قراردادهای ساخت، بهره‌برداری و واگذاری (بی.او.تی)

دکتر عبدالحسین شیروی استاد دانشگاه تهران

                  برای تهیه کتاب با معاونت پژوهشی، پردیس قم دانشگاه تهران، جاده قدیم تهران، قم تماس بگیرید. تلفن تماس ۶۱۶۶۳۲۳ (۰۲۵۱)

قراردادهای ساخت، بهره‌برداری و واگذاری (بی.او.تی) یکی از روش‌هایی است که در سالهای اخیر در جهت آزاد سازی اقتصادی، جلب سرمایه‌‌های خارجی و دسترسی به تکنولوژی پیشرفته مورد توجه کشورهای در حال توسعه قرار گرفته است. بی.او.تی بر این مبنا استوار است که بخش دولتی قادر نیست و یا تمایل ندارد منابع مالی لازم جهت اجرای یک طرح اقتصادی و یا یک پروژه زیربنایی را تأمین نموده، آن را توسط بخش دولتی اجرا و مورد بهره‌برداری قرار دهد. بی.او.تی به دولت امکان می‌دهد که بتواند منابع مالی، مدیریت و توانایی‌های بخش خصوصی داخلی و خارجی را به سمت پروژه‌های زبربنایی سوق دهد.

اخیرا در جهت آزاد سازی اقتصادی، جلب سرمایه‌‌های خارجی، دسترسی به تکنولوژی پیشرفته و دانش فنی و بهره‌‌مندی از مدیریت کارآمد، قراردادهای بی.او.تی مورد توجه دولت ایران قرارگرفته است. قانون تشویق و حمایت از سرمایه‌گذاری خارجی مصوب سال ۱۳۸۱ قراردادهای بی.او.تی را تحت پوشش قرارداد و بستر حقوقی لازم جهت بهره‌مندی از این قراردادها را فراهم ساخت. وزارت نیرو، وزارت راه و ترابری و وزارت نفت از جمله وزارتخانه‌‌هایی هستند که استفاده از قراردادهای بی.او.تی را به طور جدی مورد توجه قرار داده و بعضا قراردادهایی نیز بر این اساس منعقد نموده‌اند.

با توجه به محدود بودن منابع فارسی و توجه روز افزون وزارتخانه‏ها، مؤسسات و شرکتهای دولتی به قراردادها بی.او.تی و تمایل مدیران به کسب آگاهی‌های بیشتر در خصوص مکانیزم بی.او.تی، این کتاب تلاش دارد تا به عنوان اولین گام قراردادهای بی.او.تی را مورد مطالعه و بررسی قرار داده و به اختصار جنبه‌های گوناگون آن را از جهت حقوقی، قراردادی و بعضا مالی و بازرگانی تشریح نماید. این کتاب می‌تواند برای کلیه مدیران، مذاکره کنندگان، حقوقدانان و کلیه کسانی که در صدد بررسی، مذاکره و انعقاد قراردادهای بی.او.تی هستند مفید واقع شود. علاوه بر جنبه‌های عملی، این کتاب منبعی سودمند برای دانشجویان و سایر دانش پژوهانی خواهد بود که تمایل دارند آگاهی‌های خود را در زمینه‌ قراردادهای پیچیده بین‌المللی افزایش دهند.

مقدمه

نیل به رشد اقتصادی، دسترسی به فناوری و افزایش رفاه عمومی از دغدغه‌های اصلی کشورهای در حال توسعه در طول چند دهه گذشته بوده است. در حالی که این کشورها جهت رسیدن به رشد و توسعه اقتصادی به اجرای طرحهای عمرانی و زیربنایی از قبیل ساخت و گسترش راهها، پلها، سدها، شبکه‌های آبیاری، نیروگاه‌های برق، فرودگاهها و بنادر نیاز دارند، اجرای بهینه این طرحها با محدودیت‌های شدیدی از جمله کمبود منابع مالی، فقدان تکنولوژی و دانش فنی، مدیریت ضعیف بخش دولتی، دیوانسالاری حاکم و منفعل بودن بخش خصوصی مواجه بوده است. اجرای این طرحها توسط بخش دولتی و عمومی با استفاده از بودجه محدود دولتی و یا اخذ وام نتوانسته نیازهای رو به تزاید این بخش را تأمین کند. بسیاری از طرحهای مورد نیاز یا اصلا شروع نشده و یا اگر شروع شده به دلیل عدم تأمین اعتبارات لازم، ناکارآمدی بخش دولتی و سوء مدیریت با تأخیر به بهره‌برداری رسیده و یا از کیفیت مطلوبی برخوردار نبوده‌اند.

با توجه به عدم همکاری مؤثر کشورهای صنعتی به امر توسعه و رشد اقتصادی کشورهای در حال توسعه، این کشورها تلاش نمودند تا از امکانات و قابلیت‎های خود استفاده کرده و کشورهای توسعه یافته را جهت مشارکت در اجرای پروژه‌‌های عمرانی و زیربنایی تحت فشار قرار دهند. این کشورها از قدرت معاملی خود جهت نیل به رشد و توسعه استفاده کرده و کشورهای توسعه یافته را به سرمایه‌‌گذاری و ارائه کمک‌‌های فنی و اقتصادی تحت فشار قراردادند. در این نگرش، معامله با کشورهای توسعه یافته باید حداقل تا حدی متضمن مشارکت این کشورها در فرایند رشد و توسعه اقتصادی کشورهای در حال توسعه باشد.

بر این اساس، از یک طرف با تغییر نگرش کشورهای در حال توسعه قراردادهای تجاری سنتی مانند خرید کالا و تجهیزات صنعتی، فروش مواد اولیه، اعطای امتیاز بهره‌برداری از معادن به خصوص در بخش نفت و گاز، اخذ وام جهت ساخت پروژه‌‌های عمرانی و امثال آن دیگر وافی به مقصود نبود و بنابراین شیوه‌‌ها و مکانیزمهای جدیدی در جهت تأمین نیازهای کشورهای در حال توسعه می‌بایست اتخاذ گردد. از طرف دیگر بسیاری از فعالیتهای اقتصادی به خصوص در بخشهای عمرانی و زیربنایی در انحصار بخش دولتی قرار داشت که لازم بود به این انحصارات پایان داده شده و موجبات حضور بخش خصوصی در این فعالیتها فراهم گردد.

بنابراین برای نیل به رشد و توسعه اقتصادی سه تلاش باید به موازات دیگر انجام می‌پذیرفت: آزاد سازی اقتصادی جهت مشارکت بخش خصوصی در فعالیتهای کلان اقتصادی؛ تشویق سرمایه‌گذاری خارجی جهت جلب سرمایه، مدیریت و فناوری خارجی؛ و ابداع شیوه‌های نوین در تجارت بین الملل جهت تنوع بخشیدن به مکانیزمهای اجرایی مشارکت بخش خصوصی داخلی و خارجی در فعالیتهای اقتصادی.

ابداع و توسعه مکانیزمهای قراردادی جدیدی از قبیل ”مشارکت در تولید“، ”مشارکت در سرمایه‌گذاری“، ”تجارت متقابل“، ”بیع متقابل“، ”قراردادهای افست“، ”همکاری در تولید“ و ”قراردادهای ساخت، بهره‌برداری و انتقال“ در جهت تنوع بخشیدن به روشهای اجرایی مشارکت بخش خصوصی در دهه‌های اخیر مورد استقبال کشورهای در حال توسعه قرار گرفته است.

یکی از این روش‌ها که در راستای نظم نوین اقتصادی بین‌‌المللی و در عین حال در جهت آزاد سازی فعالیتهای اقتصادی مورد توجه کشورهای در حال توسعه قرارگرفته است، قراردادهایی است که به طور کلی تحت عنوان ”ساخت، بهره‌‌برداری و واگذاری (بی.او.تی)“ شناخته شده‌اند. این قراردادها بر دو مبنا بنا نهاده شده‌اند: استفاده از قدرت معاملی جهت ترغیب طرف‌‌های تجاری خارجی به مشارکت در طرحهای عمومی و زیربنایی و خطر پذیری در اجرای پروژه‌های اقتصادی؛ و آزاد سازی اقتصادی جهت دخالت دادن بخش خصوصی در پروژه‎های زیربنایی و عمرانی که به صورت سنتی تحت کنترل انحصاری دولت‌‌ها بوده است.

جمهوری اسلامی ایران نیز در سالهای اخیر شاهد تلاشهای مشابهی جهت نیل به رشد و توسعه اقتصادی بوده است. ساماندهی شرکتهای دولتی جهت پیروی از اصول و قواعد حاکم بر بازار، واگذاری بخشی از خدمات دولتی به بخش خصوصی از طریق انعقاد قراردادهای پیمانکاری، خصوصی سازی از طریق واگذاری شرکتهای دولتی، آزاد سازی اقتصادی از طریق لغو انحصارات دولتی،تشویق و حمایت از سرمایه‌گذاری خارجی، و تنوع بخشیدن به مکانیزمهای قراردادی از قبیل مشارکت مدنی، بیع متقابل و بی.او.تی از جمله تلاش‌هایی است که در جهت نیل به توسعه و رشد اقتصادی، ایجاد شغل و گسترش رفاه عمومی در سالهای اخیر مورد توجه قرار گرفته است.

با توجه به نگرش کلی به مقوله مشارکت بخش خصوصی داخلی و خارجی در فعالیتهای کلان اقتصادی و محدودیت‌های قانون اساسی، روش‌های بیع متقابل، مشارکت مدنی و بی.او.تی مورد توجه خاص در ایران قرار گرفته است، زیرا دولت می‌تواند از این طریق در عین بهره‌مندی از سرمایه، تکنولوژی و مدیریت بخش خصوصی داخلی و خارجی حاکمیت و کنترل خود بر پروژه‌‌های عمومی و زیربنایی‎ را حفظ نماید. بند ب ماده ۳ قانون تشویق و حمایت سرمایه‌گذاری خارجی مصوب ۱۹ اسفند ۱۳۸۱ پذیرش سرمایه‌گذاری خارجی در چارچوب روشهای ”مشارکت مدنی“، ”بیع متقابل“، و ”ساخت، بهره‌برداری و واگذاری“ را مورد تأکید قرار داده است.

