مراتب علمی استادان دانشگاه

بسیاری از افراد علاقه مند هستند که در مورد مرتبه علمی و استخدامی مدرسین دانشگاه و اعضای هیأت علمی اطلاع بیشتری داشته باشند. این نوشته کوتاه به اختصار مراتب علمی و استخدامی کسانی را که در دانشگاه ها تدریس می کنند، بیان می کند.

کسانی که در دانشگاه تدریس می کنند از حیث رابطه استخدامی با دانشگاه محل تدریس به دو گروه «مدعو» و «عضو هیأت علمی» تقسیم می ­شوند. مدرسین مدعو به موجب قرارداد حق التدریس در دانشگاه مورد نظر تدریس می کنند. مدرسین مدعو ممکن است در دانشگاه دیگری عضو هیأت علمی باشند ولی در دانشگاه مورد نظر به صورت حق التدریسی به امر تعلیم اشتغال داشته باشند. بسیاری از مدرسین مدعو، در هیچ دانشگاهی عضو هیأت علمی نیستند و فعالیت آنها در دانشگاه صرفا به صورت حق التدریسی انجام می شود.

«عضو هیأت علمی» دانشگاه به کسانی اطلاق می­شود که به موجب قرارداد پیمانی، رسمی آزمایشی یا رسمی قطعی در دانشگاه خاصی استخدام شده و در آنجا به فعالیت آموزشی و یا پژوهشی مشغول هستند. بر حسب وظایف محوله، عضو هیأت علمی ممکن است «عضو هیأت علمی آموزشی» یا «عضو هیأت علمی پژوهشی» باشد. اکثریت قاطع اعضای هیأت علمی دانشگاه آموزشی هستند که وظیفه آنها در درجه اول آموزش است در حالی که تعداد کمی نیز پژوهشی هستند که عمده فعالیت آنها انجام فعالیت های پژوهشی است.

اعضای هیأت علمی از حیث مرتبه به ترتیب از مرحله پایین تر به مرحله بالاتر به «مربی (Instructor)»، «استادیار(Assistant Professor) »، دانشیار(Associate Professor)» و «استاد (Professor)» تقسیم می شوند.

کسانی که فاقد مدرک دکتری (PhD) هستند اما دارای مدرک کارشناسی ارشد هستند و عضو هیأت علمی دانشگاه می شوند به عنوان مربی استخدام می شوند (امروزه به ندرت دانشگاه ها حاضر می شوند کسی را به عنوان مربی استخدام کنند). معمولا ارتقای یک مربی به مرتبه بالاتر منوط به اخذ مدرک دکتری است ولی در برخی موارد استثنایی مربیان با داشتن امتیازات پژوهشی لازم و دفاع از یک رساله به مرتبه بالاتر ارتقاء می یابند بدون این که ضرورتا مدرک دکتری اخذ کنند. مربیانی که در طول استخدام مدرک دکتری اخذ می کنند، با چاپ یک یا دو مقاله علمی پژوهشی به مرتبه استادیاری ارتقاء پیدا می کنند.

کسانی که دارای مدرک دکتری (PhD) هستند در بدو استخدام به عنوان استادیار عضو هیأت علمی می شوند. ارتقای استادیاران به مرتبه دانشیاری منوط به گذشت حداقل چهار سال و کسب امتیارات لازم آموزشی و پژوهشی و اخیرا فرهنگی طبق آیین نامه ارتقای اعضای هیأت علمی به تشخیص هیأت ممیزه دانشگاه مربوط است. اعضای هیأت علمی دانشگاه های فاقد هیأت ممیزه باید تقاضای خود را به هیأت ممیزه مرکزی در وزارت علوم ارسال کنند. هیچ استادیاری نمی تواند مستقیما و بدون اخذ درجه دانشیاری به مرتبه استادی ارتقاء یابد.

دانشیاران در صورتی می توانند به مرتبه بالاتر یعنی استادی یا استاد تمامی نایل شوند که حداقل چهار سال (در اکثر موارد عملا بیش از پنج سال) در مرتبه دانشیاری توقف داشته و حداقل امتیارات لازم آموزشی و پژوهشی و فرهنگی را به تشخیص هیأت ممیزه دانشگاه مزبور طبق آیین نامه ارتقای اعضای هیأت علمی کسب کرده باشند. هیات ممیزه ها معمولا در اعطای درجه استادی دقت بیشتری انجام می دهند تا مطمئن شوند که فرد مورد نظر واقعا شایسته درجه استادی است.

هر عضو هیأت علمی موظف است در هفته حداقل تعداد واحدی را تدریس کند که این امر حسب مرتبه علمی فرد متفاوت می باشد. طبق آخرین دستورالعمل، تعداد واحدهای موظفی اعضای هیأت علمی آموزشی در دانشگاه محل خدمت به شرح زیر است: استاد: ۸ واحد؛ دانشیار: ۹ واحد؛ استادیار: ۱۰ واحد؛ مربی ۱۲ واحد.

اعضای هیأت علمی دانشگاه در صورت انجام فعالیت های آموزشی و پژوهشی لازم هر سال می توانند یک پایه ترفیع کسب کنند. مثلا کسی که «دانشیار پایه ۱۵ دانشگاه تهران» است، این بدین معنا است که فرد مزبور اولا عضو هیأت علمی دانشگاه تهران است، ثانیا رتبه علمی وی دانشیار است که توانسته تاکنون ۱۵ پایه ترفیع کسب کند. معمولا بین تعداد پایه های کسب شده یک عضو هیأت علمی و سال های استخدام وی رابطه وجود دارد. در موارد خاص، فرد ممکن است پایه تشویقی و یا یک یا چند پایه ایثارگری دریافت کرده باشد.

اصولا هر کسی که عضو هیأت علمی است باید در معرفی خود در نوشته های خود یا در سایر مجامع، مرتبه دانشگاهی خود را بیان نماید. اما امروزه کتابها یا نوشته های زیادی وجود دارد که وقتی روی جلد آنها را نگاه می کنی نویسنده خودش را «استاد دانشگاه» نامیده است. در کنفرانس ها، مصاحبه های رادیو و تلویزیونی و مطبوعات نیز این گونه عبارات مبهم به وفور توسط خود افراد یا مجریان برای معرفی افراد بکار گرفته می شود.

وقتی کسی خود را «استاد دانشگاه» معرفی می کند، معلوم نیست که وی اولا عضو هیأت علمی کدام دانشگاه است و ثانیا مرتبه وی چیست؟ به عبارت دیگر آیا فرد واقعا عضو هیأت علمی دانشگاهی هست و آیا وی واقعا دارای درجه استادی است؟ اگر این فرد واقعا استاد دانشگاه خاصی است، چرا دانشگاه خود را معرفی نمی کند که مخاطبین بدانند که وی استاد کدام دانشگاه است. مسلما اگر کسی خود را «استاد دانشگاه تهران» خطاب کند، باید واقعا دارای درجه استادی و عضو هیأت علمی دانشگاه تهران باشد والا زود موضوع تکذیب می شود. یک راه برای فرار از این مخمصه، استفاده از عبارت مبهم «استاد دانشگاه» یا «استاد دانشگاه های تهران» است که هم به فرد هویت می دهد و هم امکان تکذیبش به راحتی ممکن نیست. چطور همه دانشگاه ها جمع بشوند و ادعای وی را تکذیب کنند!؟

برخی از افراد خود را تحت عنوان «پروفسور» معرفی می کنند یا در رسانه­ها بدین عنوان معرفی می شوند که معلوم نیست که منظور چیست. اگر منطور این است که فرد مزبور در خارج از کشور عضو هیأت علمی دانشگاهی است و رتبه آن professor است، این همان است که معادل آن در فارسی «استاد» یا «استاد تمام» است. البته این عنوان در برخی از کشورها بعضا به اساتید دانشگاه که دارای کرسی هستند، اطلاق می­شود. در هر حال برای ما معلوم نشد که چه کسی پروفسور هست و چه کسی نیست و فرد برای کسب این درجه چه مراحلی را باید طی کند. بنظرم این لقب را رسانه ها به هر که دوست دارند می دهند و از هر که دوست دارند دریغ می دارند. البته در دانشگاه تهران، این امکان برای یک استاد تمام وجود دارد که عنوان «استاد ممتاز» را کسب کند که این منوط به گذشت ده سال از زمان اخذ مرتبه استادی و کسب امتیازات آموزشی و پژوهشی زیادی است.

برای طرح سوال مراجعه کنید به بخش «پرسش و پاسخ: مسایل دانشگاهی»

  1. آلان
    پاسخ

    با سلام وخسته نباشید
    بنده شاغل قراردادی وزارت نیرو هستم با ۶ سال سابقه و دریافتی ماهی ۲۴۰۰۰۰۰
    و دانشجوی دکتری برق قدرت آزاد ۲ تا سوال داشتم از خدمتتون
    ۱ آیا اگه شرایط هیت علمی پیش بیاد تو دانشگاه آزاد اونجا بهتره یا خود وزارت نیرو.؟با این حساب که میگن آینده دانشگاه آزاد تضمین شده نیست شاید واحدی که منو جذب کنه مجبور باشند آینده رشته منو به علت کمی دانشجو جمع آوری کنه!!!!
    ۲ اگه بخوام تو کار خودم ماندگار باشم (وزارت نیرو)میشه تو دانشگاه تدریس کرد نه به صورت ساعتی مثلا پاره وقت؟؟؟
    ممنون از راهنمایتان

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام، ۱- خب هیات علمی بهتر است. ۲- خیلی استقبال نمی کنند و خودت هم بعد از مدتی سرخورده می شوید.

  2. زهرا
    پاسخ

    سلام آقای دکتر بنده از مقطع دکتری فارغ التحصیل شده ام، چند سالی می شود که در سایت جذب نام نویسی کردم تا به حال ۳ جا دعوت به مصاحبه شده ام ولی هیچ یک از متقاضیان دعوت شده را نپذیرفتند. از زمان فارغ التحصیلی خیلی جاها سر زدم، هیچ کدام نیرو نمی خواستند، می گفتند شرایط و رزومه پرباری دارید ولی الان کشور در رکود هست و اصلا نیرو نیاز ندارد. من هم مقطع لیسانس هم فوق و هم دکتری ربته اول بودم و پایان نامه دکتری بسیار خوب دفاع شد. خیلی ها میگن برم خارج ولی من روحیه ام نمی خوره آنجا زندگی کنم، لطفا به من بگین بهترین راه برای من چیه؟ همه زندگیم بر این پایه بوده، بهترین رزومه را دارم، دلم به آرامش کسانی که تا دیپلم خواندند بعد ازدواج کردند الان دو تا بچه دارند غبطه می خورم، در حالی که ما از این آدما خیلی بیشتر زحمت کشیدیم.

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام درست می فرمایید. واقعا سخت است که کسی با این همه تلاش مدرک بگیرد و آن وقت نتواند کار مناسب خودش را پیدا کند. بنظرم تنها به هیات علمی اکتفا نکنید.

  3. peyman
    پاسخ

    با تشکر از مطالب مفیدتون

  4. ابراهیم
    پاسخ

    سلام جناب اقای دکتر در موسسات اموزش عالی مثلا برای استاد شدن یا عضو هیت علمی در امود در رشته کارشناسی بهداشت محیط عمومی یا حرفه ای تا چه مطقعی ادامه بدم تا استخدام بشم…….ارشد امکانش هست یا باید تا دکترا هم بدم….

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام با ارشد که این روزها خیلی بعید است و با دکتری هم با این حجم از دکتر، نمی توانند همه جذب شوند.

  5. جبار اپانی
    پاسخ

    با سلام میخواستم بدونم مقاله علمی پژوهشی برای یک دانشیار چند امتیاز داره؟

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام به آیین نامه ارتقا مراجعه کنید. بین ۲ تا ۵ معمولا

  6. هادی
    پاسخ

    با سلام واحترام: خواستم از اطلاع رسانی شما تشکر کنم .

  7. مهدی
    پاسخ

    سلام آقای دکتر
    من دانشجوی ارشد فلسفه و حکمت اسلامی هستم
    و شغل نظامی دارم (ارتش). آیا برای من امکام جذب شدن در هیئت علمی به صورت نیمه وقت یا تمام وقت وجود داره

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام، با مدرک ارشد بعید است. تازه باید از کارتان هم استعفا بدهید مگر ساعاتی را به صورت حق التدریس جایی مشغول شوید که آن هم خیلی نیست.

  8. ملیکا
    پاسخ

    با تشکر از مطالب مفید ارائه شده
    میتوانید بگویید معمولا چند درصد از شرکت کنندگان در راتبه هیات علمی دعوت به مصاحبه میشوند؟

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام قاعده ای ندارد ولی این روزها خیلی زیاد نیست.

  9. سایه.م
    پاسخ

    با سلام و عرض خسته نباشید خدمت شما دکتر گرامی
    من در حال حاضر مدرک کارشناسی دارم و دانشجوی ترم ۳ کارشناسی ارشد هستم ایا امکانش هست بتونم در دانشگاه تدریس کنم؟

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام انشااله بعد از اخذ دکتری اگر جایی خالی باشد و در رقابت شما موفق شوید.

  10. سحر
    پاسخ

    سلام آقای دکتر….
    بنده مدرک سطح۲ از حوزه علمیه دارم.تصمیم دارم برای ارشد و سپس دکتری دانشگاهی اقدام کنم و به تدریس در دانشگاه بسیار علاقمندم….به نظر شما اینکه مدرک کارشناسی بنده از حوزه علمیه است ممکن است در روند کار بنده خللی ایجاد کند؟درثانی به نظر شما از ۵ گرایش رشته الهیات کدام یک جذب بالاتری برای استادی دارد؟

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام در دانشگاه هایی که صبغه حوزوی دارند مشکلی ایجاد نمی کند.

  11. محمد
    پاسخ

    سلام ببخشید من دارم ارشد بهداشط محیط میخونم میتونم تو دانشگاه تدریس کنم؟

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام با فوق خیلی بعید است.

  12. مسعود
    پاسخ

    با عرض سلام و ادب
    میخواستم ببینم من اگه دانشگاه آزاد بورسیه بشم آیا کسی که بورسیه میشه وقتی بعد از پایان تحصیل که باید دو برابر تحصیلشو خدمت کنه تو دانشگاه آیا اون دوران خدمت هیئت علمی محسوب میشه؟
    یا میتونه هیئت علمی بشه؟
    یا میتونه بعد از خدمتش هیئت علمی بشه؟

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام اگر برای هیات علمی بورسیه شده است بله هیات علمی می شود.

  13. سید
    پاسخ

    سلام جناب دکتر من فارقغ تحصیل لیسانس غیر انتفاعی هستم با معدل ۱۴ و ارشد هم دانشگاه ازاد خوندم هر دو رشته هم مهندسی نرم افزار بود میخواستم بدونم من اگر با ارشد جذب هیات علمی سرباز بشم در واقع استخدام میشم؟ حقوق سرباز هیات علمی چقدره؟ ایا جذب سرباز راحت تره؟ و چند مدت طول خواهد کشید؟ ایا میشه همین جذب هیات علمی را جزو رزومه حساب کرد و در جذب هیات علمی دانشگاه های دیگر شرکت کرد خواشهن جواب را ایمیل کنید با تشکر استاد گرامی

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام، اگر دانشگاهی به خدمات شما نیاز داشته باشد خب می توانید سربازی را به عنوان هیات علمی سپری کنید ولی خیلی احتمال آن کم است. تازه باید از طریق فراخون عمومی اقدام کنید.

  14. فرياد فرهادي.
    پاسخ

    باعرض سلام و خسته نباشید ، استاد من امسال ترم اخر ارشد تاریخ ایران اسلامی هستم به نظر شما با ارشد میتونم استخدام بشم یا برم برای دکتری ،با تشکر.

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام کار در این زمینه ها خیلی کم است چه دکتری و چه فوق.

  15. احسان
    پاسخ

    با سلام و خسته نباشید
    ببخشید من لیسانس مهندسی برق با معدل ۱۷/۵ از دانشگاه دولتی هستم و در طول تحصیلم ta خیلی از درس ها بود هام هم تئوری و هم ازماشگاهی . میخواستم ببینم امکان استخدام بنده به عنوان استاد مدعو در دانشگاهای غیر دولتی و آزاد و پیام نور وجود دارد؟؟؟؟؟

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام با لیسانس؟ دبیرستان شاید بتوانید بروید.

  16. مهدی
    پاسخ

    آقای دکتر سلام. وقتتون بخیر

    بنده ۲ لیسانس مهندسی برق-مخابرات و فیزیک اتمی از دانشگاه آزاد گرفتم. ارشد هم دانشگاه دولتی بودم (شریف)
    اگر دکترا دولتی قبول بشم احتمالش هست بتونم در دانشگاه دولتی استاد بشم با توجه به اینکه لیسانسم آزاد بوده ؟؟

    آخه میگن یک قانون نانوشته وجود داره که اجازه نمیده به فارق التحصیلان دانشگاه آزاد که در دانشگاه دولتی هیات علمی بشن…
    آیا خودتون تا بحال دانشگاه آزادی دیدین که در دولتی استاد بشه ؟؟
    (زمینه ی تخصصی و تحقیقاتیم هم منحصر به فرده – به ۴ زبان انگلیسی، آلمانی، اسپانیولی و فرانسه هم تسلط دارم)

    متشکرم

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام احتمال آن با شرایط شما وجود دارد که بتوانید در دانشگاه های دولتی شهرستان جذب شوید.

  17. هما
    پاسخ

    سلام آقای دکتر
    من دانشجوی دکتری ترم ۶ هستم، لیسانس و فوق لیسانسم رو از دانشگاه تهران گرفتم و الان دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم تخقیقات تهران مشغولم. امیدوارم تا آخر سال ۹۴ درسم تمام شه. رزومه خوبی دارم، تاحالا ۹ تا مقاله علمی پژوهشی، ۴ سال تدریس در دانشگاه های علمی کاربردی و پیام نور، چند تا طرح تحقیقاتی، چند تا کار ترجمه، مدرک زبان و … دارم. میخواستم بدونم دانشگاه آزاد بودنم توی مقطع دکتری چقدر به ضرر من تمام میشه؟ بنظر شما من میتونم پس از فارغ التحصیلی توی دانشگاه های دولتی تیپ دو در مراکز استان مثل سمنان، کرمان، سنندج، و … به عنوان هیات علمی جذب بشم؟ منتظر پاسخ شما هستم

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام، رزومه شما از حیث مقالات خوب است و احتمال دارد جذب شوید.

  18. زهرا
    پاسخ

    با سلام
    من در حال حاضر دانشجوی ترم آخر دکتری مدیریت دولتی هستم ( در حال دفاع) و همزمان در یک موسسه مال و اعتباری مشغول به کار میباشم .به نظر شما کار فعلی خودم را ادامه بدم یا برای هیات علمی شدن اقدام کنم . مزایای کدام یک بیشتر است؟متشکرم

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام، فعلا که ادامه بدهید وقتی فرصت هیات علمی پیدا شد، هیات علمی بهتر است بروید.

  19. الهه
    پاسخ

    با سلام و عرض ادب
    بنده کارشناسی ارشد مدیریت دارم و قصد تدریس در دانشگاه علمی کاربردی را دارم
    می خواستم بدانم شرایط جذب مدرس دانشگاه علمی کاربردی چیست؟
    آیا در پذیرش مدرس سختگیری به عمل می آید؟

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام باید به سایت آن دانشگاه یا شعب آنها مراجعه کنید.

  20. پوریا
    پاسخ

    ممنون استاد
    مطلب مفیدی بود.

  21. حامد
    پاسخ

    سلام جناب دکتر
    بنده دکترا جامعه شناسی سیاسی و توسعه اقتصادی در دانشگاه تهران با معدل ۱۹ و دانشجوی ترم آخر دکترای علوم سیاسی با معدل ۱۹.۵ در دانشگاه های تهران و شهید بهشتی هستم.
    مقالات متعددی را به چاپ رسانیده ام و بحمدالله بازتاب موفقی هم داشته اند وبا توجه به اینکه یکی از دانشجویان ممتاز دانشگاه تهران هستم آیا مجال تحصیل در خارج در رشته اقتصاد را دارم( اگر می شود لطفا راهنمایی کنید) ودر چه مؤسسات تحقیقاتی و در چه اداراتی می توانم استخدام شوم?

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام بجای گرفتن این همه مدرک یک کار درست و حسابی برای خودتان دست و پا کنید.

  22. حسین
    پاسخ

    بسیار مفید بود.باتشکر فراوان

  23. علیرضا
    پاسخ

    سلام آقای دکتر مطالبتون مفید بود
    آیا امکان هیات علمی شدن برای نخبگان خاص فارغ التحصیل دانشگاه آزاد در دانشگاه سراسری هست ؟

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام اطلاعی ندارم که امتیاز خاصی داشته باشند.

  24. elham
    پاسخ

    با عرض سلام و احترام ،خدمت آقای دکتر. مرسی.خیلی مفیدبودند مطالب

  25. asady
    پاسخ

    با سلام خدمت استاد محترم یک سوال از خدمتتان داشتم؟
    بنده دانشجوی دکتری هستم و در فراخوان وزارت علوم از طرف دانشگاهی غیرانتفاعی که ارشد می خواست دعوت به مصاحبه شدم و الان در تماس با دانشگاه به من گفتند برای ترم بعدی تدریس برایم درنظر گرفته اند بطور آزمایشی.سوال اینست که در واقع اسم من بعنوان قبولی به وزارت علوم اعلام شده و کارهای جذب انجام میشود یا ممکن است که بعد از یک یا دو ترم تدریس کلا قبولم نکنن؟ رویه دانشگاههای غیرانتفاعی چطور می باشد؟
    ممنون که وقت گذاشتید

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام، فعلا که باید بروید همان حق التدریس هم فرصت خوبی است. این مراکز غیر انتفاعی این روزها به جهت ملاحظات مالی دنبال استخدام نیستند. آنها با پرداخت مبلغ ناچیزی به نام حق التدریس از مشتاقان تدریس سوء استفاده می کنند.

  26. عاشق دانشگاه تهران
    پاسخ

    باسلام.ممنون از توضیحاتتون.

  27. دانیال
    پاسخ

    سلام آقای دکتر مرسی از مطالب مفیدتون.
    آقای دکتر من ۲۵سالمه و لیسانس حسابداریمو از موسسه غیرانتفاعی با معدل۱۷/۳۰و ارشدم رو از دانشگاه آزاد تهران با معدل۱۶/۴۵گرفتم و برای دکترا شرکت کردم و امیدوار هستم که دانشگاه آزاد قبول بشم.حال سوالی که از خدمت شما داشتم اینه که اگه دکترامو بگیرم امیدی واسه هیئت علمی هست؟؟؟؟؟

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام همه دارندگان مدرک دکتری مسلما نمی توانند عضو هیات علمی شوند چون نیاز دانشگاه ها به هیات علمی خیلی کمتر از فارغ التحصیلان است. به هر حال نمی توانم شما را ناامید کنم چون شما ممکن است جزء کسانی باشید که بتوانید جذب شوید.

  28. mohsen
    پاسخ

    با سلام خدمت آقای دکتر

    سال نو مبارک انشاالله سالی خوب توام با سلامتی

    در پیش رو داشته باشید.

    من فقط یک دانشجو هستم .

    فقط خواستم در مورد مرتبه های اساتید که چجوری

    هست مطلع شوم که با توضیحات عالی شما به

    جوابم رسیدم.

    باتشکر

  29. مهدی
    پاسخ

    با سلام. اطلاعات بسیار مفیدی بود.
    با تشکر فراوان از شما

  30. Jalal
    پاسخ

    عرض درود خدمت دکتر عزیز
    ۱. ایا امکان دارد یک فردی که عضو هیئت علمی یک دانشگاه است، در دانشگاهی دیگر پست مدیریتی داشته باشد؟(مثلا مسئول آموزش یا مثلا رئیس فلان بخش)
    ۲. آیا امکان دارد شخصی در بیش از یک دانشگاه عضو هیئت علمی باشد؟(در حالت خاص یک دانشگاه در ایران و یکی در خارج)
    ۳.چگونه ممکن است شخصی که در یک دانشگاه عضو هیئت علمی است، به عضویت هیئت علمی یک دانشگاه معتبرتر و بهتر درآید؟ ابا باید از جای قبلی استعفا دهد

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام، ۱-گاهی در دانشگاه های غیر انتفاعی و یا آزاد بوده است که فردی که در دانشگاه دولتی عضو هیأت علمی است در این دانشگاه ها سمتی داشته باشد ولی این موارد روز به روز کاهش پیدا کرده است. بله یکی تمام وقت و دیگری نیمه وقت. ۳- اگر هر دو دولتی است تقاضای انتقال می دهد و اگر غیر دولتی بخواهد وارد دولتی شود باید مراحل جذب را از ابتدا طی کند و از محل قبلی استعفا بدهد

  31. جلال
    پاسخ

    سلام دکتر با تشکر لطفا در مورد “پست دکترا” هم توضیح بدید. چه تاثیری در رتبه علمی افراد داره

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام پست دکترا در ارتقا تأثیری ندارد شاید به عنوان رزومه مد نظر قرار گیرد.

  32. اماریست
    پاسخ

    سلام وخسته نباشید
    شرط معدل بالا درلیسانس فقط برای هیئت علمی شدن دردانشگاه دولتیست یا کلا برای تمامی دانشگاه ها. باتشکر

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام برای هیات علمی یک حداقل معدل اعلام می شود که شرط اولیه است ولی بعد از آن رزومه شما در کل ملاک (شامل نمرات، محل تحصیل، داشتن پایان نامه در ارشد، ارتباط رشته ها، مقالات و کتب و همایشها و…) است نه یک عامل آن که معدل است.

  33. سیاوش
    پاسخ

    با سلام
    ممنون بابت توضیحات کامل و مفیدتون

  34. مرضیه
    پاسخ

    سلام آقای دکتر
    من معدل کارشناسی ام ۱۳.۹۷ و کارشناسی ارشدم ۱۵.۹۸ و دکترایم ۱۸.۸۸ است آیا می توانم در یکی از دانشگاهها دولتی هیات علمی شوم

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام، اگر حداقل ۱۴ لازم باشد طبیعی است که شما نمی توانید شرکت کنید.

  35. یه دانشجو ی حقوق
    پاسخ

    سلام .,شما گفتید استاد ممتاز کسی ده سال بعد از استاد تمامی بهش میدن .خدا رحمت کنه دکتر کاتوزیان رو که استاد ممتاز دانشگاه تهران بود . دمش گرم . اینجور ادمها دیگه تو ایران کم پیدا میشن .حیف شد که رفت .وممنون از توضیحات خوب شما

  36. amin
    پاسخ

    ﺑﺎ ﺳﻼﻡ
    ﺍﻗﺎﯼ ﺩﮐﺘﺮ ﻣﻦ ﺩﺍﻧﺸﺠﻮﯼ ﺗﺮﻡ ﺍﻭﻝ ﺩﮐﺘﺮﯼ ﺑﺮﻕ ﻗﺪﺭﺕ ﻫﺴﺘﻢ ﺍﯾﺎ ﻣﯿﺘﻮﻧﻢ ﺩﺭ ﺩﺍﻧﺸﮕﺎﻫﯽ ﻋﻀﻮ ﻫﯿﺄﺕ ﻋﻠﻤﯽ ﺷﻤﺎ ﺩﺭ ﺿﻤﻦ ﻣﻦ ﻫﻨﻮﺯ ﺩﻭﺭﻩ ﺳﺮﺑﺎﺯﯼ ﺭﻭ نگذروندم.ﺍﺧﻪ ﯾﮑﯽ ﺍﺯ ﺍﺳﺎﺗﯿﺪ ﺩﻭﺭﻩ ﺍﺭﺷﺪﻣﻮﻥ ﻫﻤﯿﻦ ﺷﺮﺍﯾﻄﻮ ﺩﺍﺷﺖ ﻭﺗﻮﻧﺴﺖ ﺩﻭﺭﻩ ﺳﺮﺑﺎﺯﯾﺸﻮ ﺗﻮ ﺩﺍﻧﺸﮕﺎﻩ ﺗﺪﺭﯾﺲ ﮐﻨﻪ ؟
    ﺍﮔﻪ ﮐﺎﻣﻞ ﺷﺮﺍﯾﻄﺸﻮ ﻭﺍﺳﻢ ﺗﻮﺿﯿﺢ ﺑﺪﯾﻦ ﻣﻤﻨﻮﻥ ﻣﯿﺸﻢ
    ﺑﺎ تشکر

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام فعلا که دانشجو هستید. دانشجویی که تمام شد برای هیات علمی سرباز اقدام کنید.

  37. امين
    پاسخ

    با تشکر فراوان از شما استاد گرانقدر بابت تفهیم این موضوع

  38. محسن
    پاسخ

    سلام آقای دکتر وقتتون بخیر
    باعرض خسته نباشید خدمت شما
    من لیسانس مهندسی شیمی با معدل ۱۷.۱۴ و فوق لیسانس مهندسی شیمی با معدل ۱۸.۱۴ فارغ التحصیل شدم
    با قبولی آزمون دکتری و تحصیل در این دوره (الان دانشجوی ترم ۱ دکتری مهندسی شیمی هستم) امکان تدریس در دانشگاه برام وجود داره دا باید فارغ التحصیل بشم؟
    ممنون میشم از راهنماییتون
    با تشکر

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام احتمال این که بتوانید جایی تدریس کنید هست باید پیگری کنید و با مراکز مورد نظر تماس بگیرید. دانشگاه های دولتی بعید است.

  39. آتیلا
    پاسخ

    با عرض سلام و خسته نباشید خدمت شما
    من هنوز وارد دانشگاه نشده ام و در نظر دارم در رشته زیست شناسی تحصیل کنم و شغل مورد علاقه ام تدریس در دانشگاه است.
    پرسشی که از خدمتتان دارم این است که حداقل مدرک لازم برای تدریس در دانشگاه ها چیست؟
    و چقدر شانس دارم که به خواسته ام برسم؟
    ممنون میشوم از راهنمایی تان

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام در این روزها حداقل دکتری نیاز است ولی دستیابی به هیات علمی با این همه فارغ التحصیل دکتری سخت است.

  40. نازنین
    پاسخ

    با سلام و تشکر از مطالب مفیدتون
    دو تا سوال داشتم:
    ایا هیات علمی موسسات غیر انتفاعی با مدرک ارشد میتواند تبدیل به رسمی شود؟
    آیا میتوان از سهمیه هیات علمی در آزمون دکتری استفاده کرد اگر استفاده کنیم در چه زمانی حکم رسمی بودن لازم است؟
    باتشکر

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام امکانش هست ولی خیلی کم است. بله

  41. م.باباىى
    پاسخ

    با عرض سلام و خسته نباشید,
    مى خواستم بدونم آیا با لیسانس مدیریت بازرگانى, معدل ۱۹ از دانشگاه آزاد, مى توان در دانشگاه تدریس کرد, سابقه تدریس در آموزشگاه رو هم دارم؟
    با تشکر از عنایت شما

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      با دکتری هم تضمینی برای تدریس نیست. تدریس در دانشگاه توسط لیسانس ممنوع است.

  42. دکتر هما احسانگر
    پاسخ

    از توضیحات شما سپاسگزار هستم آقای دکتر شیروی.
    ۲ سوال داشتم:
    ضریب K چیست؟
    کمی در مورد ISI توضیح دهید.

    با تشکر از لطف شما.
    با احترام

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام، ضریب K برای تعیین ضرایب مناطق محروم در وزارت بهداشت مورد استفاده قرار می گیرد و ISI نمایه ای است که مجلات معتبر را ایندکس می کند.

  43. ابراهیم
    پاسخ

    با سلام
    لیسانس من مهندسی مکانیک دانشگاه صنعتی اصفهان بوده که به دلیل عدم علاقه معدل پایین ۱۴ دارم. الان دانشجوی ارشد رشته فیزیک هستم. آیا برای هیات علمی معدل کارشناسی ام برایم مشکل ساز خواهد شد یا خیر؟

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام احتمالا مشکل ایجاد می شود.

  44. مهتاب
    پاسخ

    سلام بزرگوار
    در فراخوان جذب هیات علمی شرکت کردم مدارکم به یه موسسه غیر انتفاعی ارسال شده. میشه راهنماییم کنید برای مصاحبه چه چیزهایی مد نظرشون هستش؟ فقط علمی پرسیده میشه یا جنبه های دیگر مثلا سیاسی و اعتقادی هم در نظر میگیرند؟
    از لطف شما بسیار ممنونم

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام محتوی مصاحبه را نمی توان پیش بینی کرد ولی اصولا علمی است و گاهی مباحث اجتماعی و سیاسی نیز ممکن است مطرح شود. صداقت در بیان و تسلط بر مباحث علمی و احترام می تواند نتیجه خوبی داشته باشد.

  45. مهرداد
    پاسخ

    باسلام و احترام
    جناب دکتر بنده به صورت حق التدریس در دانشگاه سراسری و پیام نور تدریس می کنم . مدرک کارشناسی ارشد دارم . عنوانم را در یک مقاله می توانم مربی دانشگاه ذکر کنم . ممنون می شوم اگر بنده را راهنمایی کنید
    با تشکر

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام مربی به کسی اطلاق می شود که هیات علمی رسمی است. چه دلیلی دارد که سمتی برای خودتان بنویسید که بعدا به خلاف متهم شوید.

  46. کهریزی
    پاسخ

    با سلام و خسته نباشید
    اطلاعات فوق برای من بسیار مفید بود
    با سپاس از شما

  47. محدث
    پاسخ

    سلام

    از روشنگری شما متشکرم.

    سپاس

  48. soheilmhz
    پاسخ

    سلام
    وقت به خیر
    استاد عزیر، دانشجوی دکتری در صورت پذیرش به عنوان عضو هیأت علمی، درجه علمی مربی دارد یا دانشیار؟
    سوأل ابتدایی ای بود ولی برام سواله! 🙂

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام، اگر با ارشد شما استخدام می شوید حداکثر مربی خواهید بود. دانشیار بعد از اخذ دکتری و طی مراحل استادیاری است.

  49. حمید
    پاسخ

    واقعا اطلاعات بسیار آموزنده ای به من آموختین واقعا از شما تشکر می کنم

  50. میثم.ک.
    پاسخ

    با عرض سلام و احترام ،خدمت آقای دکتر.
    آقای دکتر بنده لیسانس مهندسی شیمی گرایش صنایع غذایی و ارشد مدیریت صنعتی گرایش تحقیق در عملیات هستم.امسال قصد دارم برای دکتری شرکت کنم، می خواستم بدونم دکتری در رشته مدیریت صنعتی شرکت کنم بهتر است یا مهندسی صنایع،کدوم یک از این دو رشته در آینده برای هیئت علمی من بهتر و به نفع من خواهد بود در ضمن ۱۵ مقاله داخلی و ۱ مقاله isi هم دارم.با تشکر.

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام، به هر حال در هر دو رشته مشکل عدم تطابق مدارک لیسانس، ارشد و دکتری را خواهید داشت. شاید مهندسی صنایع بیشتر به سوابق شما نزدیک باشد.

نظر دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *