نقش قراردادهاى استاندارد (نمونه) در تجارت بین المللى و مقایسه آن با قراردادهاى الحاقى در حقوق داخلى
دکتر عبدالحسین شیروی استاد دانشگاه تهران
رواج قراردادهاى استاندارد یا قراردادهاى نمونه درتجارت بینالمللى روز به روز در حال افزایش است. بسیارى از شرکتهاى تجارى بجاى تنظیم قراردادهاى جداگانه با تک تک طرفهاى تجارى خود از قراردادهاى مشابه استفاده مىکنند که از قبل با دقت تهیه و تنظیم شده است. در قراردادهاى استاندارد تعدادى جاى خالى وجود دارد که متناسب با هر مورد و پس از توافق تکمیل مىشود. این جاهاى خالى عمدتاً مربوط به تاریخ قرارداد اسامى طرفین موضوع قرارداد و قیمت آن است. مزایاى فراوان این نوع قراردادها موجب شده تا انجمنهاى صنفى تجارى و سازمانهاى منطقهاى و بینالمللى سعى نمایند براى تسهیل درانجام معاملات و فراهم آوردن یک اساس قراردادى قابل قبول قراردادهاى استاندارد تهیه کرده تا مورد استفاده کسانى قرارگیرد که درتجارت مربوطه فعالیت دارند.
در معاملات داخلى شرکتهایى که عرضه خدمات یا کالاهایى را در انحصار دارند از مکانیزم مشابهى استفاده مى کنند. این شرکتها معمولا قراردادهاى نمونهاى را که از پیش تهیه شدهاست به مشتریان خود عرضه مىکنند که مشتریان ناگزیر هستند یا قرارداد را در کل قبول کنند یا از آن صرف نظر کنند. در این نوع قراردادها )که به عقود الحاقى معروف هستند( مشتریان عموما به آن کالاها یا خدمات نیاز داشته و مجبور هستند تا قرارداد ارائه شده را بپذیرند هر چند قادر نیستند براى تغییر مفاد قرارداد مذاکره کنند.
این مقاله در صدد است تا اولا نقش قراردادهاى استاندارد را در تجارت بینالمللى بطور مختصر مورد بررسى قراردهد و ثانیا بیان کند که آیا قراردادهاى استاندارد و قراردادهاى الحاقى داراى طبیعتى واحد هستند و آیا حمایتهایى که در نظامهاى ملى براى جلوگیرى از سوء استفاده از قراردادهاى الحاقى مقرر شده است شامل قراردادهاى استاندارد در تجارت بینالمللى نیز مىشود.
علی حسینی
خرداد ۳, ۱۳۹۲
نگارش روان و ساده استاد مورد تحسین است. از این که همواره جدید و مشکل ترین مسائل را به سادگی بیان می نمائید کمال تشکر را دارد.
الهام لاريجاني
آذر ۱۵, ۱۳۹۱
استاد عزیز با ارزوی موفقیت و سلامتی روزافزون برای جنابعالی
abed
مهر ۲۲, ۱۳۹۱
استاد از زحمات شما کمال تشکر را دارم