این کتاب کوشش دارد تا روش ساخت، بهره‌‌برداری و واگذاری (بی.او.تی) را مورد بررسی قرارداده و زمینه بهره‌برداری هر چه بیشتر آن را در پروژه‌های زیربنایی و عمومی در جهت جلب سرمایه‌گذاری خارجی، جذب تکنولوژی و دانش فنی و دسترسی به مدیریت کارآمد فراهم سازد.

مطالب این کتاب به پنج فصل تقسیم شده است. فصل اول اختصاص به کلیات دارد که در آن ضمن بیان روش ساخت، بهره‌برداری و واگذاری (بی.او.تی)، ویژگیهای این روش و تفاوت آن با روش‌های مشابه مورد بررسی قرار می‌‌گیرد. در فصل دوم دلایل استفاده از این روش و نقش آن در جلب سرمایه‌گذاری خارجی، دسترسی به تکنولوژی پیشرفته، آگاهی از دانش فنی و بهره‌‌مندی از مدیریت کارآمد مورد بررسی قرار می‌گیرد. در فصل سوم نقش دولت پذیرای سرمایه (میزبان) در موفقیت پروژه‎های بی.او.تی مورد بحث قرار می‌گیرد. در فصل چهارم محتوی قراردادهای بی.او.تی از قبیل نحوه تشکیل کنسرسیوم، تأمین مالی پروژه، ساخت پروژه و بهره‌‌برداری از آن تشریح خواهد شد. در فصل پنجم مقررات ناظر به قراردادهای بی.او.تی در ایران مورد بحث و بررسی قرارگرفته و پیشنهاداتی در خصوص بسترسازی مناسب حقوقی در جهت استفاده بهینه از این روش ارائه شده است. در بخش پیوست‌‌ها، قوانین کشورهای چین، فلیپین، ترکیه و ویتنام راجع به بی.او.تی ترجمه و پیوست شده است. در این بخش همچنین یک قرارداد نمونه بی.او.تی ترجمه و آورده شده است تا کسانی که در صدد تنظیم چنین قراردادهایی هستند بتوانند از آن الهام گرفته و مطابق با نیازهای خاص خود قرارداد بی.او.تی مورد نظر خود را تنظیم کنند. برای دیدن اهمیت پروژه‎های بی.او.تی در اقتصاد بعضی از کشورها، لیستی از این قراردادها که در فلیپین اجرا شده و یا در حال اجرا هستند نیز در بخش پیوست آمده است.

فهرست مطالب

پیشگفتار

مقدمه

فصل اول: کلیات

گفتار اول: مفهوم قـراردادهای سـاخت، بـهره‌‌بـرداری و واگذاری (بی.او.تی)

الف) تعریف پروژه‎‌‌های بی.او.تی

ب) ساختار کلی بی.او.تی

ج) مشخصه‌‌های اساسی بی.او.تی

د) نمونه‌‌هایی از قراردادهای بی.او.تی

ﻫ) سایر انواع قراردادهای بی.او.تی

و) پروژه‌‌های موضوع بی.او.تی

گفتار دوم: مقایسه قـراردادهـای بی.او.تی با قـراردادهای مشابه

اول: قراردادهای بی.او.تی در مقایسه با  قراداد اخذ وام دراز مدت

دوم: روش  بی.او.تی در مقایسه با سرمایه‌‌گذاری مستقیم خارجی

سوم: قراردادهای بی.او.تی در مقایسه با قراردادهای تجارت متقابل

چهارم: قراردادهای بی.او.تی در مقایسه با قراردادهای تأمین مالی پروژه‌‌

پنجم: روش بی.او.تی در مقایسه با قراردادهای اعطای امتیازات

فصل دوم: انگیزه‌‌های استفاده از روش بی.او.تی

مقدمه

گفتار اول: آزاد سازی اقتصادی

گفتار دوم: جذب سرمایه‎های داخلی و خارجی

گفتار سوم: جذب فناوری و دانش فنی پیشرفته

اول: آموزش

دوم: اخذ لیسانس و یا سایر پروانه‌ها

سوم: دانش فنی

گفتار چهارم: بهره‌‌مند شدن از مدیریت کارآمد

فصل سوم: نقش دولت پذیرای سرمایه در موفقیت طرحهای بی.او.تی

گفتار اول: نقش دولت پذیرای سرمایه در موفقیت طرحهای بی.او.تی

گفتار دوم: ایجاد بستر حقوقی مناسب جهت تسهیل طرحهای بی.او.تی

مورد اول: تجربه هند

مورد دوم: تجربه یونان

گفتار سوم: ایجاد مرکز خاص جهت انتشار مقررات و سیاستهای دولتی و آموزش

فصل چهارم: مفاد قراردادهای بی.او.تی

مقدمه

گفتار اول: وضعیت حقوقی کنسرسیوم

الف) تشکیل کنسرسیوم در قالب یک شرکت تجاری

ب) تشکیل کنسرسیوم در قالب یک مشارکت مدنی

گفتار دوم: تعهدات دولت پذیرای سرمایه

الف) اعطای امتیاز به کنسرسیوم برای ساخت یک پروژه

ب) اعطای مجوز به کنسرسیوم جهت تشکیل شرکت و کنترل آن

ج) اعطای امتیاز بهره‌‌برداری از پروژه به کنسرسیوم در مدت معین

د) تضمین تبدیل درآمد حاصله به ارز خارجی و مجوز انتقال آن از کشور

مشکلات تبدیل درآمد حاصله‎ به ارز معتبر

مقابله با مشکلات تبدیل درآمد پروژه‎ به ارزهای معتبر

ه) سایر تعهدات

گفتار سوم: تعهدات کنسرسیوم

الف) تأمین مالی پروژه

سرمایه‌گذاری اعضای کنسرسیوم

اخذ وام

انتشار اوراق قرضه

پیش‎بینی مخارج اضافی و غیر منتظره

مشارکت دولت در تأمین مالی پروژه‎

ب) ساخت پروژه بر طبق مشخصات مقرر در قرارداد

مشخصه‌‌ها و ویژگی‎های پروژه (شرح کار)

پیش بینی تغییرات ضروری

مشارکت دولت در ساخت

ج) بهره‌‌برداری از پروژه مطابق مقررات مندرج در قرارداد

اول: تعیین زمان شروع بهره‌‌برداری

دوم: تعیین مدت بهره‌‌برداری

د) عرضه کالاها وخدمات با مشخصات معین و با کیفیت مطلوب

۱- عرضه مستمر کالاها وخدمات

الف) برقراری خسارت مالی

ب) فسخ قرارداد

ج) برقراری یک سیستم جایگزین

۲- کیفیت مناسب کالاها و خدمات

الف) مراقبت و نگهداری از تأسیسات

ب) قابلیت جذب کالاها و خدمات

ج) نظارت و کنترل فنی بر مراحل اجرای پروژه‌‌

۳- رعایت ایمنی و سلامت

ﻫ) انتقال پروژه به دولت پذیرای سرمایه

و) حفظ محیط زیست

مرمت و بازسازی

برقراری سیاست‌‌های کلی

گفتار چهارم: سایر شروط قراردادی

الف) نظارت و کنترل دولت بر اجرا و بهره‌برداری از پروژه

ب) نظارت و کنترل دولت بر هزینه‌ها

ج) تعدیل قرارداد و انجام مذاکرات مجدد

د) کنترل قیمت

ﻫ) قانون حاکم بر قرارداد

و) برقراری یک سیستم حل اختلاف

فصل پنجم: بستر قانونی اجرای قراردادهای بی.او.تی در ایران

مقدمه

گفتار اول: مقررات کلی ناظر به بی.او.تی

الف) قانون تشویق و حمایت سرمایه‌گذاری خارجی

۱) بی.او.تی مشمول حمایتهای قانون تشویق و حمایت سرمایه‌گذاری خارجی

۲) استفاده از بی.او.تی در بخش دولتی و غیر دولتی

۳) بازگشت سرمایه و منافع حاصله از عملکرد اقتصادی طرح

۴) عدم تضمین سود آور بودن پروژه توسط دولت

۵) تضمین خرید محصولات

۶) بیمه، قانون حاکم بر قرارداد و مرجع حل و فصل اختلافات

۷) اعمال حق مالکانه سرمایه‌گذار خارجی در طول قرارداد بی.او.تی

۸) انتقال پروژه بی.او.تی به دولت

۹) انتقال پروژه بی.او.تی به تأمین کننده منابع مالی

ب) حمایت‌های مقرر در معاهدات دوجانبه تشویق و حمایت از سرمایه‌گذاری خارجی

ج) مقررات مندرج در برنامه‌های توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی

د) مالیات

ﻫ) سایر قوانین و مقررات کلی

گفتار دوم: مقررات ویژه در بخشهای اقتصادی خاص

الف) طرحهای مرتبط با وزارت راه و ترابری

۱- بی.او.تی در بخش راه و ترابری

۲- بی.او.تی در طرح‌‌های مرتبط با فرودگاه‌‌های کشور

ب) مقررات خاص در طرحهای مرتبط با وزارت نیرو

ج) مقررات خاص در طرحهای مرتبط با وزارت نفت

د) مقررات خاص در طرحهای مرتبط با وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات

گفتار سوم: موانع قانونی بی.او.تی

الف) موانع موجود در قانون اساسی

ب) موانع موجود در قوانین عادی

جمع بندی و نتیجه گیری

پیوست‌‌ها

قانـون ترکیه راجـع به مشارکت در سرمایه‌‌گذاری و خدمات بر مبنای رسـاخت، بهره‌‌برداری و انتقال

تصـویب‌‌نامه شـماره CP/87 کمیته دولتی مشارکت و سرمایه‌‌گذاری ویتنام راجع به قراردادهای ساخت، بهره‌‌برداری و انتقال

مقررات اجرایی جمهوری خلق چین راجع به سرمایه‌گذاری خارجی از طریق روش ساخت، بهره‌برداری و واگذاری

قانون جمهوری شماره ۷۷۱۸ دولت فیلیپین در مورد بی.او.تی

قرارداد نمونه ساخت، بهره‌برداری و انتقال

منابع و مآخذ

الف- فارسی

ب- انگلیسی


  1. رضا
    پاسخ

    سلام استاد. وقت شما بخیر. به هیچ عنوان کتابقراردادهای ساخت، بهره‌برداری و واگذاری (بی.او.تی)، دانشگاه تهران-پردیس قم یافت نمیشه. با پردیس قم، دانشگاه تهران، انتشارات میزان و کلی از افراد دیگه تماس گرفته شد. ولی یافت نشد. به نسخه pdf هم راضی شدیم ولی اونم موجود نیست. خواهشا راهنمایی بفرمایید.

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام این کتاب در قالب جدیدی تحت عنوان قراردادهای بی او تی توسط انتشارات میزان چاپ شده است که می توانید از میزان خریداری کنید

  2. مهدی
    پاسخ

    سلام و ادب خدمت استاد بزگوار
    چنتا سوال دارم:
    ۱- آیا بین دو شرکت خصوصی میتوان قرارداد BOT تنظیم کرد؟
    ۲- آیا میتوان قرارداد BOT بین دو شرکت خصوصی را به گونه ای تنظیم کرد که شرکت سرمایه گذار تنها بخشی از سرمایه ساخت مجتمع رو بعهده داشته باشه؟
    ۳- در صورت مثبت بودن جواب سوال ۲، بحث مالیات بر ارزش افزوده پروژه و مالیاتهای مستقیم آن چگونه خواهد بود؟
    با تشکر

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام ۱- مانعی ندارد. ۲- بله مانعی ندارد. ۳- ارزش افزوده زمانی مطرح می شود که کسی کالا یا خدماتی را می فروشد. بنابراین مالیات بر ارزش افزوده منوط به این است که در بی او تی محصول به دست آمده از پروژه به چه کسی فروخته می شود که مالیات بر ارزش افزدوه به عهده خریدار است.

  3. کاظمی
    پاسخ

    با سلام و عرض ادب مجدد

    استاد در قرارداد مشارکت در تولید(قراردادهای نفتی) فی مابین یک شرکت نفتی و دولت میزبان، عده ای معتقدند که به دلایل ذیل این نوع قراردادها، مشارکتی محسوب نمی شوند و بیشتر به قراردادهای پیمانکاری و خدماتی شباهت دارتد تا مشارکت:
    ۱- ریسک عدم اکتشاف صرفا بعهده شرکت نفتی است و شراکتی در ریسک وجود ندارد.
    ۲- در صورت موفقیت پروژه و به بهره برداری رسیدن،تمامی هزینه ها توسط دولت
    پرداخت و مستهلک میشود و در واقع
    شرکت نفتی در پایان قرارداد هیچگونه هزینه ای
    پرداخت نخواهد کرد.
    ۳- نفت تولیدی در مالکیت دولت میزبان است و شرکت نفتی هیچگونه مالکیتی نسبت به آن ندارد.
    ۴- سهم استحقاقی شرکت نفتی، از نوع مالکیت نیست بلکه یک حق دینی است که دولت میزبان متعهد میشود در صورت تحقق تولید، به شرکت نفتی پرداخت نماید. و شرکت نفتی هیچگونه حق عینی نسبت به نفت تولیدی ندارد و شرکت نفتی تا زمان پرداخت (بصورت تحویل محصول)، حق تصرف مستقیم، تقدم و تعقیب نفت تولیدی را ندارد.
    نظر حضرتعالی در مورد ماهیت حقوقی این قراردادها و این دلایل چیست؟
    با سپاس

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام مشارکت در تولید که مشارکت هست و تازه چه فایده دارد که عنوان یک قرارداد را ضربا زورا عوض کنیم. مشارکت در تولید مشارکت هست. به اضافه اینکه پیمانکاری یعنی مقاطعه کاری و انجام کار به دستور صاحب کار در ازای دریافت مزد و بدون مشارکت در سود و زیان و نتیجه کار. قراردادهای نفتی اگر مستلزم مشارکت در تولید و سود و نتیجه باشد پیمانکاری نیست ولو اینکه این لفط برای آن انتخاب شده باشد. بر عکس می توان گفت که قراردادهای پیمانکاری و خدمات نفتی در واقع نوعی مشارکت هستند که برای رد گم کردن نام آن را پیمانکاری قرار داده اند.

  4. کاظمی
    پاسخ

    با سلام و احترام خدمت استاد گرامی
    یک اختلاف نظری درباره ماهیت قراردادهای مشارکت در تولید وجود داره و عده ای آنرا ماهیتا یک قرارداد مشارکت در تولید نمی دانند نظر شما چیه استاد؟ آیا قراردادهای مشارکت در تولید از نظر حقوقی ماهیت یک قرارداد مشارکتی دارند یا خیر؟ و چرا؟
    (دانشجوی ارشد حقوق تجارت بین الملل دانشگاه تهران)

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام مشارکت در تولید از قدیم الایام بوده و در فقه و قانون مدنی هم مزارعه و مساقات از این دست قراردادها است که در حوزه مشارکتها دسته بندی می شوند. اینکه مشارکت در تولید مشارکت نیست را نمی فهمم

  5. علی
    پاسخ

    سلام نسخه اکترونیک مثلا pdf این کتاب را چگونه بدست آورم چون من خارج از ایران هستم؟ سپاسگذارم

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام کتاب تحت کپی رایت ناشر است.

  6. صهبا
    پاسخ

    با سلام و احترام خدمت استاد بزرگوار
    سوالی که بنده از حضورتان داشتم این است که که :

    ۱- آیا طبق قانون دولت می تواند در شرکت پروژه سهامدار باشد یا بدون داشتن سهام، از منافع اجرای طرح برای خود سهمی از سود در قرارداد مقرر کند؟

    با تشکر

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام دولت برای اینکه بتواند در طرحی سهامدار باشد با محدودیت روبرو است. برای اطلاع بیشتر به کتاب حقوق اقتصادی اینجانب مراجعه کنید.

  7. ایمان نصیری
    پاسخ

    سلام
    من یک سوال داشتم
    از نظر حقوقی آیا شرکت مهندسین مشاور میتواند بطور مستقیم با بخش دولتی قرارداد BOT ببندد؟ یعنی شرکت مشاور خود سرمایه گذار و سازنده پروژه باشد

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام بنظرم مشکل خاصی ندارد.

  8. علی بهبودی
    پاسخ

    سلام جناب آقای دکتر،

    این کتاب رو چه طوری نیتونم پیدا کنم؟
    از شما متشکرم

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام، این کتاب کاملا بازبینی شده و توسط انتشارات میزان به چاپ رسیده است که می توانید آن را به صورت آنلاین یا از طریق کتابفروشیهای دانشگاهی تهیه کنید.

  9. کیانی
    پاسخ

    با سلام
    کتاب رو میشه به صورت دیجیتالی هم تهیه کرد؟؟؟

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام این کتاب به طور کامل بازبینی و تکمیل شده است و توسط انتشارات میزان تحت عنوان قراردادهای بی او تی منتشر شده است که می توانید نسخه چاپی آن را از طریق سایتهای فروش کتاب خریداری کنید ولی نسخه الکترونیک وجود ندارد.

  10. ابوالفضل اسمانی احمدآباد
    پاسخ

    سلام از زحمات شما استاد عزیز سپاسگزارم من نیاز به مطالبی برای بررسی تطبیقی حقوق حاکم بر قرار دادهای بی او تی در ایران و انگلیس دارم لطفاً راهنمایی بفرمائید

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام به نظرم قانون حاکم در این قراردادها با سایر قراردادها فرقی ندارد که منابع خاصی برای آن سراغ داشته باشم.

  11. فرشاد مرواری
    پاسخ

    سلام بر شما جناب آقای دکتر شیروی

    افتخار این را داشتم که یکی از دانشجویان شما در دوره قراردادهای بین المللی در سازمان مدیریت صنعتی باشم.

    آیا در کتابتان به ساز و کار قراردادهای BOT برای شرکتهای خصوصی هم پرداخته شده است؟ اساسا تعریف قرارداد BOT برای شرکتهای خصوصی (برای نمونه احداث کارخانه و مجتمع های صنعتی) امکانپذیر است؟
    چگونه می‌توان به نمونه‌هایی از این موارد دست یافت؟

    با احترام و سپاس پیشین
    فرشاد مرواری

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام، بی او تی برای همه پروژه ها هست ولی عمدتا برای کارهای عمرانی و زیربنایی است. در کتاب به تفصیل همه مباحث آن بحث شده است.

  12. دانشجو تجارت بین الملل
    پاسخ

    سلام
    استاد گرامی
    در مورد قراردادهای بی او تی چه عنوانی رو برای پایان نامه پیشنهاد می کنید؟
    با سپاس

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام کتاب قراردادهای بی او تی که توسط نشر میزان چاپ شده است مراجعه کنید.

  13. مصطفی
    پاسخ

    سلام استاد من دانشجوی ارشد مدیریت پروژه هستم وموضوع پایان نامه من درباره قرارداد BOTهستش ممنون میشم منو راهنمایی بکنید من میخوام این کتاب شمارو تهیه کنم چون میتونه کمک خوبی برام باشه اگر امکانش هستش مراحل تهیه کتاب رو به ایمیلم بفرستین باسپاس وتشکر فراوان از شما

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام کتاب قراردادهای بی او تی توسط انتشارات میزان منتشر شده است و در دسترس شما است.

  14. حسن اکبرنژاد
    پاسخ

    سلام وقت بخیر
    من دانشجوی ارشد حقوق مالی و اقتصادی هستم کتاب شما مرجع درس روشهای استقراض من بود . در صورت امکان خرسند خواهم شد لطف فرموده در خصوص پایان نامه موضوعی از مباحث حقوقی مرتبط با مسایل مالی و اقتصادی برای تحقیق اینجانب معرفی بفرمایید .
    با تشکر

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام کتاب و مقاله بخوانید تا موضوع پیدا کنید. مثلا کتاب قراردادهای بی او تی را بخوانید تا موضوع پیدا کنید.

  15. جواد زمانیان
    پاسخ

    با. سلام و عرض ادب و احترام. من کارشناس ارشد عمران هستم و در یک شرکت سد سازی کا رمیکنم . در حیطه کاری مدتی است لازم شده با مسایل قراردادی آشنا بشم و برخی پروژه ها که شامل قراردادهای e.p.c و b.o.t رو پیش ببرم. لطفا بخشی از تالیفات خودتون رو که میتونه راهنمای من باشه معرفی بفرمایید و نحوه تهیه اونها رو اعلام بفرمایید. ممنون از شما

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام کتاب حقوق تجارت بین الملل، کتاب قراردادهای بی او تی و کتاب حقوق نفت و گاز. البته کتاب حقوق قراردادها هم به عنوان یک کتاب پایه ای خیلی برای شما مفید خواهد بود.

  16. سارا
    پاسخ

    با سلام خدمت استاد محترم
    سوالی داشتم از حضورتون آیا برای تحقیق درباره عوامل موثر بر موفقیت قراردادهای BOT پرسشنامه استاندارد وجود دارد؟

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام سراغ ندارم.

  17. علی
    پاسخ

    با سلام و خسته نباشید بنده مایل هستم این کتاب را سفارش دهم ولی متاسفانه شماره تلفن پردیس قم جوابگو نبودند.اگر ممکن هست یک شماره تماس دیگر مثل شماره همراه بفرمایید که این کتاب را بتوان سفارش داد.
    با سپاس فراوان

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام این کتاب دیگر وجود ندارد و شما باید کتاب جدید که مفصل تر و کامل تر است و انتشارات میزان چاپ کرده است تحت قراردادهای بی او تی تهیه کنید.

  18. مديري
    پاسخ

    با سلام واحترام
    استاد گرامی در خصوص قراردادهای BLT و نمونه قراردادهای داخلی و بین المللی و همچنین نقاط انتفال ریسک بین طرفین نیاز به اطلاعاتی داشتم. لطفا راهنمایی بفرمایید.
    با تشکر
    مدیری

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام به کتاب قراردادهای بی او تی که اخیرا توسط نشر میزان چاپ شده است مراجعه کنید.

  19. سعید شاه آبادی
    پاسخ

    با سلام جناب دکتر، بالاخره توانستم کپی کتاب را با هزینه پستی به قیمت ۲۲۶۰۰تومان بخرم .
    اما در خصوص نحوه ارایه قراردادهای بخش ساخت به صورت EPC وقرارداد بهره برداری دوران دراز مدت به سازمان تامین اجتماعی و ارسال لیست ماهانه و اخذمفاصاحسابهای مربوطه هنوز سوال دارم .
    سپاس

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام آیا منظورتان کتاب قراردادهای بی او تی: تنظیم، ساختار و قوانین حاکم که اخیرا توسط نشر میزان چاپ شده است؟ در این کتاب EPC مشخصا بحث نشده است. البته مسایلی در مورد آن در کتاب هست ولی کتاب عمدتا در مورد bot است.

  20. احسان
    پاسخ

    با سلام خدمت شما. آقای دکتر من به کتاب شما خیلی نیاز دارم و با شماره هایی که دادین تماس گرفتم و گفتن کتاب شما چاپ نمیشه و اصلا تو بازار نیست میخواستم بپرسم کتاب شما رو چطور میشه پیدا کرد و میشه لطف کنید چندمنبع انگلیسی برا قراردادهای BoT معرفی کنید.با تشکر فراوان

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام از کتابخانه ها قرض بگیرید.

  21. مصطفی شالچیان
    پاسخ

    با سلام خدمت استاد گرامی
    اینجانب دانشجوی دکتری هستم و در حال حاضر روی قراردادهای BOOT و BLT درحال پژوهش می باشم.
    در این موارد از کتاب شما می توانم بهره بگیرم و یا اگر منبع دیگری هست به بنده معرفی کنید.
    باتشکر

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام منبعی بیشتر از کتاب خودم در زبان فارسی سراغ ندارم ولی خیلی از گونه های متفاوت بی او تی در اصول با هم مشترک هستند.

    • معصومه بیگدلی
      پاسخ

      با عرض سلام خدمت استاد گرامی
      بنده دانشجوی کارشناسی ارشد اقتصاد اسلامی هستم و موضوع پایان نامه ام هم تحلیل مشروعیت قراردادهای BOT می باشد. متاسفانه هیچ کتابی جز کتاب شما در این زمینه وجود ندارد و وقتی با پردیس فارابی تماس گرفتم گفتند کتاب تمام شده است .لطفا بنده را راهنمایی بفرمایید

      • دکتر شیروی
        پاسخ

        سلام بله چاپ اول تمام شده است ولی در حال بازنگری اساسی و کلی هستم که مجددا چاپ شود.

  22. مرضیه بارانی
    پاسخ

    سلام استاد
    بنده دانشجوی کارشناسی ارشد رشته حقوق خصوصی هستم و در حال حاضر روی پایان نامه خود که در باره ی botاست کار می کنم .در قسمت فسخ و انحلال این قرار داد به مشکل برخورد کرده ام ،لطفا مرا راهنمایی کنید.در ضمن استاد راهنمای بنده دکتر ملائکه پور شوشتری هستند از دانشجویان سابق حضرت عالی و به شما سلام رساندند.

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام به کتاب بی او تی اینجانب مراجعه کنید.

  23. فراهانی
    پاسخ

    با سلام، جهت تهیه کتاب با شماره مورد نظر بارها تماس گرفته شد ولی موفق به تماس نشدم. لطفاً راهنمایی بفرمایید.

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام با پردیس فارابی تماس بگیرید. نشانی و شماره تلفنها روی سایت qc.ut.ac.ir

  24. سید مهدی میرفتاح
    پاسخ

    با سلام .اینجانب دانشجوی مقطع دکتری قراردادهای نفت و گاز هستم ولی از طریق شماره تلفن های فوق نتوانستم به کتاب جنابعالی دستیابی پیدا کنم. مستدعی است جهت تهیه کتاب راهنمایی فرمایید.

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام با شماره زیر با آقای محمدی تماس بگیرید
      ۳۶۱۶۶۳۲۳ – (۰۲۵ )

  25. سید عبدالحسین مشعلی
    پاسخ

    سلام استاد، کتاب ارزشمندی را تألیف نموده اید اگر امکان دارد در مورد قرارداد های سرمایه گذاری خارجی به روش BOO در ایران نیز کتاب یا مقاله ای را معرفی فرمایید

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام کتاب خاصی یا مقاله ای در این خصوص سراغ ندارم ولی یک پایان نامه در دانشگاه علم و فرهنگ دفاع شده که می توانید مراجعه کنید.

  26. حمیرا پیرمومن
    پاسخ

    با سلام
    آقای دکتر شیروی گرامی این کتاب را چطور می توانم خریداری کنم؟
    پیشاپیش از وقتی که در اختیار اینجانب قرار دادید، کمال تشکر را دارم.

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام باید از طریق پردیس فارابی اقدام کنید.

  27. رضا ملکزاد
    پاسخ

    با سلام و خسته نباشید بنده مایل هستم این کتاب را سفارش دهم ولی متاسفانه شماره تلفن پردیس قم مشکل دارد و نمی توان تماس گرفت.اگر ممکن هست یک شماره تماس دیگر بفرمایید که این کتاب را بتوان سفارش داد.

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام با شماره زیر با آقای محمدی تماس بگیرید: ۳۶۱۶۶۳۲۳ – (۰۲۵)

  28. میخوش سیدی
    پاسخ

    باسلام
    آقای دکتر یک سوال از حضورتان داشتم.
    آیا مدلی یا شیوه ای برای انتخاب نوع خاصی از مشتقات BOT مانند BLT, BOOT, BOO, BTO, BT و یا سایر موارد وجود دارد ممنون میشوم اگر لطف نموده پاسخ دهید. یا مرجع مناسبی را معرفی نمایید
    با سپاس فراوان

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام هر کدام از این مدلها تحت شرایطی مناسب است. یکی از دلایل این تنوع محدودیتهایی است که از طرف نهاد یا دستگاه دولتی طرف قرارداد تحمیل می شود. منبع خاصی در خصوص این موضوع سراغ ندارم باید از سایر منابع استخراج شود

  29. کوروش آیین مهر
    پاسخ

    با درود مجدد خدمت استاد فرزانه
    از لطف شما بسیار سپاسگذارم که محبت فرمودید و به سوال بنده پاسخ دادید .استاد ارجمند یک سوال دیگر نیز دارم آیا امکان استفاده از هیچ نمونه از انواع قراردادهای گروه b.o.t در بالا دست وجود ندارد؟ دلیل آن همان بحث مالکیت است؟
    با سپاس فراوان

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام بنظرم نه. زیرا بی او تی که خرد خرد و از طریق ارائه خدمات سرمایه گذاری آن مستهلک می شود برای پروژه های بالادستی مناسب نیستند و تا حال نیز کسی از آن استفاده نکرده است.

  30. کوروش آیین مهر
    پاسخ

    با عرض سلام و درود خدمت استاد ارجمند
    استاد بزرگوار بنده کتاب وزین شما را مطاله کردم و بسیار بهره بردم و یک سوال از خدمت شما دارم امکان انعقاد قراردادهای بی او تی در چه زمینه ای از صنعت نفت وجود دارد در بالا دستی هم می توان چنین قراردادهایی را منعقد نمود؟استاد فرزانه من دوست دارم در این زمینه کار کنم اگر امکان دارد لطفا بنده را یاری بفرمایید.
    با تشکر از لطف شما

    • دکتر شیروی
      پاسخ

      سلام امکان استفاده از آن در فعالیتهای پایین دستی شما مخازن، خطوط لوله، پالایشگاه ها وجود دارد.

  31. علی
    پاسخ

    با سلام و عرض احترام خدمت استاد فرزانه
    استاد چگونه می توان کتاب بی.او.تی شما را تهیه کرد؟
    آخه تو بازار موجود نیست و اون شماره انتشاراتی را که گذاشتین هم تغییر کرده.
    لطفا منو راهنمایی کنید و یا حداقل شماره تلفن جدید انتشارات مورد نظر را درج کنید.
    با سپاس فراوان

  32. فرزانه عرفانی
    پاسخ

    استاد واقعا عالی بود واقعا خسته نباشید

  33. ايام كمرخاني
    پاسخ

    سلام.دمت گرم .ای والله.خدا خیرت بده .
    من دانشجوی حقوق تجاری اقتصادی بین المللی دانشگاه تهران هستم.تا الان سه تا از کتاب های شما را خوانده ام واقعا خوبن.امیدوارم نسل اساتیدی مانند شما ادامه پیدا کند.
    یاحق.

نظر دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *