلام خدمت آقای دکتر

    سوالی داشتم و آن اینکه شرایط تبدیل عضو هیات علمی آموزشی به پژوهشی چیست و چه اقداماتی باید انجام داد؟ آیا آیین نامه یا منبعی برای این شرایط وجود دارد؟ یا اینکه عرفی انجام می شود. بسیار ممنونم.

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام من شنیده ام همه به دنبال آن هستند که از پژوهشی به آموزشی تبدیل وضعیت شوند ولی عکس آن را نشنیده ام. این روزها هیات علمی پژوهشی برای مراکز پژوهشی وابسته به دانشگاه هست و دیگر گروه ها پژوهشی نمی گیرند.

  5. مشتاق
    پاسخ

    سلام استاد. ابتدا تشکر از لطف شما.
    سوال بنده این است که وقتی کسی ابتدا وارد می شود، با مدرک دکتری، درجه استادیار می گیرد؟ اگر این طور است، پس مبحث دو سال قراردادی بودن در ابتدای کار‌چیست؟

    سوال دوم: در نهایت حقوق فردی که در ابتدا سال ۹۹ با مدرک دکتری طی فراخوان جذب می شود چقدر است؟

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام استادیار قرادادی سپس پیمانی و بعد رسمی ازمایشی و اخر رسمی قطعی

  6. افسانه
    پاسخ

    سلام آیا شرط معدل ارشد بالای ۱۶ برای جذب هیئت علمی دانشگاه فرهنگیان نیز می باشد؟
    من امسال تازه از دکنری دانشگاه سراسری قبول شده ام، آیا میتوانم انصراف دهم و سال بعد در داشگاه سراسری دکتری بخوانم؟ یا انتقالی بگیرم……..

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام فرقی ندارد

  7. سمیه
    پاسخ

    سلام ببخشید متوحه منظورتون نشدم یعنی من که معدل ارشدم ۱۵.۴۱ است و با ضریب دانشگاه تبریز بالای ۱۶ میرسد شرط معدل برای جذب هیئت علمی را ندارم و نمیتوانم جذب هیئت علمی شوم؟

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام خیر ندارید.

  8. ...
    پاسخ

    سلام خدمت استاد
    استاد جان بنده مدرک کارشناسی اموزش ابتدایی از دانشگاه فرهنگیان کسب کردم و میخاهم برای ارشد بخونم
    بنظر شما بین گرایش مدیریت اموزشی و تکنولوزی اموزشی کدوم یک اینده شغلی خیلی بهتری دارند؟؟؟!!
    و دکتری کدام یک احتمال قوی تری برای جذب هیئت علمی هست؟؟؟

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام، به نظرم خیلی تفاوت ندارند. هر کدام را علاقه دارید بروید.

  9. سمیه
    پاسخ

    سلام بنده کارشناسی رو فرهنگیان خوندم و معدل ارشدم ۱۵.۴۱ هسن ولی با ضریب دانشگاه تبریز معدلم بلالای ۱۶ میشه آیا شرط معدل بالای ۱۶ برای جذب هیئت علمی رو دارم دکتری هم مدنی آذربایجان تبریز میخونم

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام حداقل معدل را باید داشته باشید ضرایب برای تعیین رقابت و امتیاز بندی است

  10. ناشناس
    پاسخ

    با سلام حضور استاد محترم
    بنده در یک دانشگاه غیر انتفاعی هم اکنون با امتیاز ۲۵۰ از کمیته تخصصی ( چهل مقاله علمی پژوهشی و ۴ مقاله علمی ترویجی و ۲ طرح ملی و یک طرح دانشگاهی و ۱۲ کتاب و ۳۵ مقاله همایشی و راهنمایی پایان نامه ها) و پایه ۵ به دانشیاری ارتقا یافتم و هم اکنون آن دانشگاه به دلیل نداشتن دانشجو با من قطع همکاری نموده است. سوال بنده این است:
    ۱. اگر بنده در دانشگاه دولتی جذب شوم، آیا می توان از دانشیاری شروع نمود. همچنین آیا پایه هم محفوظ می ماند؟
    ۲. ایا مرتبه دانشیاری تاثیر و الویتی در جذب دارد؟
    در حال حاضر یک سال است خانه نشین و بیکار و منتظر جذب و نتیجه فراخوان ابان ماه امسال هستم.
    با تشکر از لطف شما

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام ۱- خبر چنین چیزی پیش بینی نشده است. ۲- امکان دارد در مصاحبه شما را اولویت بدهند البته اگر شرط سنی شما نگذشته باشد

  11. لیلا
    پاسخ

    سلام من ارشدمو دانشگاه تبریز خوندم و مدلم بالای ۱۶ هست ودکتریمو دانشگاه مدنی میخونم آیا امیدی برای هیئت علمی شدن هست؟برای هیئت علمی شدن در چه دانشگاهی باید درس خون و دوره دکتری چه چیزهایی کسب کرد؟ سنمم ۲۷ ساله

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام، شانس هیات علمی دارید ولی دو نکته را باید توجه کنید که تعداد فارغ التحصیلان دکتری نسبت به نیاز هیات علمی خیلی زیادتر است و همه امکان هیات علمی شدن را پیدا نخواهند کرد. ثانیا خانم ها کمتر مورد پذیرش قرار می گیرند تا آقایان.

  12. مصطفی
    پاسخ

    باسلام و تحیت
    اقای دکتر
    بنده هنوز استادیار رسمی وزارت علوم نشده ام و در حال طی فرایند هستم. سوالم این است که شنیده ام پس از استادیاری تمام مقالاتی که قبل از ان نوشته اید می سوزد و برای دانشیاری امتیازی ندارد. سوالم این است که اگر مقاله ای را بنویسم و برای استادیاری شدن ارائه ندهم(چون مقاله زیاد دارم) ایا امکان استفاده از این مقاله را برای دانشیاری دارم؟ متشکر

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام، تنها مقالاتی که قبل از استادیاری قابل محاسبه است در حد پنج مقاله مستخرج از رساله و هر مقاله یک امتیاز در ردیف خاص خودش

  13. آیسا
    پاسخ

    سلام اگه کسی تاتو داشته باشه اما جایی که اصلا در معرض دید نیست و مشخص نمیشه مانع پذیرشش در هیئت علمی میشه؟

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام کسی که نمی آید بدن شما را تفتیش کند

  14. غزل
    پاسخ

    سلام. من کارشناسیم رو توی رشته روانشناسی در دانشگاه ازاد با معدل ۱۸.۷۸ گذروندم.
    اگر ارشد دانشگاه دولتی بخونم و کارهای پژوهشی و مقاله انجام بدم، امکان جذب بعنوان هیئت علمی برای من وجود داره؟

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام، در دانشگاه آزاد احتمال دارد ولی دولتی قدری سخت است

  15. مینا
    پاسخ

    سلام و احترام.۳۹ ساله ام و ترم آخر دکتری ادبیات انگلیسی ازاد.لیسانس سراسری،ارشد آزادهمه ادبیات انگلیسی.یک سال هم سابقه تدریس در آزاد.شانس ام را برای هیات علمی چگونه میتوانم افزایش دهم.سپاس.

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام خب شما تا بخواهید دکتری را بگیرید به چهل می رسید و عملا فرصت هیات علمی شدن را دیگر ندارید. البته هیات علمی شدن هم اخر دنیا نیست

  16. karami
    پاسخ

    آیا داشتن مقاله ISI برای ارتقا از مرتبه مربی به استادیاری شرط لازم است؟ یعنی حتما باید از رساله دکتری مقاله ISI داشته باشیم؟ یا مقاله علمی پژوهشی کافی است؟

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام، بستگی به این دارد که شما در چه رشته ای هستی؟ در علوم انسانی نیاز نیست ولی در رشته های فنی معمولا نیاز است

  17. محمد.ش
    پاسخ

    سلام و عرض ادب. ممنون از زحمات و دلسوزی‌های شما

    لیسانسم از دانشگاه فرهنگیان هست.(با معدل حدود۱۷)
    اگر ارشد و دکتری از دانشگاه تهران یا خارج از کشور(بطور دقیق کشور فرانسه) بگیرم امکان جذب هیئت علمی در دانشگاه‌های معتبر هست؟

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام، به شرطی اینکه لیسانس و فوق و دکتری مرتبط باشد و سن شما هم زیر ۴۰ باشد شانس دارید.

  18. ع
    پاسخ

    درود
    استاد عزیز بنده دانشجوی ارشد هستم
    اگر دکتری بورسیه بگیرم و بعد از اتمام دوره دکتری بر گردم ایران ممکنه هیات علمی بشم؟؟؟
    منظورم اینه کلا بجای خدمت استاد دانشگاه بشم
    تشکر🌹🌹

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام، امکانش هست. اگر منظورتان سربازی است، خب امکان جذب هیات علمی به عنوان سرباز هم هست.

  19. امیرحسین عباسی
    پاسخ

    سلام استاد جان
    بنده کارشناسی رشته اموزش ابتدایی از دانشگاه دولتی گرفتم
    و ارشد رشته مدیریت اموزشی در دولتی همدان ابوعلی سینا گرفتم
    و دکترای همین رشته را میخواهم ادامه بدهم در همان دانشگاه دولتی
    خواسم بپرسم آیا احتمال عضو هیئت علمی من چقدر است و چگونه هست؟؟؟!!

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام خیلی احتمال جذب شما به عنوان هیات علمی نیست.

    • امیرحسین عباسی
      پاسخ

      سلام استاد جان
      من شنیدم جذب دانشگاه فرهنگیان به نسبت بقیه رشته ها بالا هست
      پس بفرمایید کدوم گرایش اموزش ابتدایی رو بخونم برای ارشد
      که احتمال جذب هیئت علمی شدنم بالا باشه ـ
      من به راهنمایی های شما نیاز دارم
      ممنون.

      • دکتر شیروی
        پاسخ

        سلام باید به دنبال دکتری باشید که شانس خودتان را برای هیات علمی زیاد کنید خیلی گرایش ها فرقی ندارد

  20. سامان
    پاسخ

    سلام و درود بر استاد عزیز و گرامی
    یه سوال. بنده معدل ارشدم ۱۵/۸۱ هست. که شرط هیئت علمی حداقل ۱۶ هست. چند صدم معدل ارشدم کم است.
    آیا راهی هست که بشه اون چند صدم معدل ارشد ، جبران بشه؟
    میشه بعد از گرفتن دکتری، دوباره برگردم و ارشد بخونم با معدل بالاتر؟
    (الان دانشجو دکتری هستم) ممنون

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام، به نظرم نمی رسد.

  21. مهدی
    پاسخ

    با سلام من کارشناسی با معدل ۱۴.۴۰ تو دانشگاه دولتی بناب گذروندم و الان تو دانشگاه مدنی ارشد زلزله میخونم میخواستم بدونم میتونم هیات علمی بشم؟؟ و برای این کار حتما باید دکتری رو بگیریم؟؟ و تومصاحبه برای استخدام خیلی سخت میگیرن؟؟

    با تشکر

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام معدل شما که خیلی خوب نیست ولی حداقل را داری و باید دکتری بگیری. خیلی نمی توانی روی هیات علمی حساب باز کنی.

  22. ابوافضل
    پاسخ

    سلام عرض میکنم استاد عرضی داشتم ممنون میشم جواب بنده رو بدید
    با این حساب که شما گفتید هشت سال بعد از گرفتن مدرک دکتری باید استادیار و دانش یار باشیم تا استاد بشیم؟
    و اینکه حقوق استادیار چقدر هست
    بنده مقطع کارشناسی عمران داتشگاه دولتی هستم ایا شانسی برای استاد یار شدن دارم؟

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام، انشاالله بعد از اخذ دکتری و شرکت در یک رقابت سخت برای هیات علمی.

  23. فایزه
    پاسخ

    سلام استاد خسته نباشید بنده لیسانس روانشناسی از دانشگاه دولتی
    و ارشد مشاوره خانواده را نیز در دولتی خوانده ام و دارای سهمیه ۲۵ درصد هستم ایا شانس قبولی دکترا و هیئت علمی شدن را دارم؟تشکر

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام امکانش هست ولی رقابت در هیات علمی خیلی زیاد است.

  24. ناشناس
    پاسخ

    سلام فرق هیات علمی پژوهشی و اموزشی در میزان حقوق و رتبه علمی چطور است؟

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام فرقی ندارد ولی افراد ترجیح می دهند که پزوهشی نباشند چون باید تمام هفته آنجا باشند و بیشتر مثل کارمند می شوند. البته کارمند پژوهشی

  25. مهدی
    پاسخ

    سلام استاد خسته نباشید
    بنده دانشجوی روزانه زیست شناسی سلولی و مولکولی در دانشگاه دولتی دانشگاه شهید مدنی آذربایجان- تبریز هستم، بنده اگر مقطع ارشد و دکترای خود را در دانشگاه تبریز و یا تهران کسب کنم شانسی برای گرفتن رتبه استادیاری و هیئت علمی دارم؟
    از لحاظ اینکه دانشگاهی که لیسانس پیوسته ای که دارم تحصیل میکنم خیلی خوب و خیلی بد نیست.

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام، بله امکانش هست. البته بهتر است ارشد و دکتری را تهران بخوانید.

  26. آرمین
    پاسخ

    سلام استاد عزیز خوبی دوتا سوال مختلف داشتم
    ۱- مثلا من اگه چهار سال پرستاری بخونم بعد استخدام پیمانی بشم همزمان بعدش ارشد و دکترا تخصصی بگیرم وبا دانشگاه علوم پزشکی ۳تا ۴ سال هم حق تدریس چند ساعت تدریس کنم و مقاله هم داشته باشم یکی دوتا شانس اینو دارم اتو ۳۰ سالگی از بیمارستان در بیام و هیعت علمی دانشگاه بشم.؟
    ۲- سلام من اگه تربیت معلم قبول بشم بعد دکترا علوم تربیتی بگیرم و لیسانس حقوق داشته باشم میتونم با دکترا علوم تربیتی هیعت علمی دانشگاه فرهنگیان جذب بشم و همزمان وکیل هم بشم با لیسانس یا ارشد حقوق جدا داشته باشم.؟

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام، ۱- انتقال کارشناس به هیات علمی منوط به اخذ امتیازات بالایی است که به راحتی امکانپذیر نیست. البته شما می توانید جداگانه در فراخوان شرکت کنید و عضو هیات علمی شوید. ۲- هیات علمی که به این سادگی نیست و هیات علمی دانشگاه های حقوق می توانند هم زمان وکیل شوند نه استاد فیزیک که دارای لیسانس حقوق است.

  27. رضا
    پاسخ

    سلام بنده ارشد مو در موسسه غیرانتفاعی میخونم من شانسی برای پذیرفته شدن در دانشگاه های دولتی در مقطع دکتری رو خواهم داشت؟

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام بله شانس دارید ولی باید بتوانید رقابت کنید.

  28. آرمین
    پاسخ

    سلام ببخشید یک استاد یار حداقل چند ساعت در هفته میتونه تدریس کنه ؟
    آیا میتونه تمام ساعت هاش رو به شیفت بعد اظهر یعنی از ساعت ۲ تا ۵ عصر بندازه ؟
    کسی که هیعت علمی است با دکترا رشته حقوق آیا همزمان میتواند وکیل هم باشد.

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام موظفی ده ساعت در هفته است. ساعات تدریس را باید با گروه هماهنگ کند. وکالت اشکالی ندارد.

  29. راضیه
    پاسخ

    باسلام و خسته نباشید
    من ۲۲سالمه و لیسانس علوم تربیتی با معدل ۱۹ دارم اگر در روانشناسی عمومی با معدل بالایی ارشد و دکتری بگیرم شانسی برای هیئت علمی شدن دارم یا چون لیسانسم فرق میکنه ندارم؟ و اینکه اگه شانس ندارم اگر بعد از ارشد و دکتری یه مدرک لیسانس روانشناسی عمومی هم بگیرم چطور؟

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام، بعید می دانم با تغییر رشته شما شانس هیات علمی داشته باشید. آنها که همه مدارکشان در یک جهت است خیلی شانس ندارند تا چه شود به شما که تفاوت در مدارک دارید.

      • راضیه
        پاسخ

        ممنونم😅

  30. شهلا
    پاسخ

    سلام وقت بخیر ، من رشته حسابداری هستم یعنی از مدرسه حسابداری میخونم. چون رشته تحصیلی دبیرستانم نظری نبود نمیتونستم کارشناسی پیوسته بخونم . کاردانیم دانشکده الزهرا کرمان روزانه خوندم با معدل ۱۶.۷۶ کارشناسیم دانشگاه باهنر کرمان روزانه با معدل ۱۸.۸۶ و الان دارم واسه ارشد دانشگاه فردوسی مشهد روزانه مشغول به تحصیلم اما هدفم هیئت علمی شدنه . شانسش دارم؟

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام، احتمال کم

  31. محمد مقدم
    پاسخ

    سلام استاد گرامی خسته نباشید
    بنده کارشناسی عمران دانشگاه آزاد تهران مرکز را با معدل ۱۴
    ارشد عمران دانشگاه تهران را با معدل ۱۹ و دکتری عمرام دانشگاه تهران را با معدل ۱۹/۳۰ اخذ کرده ام
    ۳ تا مقاله isi دارم و فعالیت های پژوهشی در کنار اساتید دانشگاهم انجام داده ام ( من جمله TA و دستیار استاد در امور پایان نامه دانشجویان )
    و همچنین ۱ کتاب علمی مرتبط با رشته تحصیلی هم در حال چاپ دارم
    بنظرتون چقدر شانس دارم که بتونم هیئت علمی بشم در دانشگاه خودم ؟
    اگر عضویت بنیاد ملی نخبگان داشته باشم چطور ؟

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام فکر نکنم قبول کنند. ولی دانشگاه آزاد شانس دارید.

  32. زهرا
    پاسخ

    سلام
    در یکی از کامنت ها خوندم فرموده بودید که کارشناسی ناپیوسته زیاد با هیئت علمی سازگار نیست. جناب آقای دکتر حتی اگر کسی ارشد و دکتری را هم در دانشگاه سطح یک با معدل A (دانشگاه علامه) خوانده باشد ولی کارشناسی ناپیوسته باشه باز شانسی ندارد؟!

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام نظرم را دادم.

  33. آیسا
    پاسخ

    و یک سوال دیگه من کاردانی ۱۷/۴۴ شدم کارشناسی ۱۸ و ارشد هم۱۸ با این نمرات مقاطع مختلف شانسی برای هیئت علمی شدن دارم؟

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      کلا کارشناسی ناپیوسته با تقاضای هیات علمی خیلی سازگار نست.

