از آنجا که برخی از سوالات جنبه تکراری دارد و پاسخ به آن ملال آور است، از این به بعد سوالات رایج به طور کلی در این قسمت پاسخ داده می شود و بنابراین سوالات مشابه حذف می گردد.

  • آیا کسی که فارغ التحصیل کارشناسی (لیسانس) یک رشته ای هست مثل ادبیات فارسی، می تواند در آزمون ورودی ارشد رشته دیگری مثل مدیریت ادامه تحصیل بدهد؟

بله می تواند در آزمون ورودی رشته دیگری شرکت کند و نوع لیسانس مانع از شرکت در آزمون نیست.

 

  • یا کسی که در ارشد رشته خودش را عوض می کند باید پیش نیاز بگذراند و چند واحد است؟

هرکس که رشته خود را در ارشد عوض کند به تشخیص گروه مربوط برای فرد پیش نیاز تعریف می شود که پاس کردن این پیش نیازها لازم است ولی در کارنامه منعکس نمی شود. تعداد واحدهای پیش نیاز به بستگی به رشته اول فرد و نظر گروه دارد. گروه گاهی فرد را از گذراندن پیش نیاز در برخی دروس معاف می کند.

  • آیا کسی که در ارشد رشته خودش را عوض می کند، این امر چه تأثیری روی جذب وی به عنوان هیات علمی خواهد شد. 

جواب به این سوال بستگی به رشته اول و دوم دارد. هرچه این دو رشته از هم دورتر باشد، احتمال جذب فارغ التحصیل برای هیات علمی کاهش پیدا می کند ولی به طور کلی عوض کردن رشته و گرایش، شانس فارغ التحصیل را برای هیات علمی کاهش دهد.

  • آیا برای کارکردن لیسانس مهم تر است یا فوق لیسانس؟

لیسانس برای کار کردن مهم تر است و چنانچه شما لیسانس تاریخ داشته باشید ولی ارشد روانشناسی بگیرید، احتمال جذب شما به عنوان روانشناس کم است. بهتر است همواره روی لیسانس سرمایه گذاری شود و تلاش نشود که این مسئله در مراحل بعد جبران گردد.

  •  آیا کسی که لیسانس حقوق ندارد ولی ارشد حقوق دارد می تواند در آزمونهای وکالت یا قضاوت شرکت کند؟

شرط شرکت در این آزمونها داشتن لیسانس حقوق یا فقه و مبانی حقوق است.

  • آیا کسی که فوق دیپلم  و  کارشناسی ناپیوسته حقوق از علمی کاربردی دارد می تواند در آزمون وکالت شرکت کند؟ 

بله اگر در این دو مقطع دروس کارشناسی حقوق را پاس کرده باشد.

  • آیا فارغ التحصیلان یک رشته می توانند در آزمون ورودی دکتری رشته دیگری شرکت کنند؟ 

این بستگی به رشته دارد که در دفترچه  آزمون دکتری بیان شده است که می توانید به این لینک مراجعه کنید.

  • دکتری حقوق تجارت بین الملل و سرمایه گذاری زیر مجموعه حقوق بین الملل است یا حقوق نفت و گاز یا مستقل است؟

طبق آخرین اعلام سازمان سنجش زیر مجموعه حقوق نفت و گاز است.

  • مواد آزمون دکتری حقوق نفت و گاز چیست و منابع آن کدام است؟

سه درس تخصصی حقوق قراردادها، حقوق نفت و گاز و حقوق تجارت بین الملل است که به همراه استعداد تحصیلی و زبان پنجاه درصد نمره را تشکیل می دهد و بیست درصد رزومه و سی درصد مصاحبه خواهد بود. منابع حقوق نفت و گاز رسما معرفی نشده است ولی توصیه می کنم که کتابهای اینجانب یعنی کتاب حقوق نفت و گاز، کتاب حقوق تجارت بین الملل و کتاب قراردادهای بی او تی و کتاب داوری تجاری بین المللی را حتما مطالعه کنید.

  • آیا در مطقع دکتری می توان رشته یا گرایش را عوض کرد؟

معمولا چنین امکانی در مقطع دکتری وجود ندارد.

  • آیا با مدرک دانشگاه آزاد می شود در مقطع بالاتر در دانشگاه دولتی قبول شد؟ آیا در مصاحبه رد نمی شویم؟ 

امکان ادامه تحصیل فارغ التحصیلان دانشگاه آزاد در دولتی منع قانونی ندارد و امکانپذیر است و هیچ کس را نمی توان به صرف اینکه از دانشگاه آزاد فارغ التحصیل شده است در مصاحبه دکتری رد کرد. البته برخی از مصاحبه کنندگان ممکن است به رزومه فرد نگاه کنند و امتیاز کمتری را برای فارغ التحصیل دانشگاه آزاد در نظر بگیرند ولی مسئله مهم این است که دانشجو خود از توانایی علمی لازم برای رقابت برخوردار نیست و این را به حساب این می گذارد که چون فارغ التحصیل آزاد بوده است قبول نشده است که صحیح نیست.

  • آیا فارغ التحصیلان دانشگاه های آزاد، غیر انتفاعی، پیام نور، مجازی یا الکترونیکی شانس هیأت علمی در دانشگاه های دولتی را دارند؟

هیچ منع قانونی برای استخدام این افراد در دانشگاه های دولتی وجود ندارد. البته شانس فارغ التحصیلان دانشگاههای الکترونیکی، مجازی و پیام نور خیلی کم است و سایر دانشجویان نیز با توجه به کاهش رشد جذب هیات علمی در دانشگاه ها و رقابت شدید شانس زیادی ندارند.

  • آیا فارغ التحصیل ارشد می تواند هیات علمی شود یا حق التدریس در دانشگاه درس بدهد؟

امروزه احتمال اینکه کسی با ارشد بتواند هیات علمی دولتی بشود، نیست ولی دانشگاه های غیر انتفاعی یا پیام نور ممکن است در موارد نیاز این کار را انجام دهد. اما حق التدریس آنها در دانشگاه هایی که به خدمات آنها نیاز است منع قانونی ندارد ولی دانشگاه های دولتی حتی برای حق التدریس هم استفاده نمی کنند.

  • آیا فارغ التحصیل کارشناسی می تواند در دانشگاه تدریس کند؟

با مدرک کارشناسی کسی نمی تواند در دانشگاه تدریس کند. حتی اگر دانشجوی ارشد هم باشد باز نمی تواند در دانشگاه در هیچ مقطعی تدریس کند.