  34. آیسا
    پاسخ

    سلام خسته نباشید من رشته ای درس میخونم که متاسفانه دکتری نداره در ایران و فقط تا ارشد هستش میتونم عضو هیئت علمی دانشگاه باشم با این شرایط؟یا باید حتمذ دکتری رو داشته باشم اینکه دکتری نا مرتبط باشه فایده ای داره؟

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام، ببنید که در فراخوان هیات علمی برای ارشد فراخوان داده شده است. اگر اری پس جواب بله است و اگر خیر جواب خیر است

  35. نیکتا
    پاسخ

    مطالب آموزنده ای بود سپاس

  36. نیکتا
    پاسخ

    مطالب آموزنده ای بود

  37. ملیکا
    پاسخ

    سلام وقت بخیر

    بنده لیسانس و ارشد دانشگاه باهنر کرمان مقطع روزانه خواندن ام و دکتری روزانه دانشگاه فردوسی مشهد، با معدل ۱۸/۶۰ برای هیئت علمی شدن شانس دارم و کدوم شهر ها

    با سپاس

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام بله شانس دارید.

  38. شبنم اکبری
    پاسخ

    سلام من کارشناسی ژنتیک دانشگاه آزاد واحد پزشکی تهران معدل ۱۴ ارشد ژنتیک با معدل ۱۵ همان دانشگاه و دانشجو دکتری دانشگاه علوم تحقیفت رشته بیوشیمی با معدل ۱۹:۶۰…..سهمیه ایثارگری فرزند آزاده و جانباز هستم .یک مقاله هم دارم،مدرک زبان هم دارم،با این شرایط میتوانم هیئت علمی شوم؟

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام، خیلی سخته شما را قبول کنند.

  39. محمدرضا عباسی
    پاسخ

    سلام حضرت استاد؛ آیا برای شخصی که دارای مدرک دکتری هست، بدون عضویت در هیات علمی دانشگاه ها و موسسات تحقیقاتی امکان دانشیار شدن و استاد تمام شدن با ارائه مقالات متعدد و انتشار کتاب وجود دارد یا خیر؟

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام، خیر این مراتب برای اعضای هیات علمی است.

  40. امیرحسین قربان زاده
    پاسخ

    سلام دکتر شیروی عزیز
    با تشکر فراوان از شما استاد گرامی که پدرانه و دلسوزانه به تمام سوالات پاسخ می دهید و تجربیات ارزنده ی خود را ناصحانه در اختیار دیگران می گذارید.
    پیروز و پاینده باشید

  41. محمد
    پاسخ

    سلام مطالبتون عالی ومفید بود

  42. علی
    پاسخ

    با سلام خدمت دکتر عزیز. من کاردانی را دانشگاه علمی کاربردی با معدل ۱۲.۴۰و کارشناسی دانشگاه غیرانتفاعی با معدل ۱۴.۸۸ و ارشد را دانشگاه آزاد با معدل ۱۸ تمام کردم و ۲تا مقاله دارم و ۲تا کتاب چاپ کرده ؟ و اگر دانشجو دکتری بشم امکانش هست عضو هیئت علمی دانشگاه بشم . رشته من نرم افزار کامپیوتر است. ۳۲ سال سن . سپاس فراوان

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام، شرایط هیأت علمی را نداشتید

  43. احسان زنگنه
    پاسخ

    سلام استاد خسته نباشید من ارشد حقوق خصوصی روزانه دانشگاه بروجردی رو قبول شدم و طبق کارنامه نهاییم امکان ارشد روزانه فقه و حقوق اقتصادی دانشگاه تهران رو داشتم اول اینکه به نظرتون درخواست اشتباه در انتخاب اولویت رو بدم و دوم اگه برا هیات علمی اقدام کنم کدام رشته و دانشگاه بهتر و احتمال موفقیت بیشتر دارم

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام، دانشگاه تهران خب بهتر است.

  44. زهرا
    پاسخ

    سلام آقای دکتر،اگر کسی بخواهد عضو هیت علمی شود باید در چه دانشگاه هایی تحصیل کند؟ممنون میشم اگر پاسخ بدید.

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام باید در دانشگاه های برتر کشور تحصیل کند.

  45. مرسده
    پاسخ

    سلام خدمت استاد عزیز
    اگر ارشد در دانشگاه پردیس درس بخوانیم و دکترا در روزانه شانس هیئت علمی شدن داریم؟

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام شانس شما کم می شود.

  46. رها
    پاسخ

    ببخشید این دو تکته هم منو نگران میکنه.

    چون الان ۳۵ سال دارم. و انشاالله بعد از قبولی و طی مقطع دکتری حدودا به ۴۰ سالگی میرسم.

    میخوام بدونم برای کرسی استادی و عضو هیئت علمی شدن در دانشگاه های تهران شرایط سنی وجود داره یا نه؟

    چون این رشته رو بیشتر دانشگاههای تهران دارن میپرسم.

    ضمن اینکه معدل کارشناسیم ۱۴.۵۴ بوده از پیام نور. ارشد هم روزانه تبریز قبول شدم.
    به نظرتون ارشد و دکتری باید چه معدلی داشته باشم که بتونم به هدفم برسم؟

    پیشاپیش تشکر میکنم از پاسخگویی تون.

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام، ۱- ۴۰ سال و احتمال هیات علمی شدن بلافاصله تقریبا نیست. به اضافه اینکه پیام نور شما مانع از جذب خواهد شد. خیلی در مجموع نمی توانید روی هیات علمی حساب کنید.

  47. رها
    پاسخ

    با سلام و ارادت. وقتتون بخیر آقای دکتر.
    ممنون از اینکه این بستر رو فراهم کردید.

    من ترم پیش کارشناسی ادبیات فارسی رو از پیام نور گرفتم.
    الان ارشد زبانهای باستانی تبریز قبول شدم.
    میخوام به درجه استادی و هیئت علمی برسم ممکنه راهنماییم کنید از همین ابتدای شروع ترم باید چکار کنم تا به هدفم برسم؟

    چند نفر گفتن باید از اساتید رشته توصیه نامه دریافت کرد. اما اکنون که به خاطر ویروس کویید۱۹ دانشگاه ها مجازی شده و کلاسها آنلاین برگزار میشه چطور میشه فعالیت دانشگاهی داشت؟

    ممنون از لطفتون
    در پناه حق باشید

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام، اخذ مدرک از پیام نور امکان هیات علمی شدن را عملا از شما سلب کرده است. باید برگردید عقب و در یک دانشگاه برتر شروع به تحصیل کنید اگر دنبال هیات علمی هستید.

  48. zamzam
    پاسخ

    باسلام.بنده ی دانشجوی کاردانی رشته صنایع شیمیایی در دانشگاه فنی دولتی هستم..اگر مقاطع بالاتر در دانشگاه علکی وکاربردی رشته شیمی الی طی کنم.امکان حق التدریس شدن وجود دارد؟…ویا صرفا منوط بر فارغ التحصیل شدن از دانشگاه دولتی است؟

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام، به نظرم خیلی شانس ندارید مگر اینکه از اول در دانشگاه های خوب تحصیل کنید و لیسانس پیوسته بخوانید.

  49. فاطمه م
    پاسخ

    سلام وقت بخیر ممنون از سایت خوبتون
    بنده رتبه ۳ ارشد رشته ام رو آوردم و علاقه مند به استاد شدن هستم
    دانشگاه تربیت مدرس در الویت بنده هست درصورتی که میتونستم دانشگاه تهران هم بزنم
    فرقی بین دو داتنشگاه نیست؟میترسم شانس استاد شدن رو از دست بدم😞

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام فعلا که زده اید. چه بگویم.

  50. علی
    پاسخ

    سلام استاد عزیز. اگر کسی کارشناسی از حوزه علمیه و ارشد و دکتری از دانشگاههای تهران داشته باشه، احتمال قبولی به عنوان هیئت علمی در دانشگاههای آزاد یا دولتی شهرستان ها چقدره؟

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام، بیشتر دانشگاه ها حتما می گویند که فارغ التحصیل دانشگاهی باید در دانشگاه آنها تدریس کند ولی دانشگاهی هم ممکنه باشند که برای رشته های مرتبط سخت گیری نکند.

نظر دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *